Методиката за определяне на резултатите, потвърдена и от ВАС

С Решение № 3995 от 21.03.2013 на ВАС по адм. дело № 3786/2013 е отхвърлена жалбата на г-н Стефан Манов „против решението на ЦИК за приемане на Методика за определяне на резултатите от гласуването в изборите за народни представители на 12.05.2013 година в частта по Раздел ІІІ от чл. 17 до чл. 28“.

Публикуваният протокол по делото показва, че представителите на „ответната страна“ (Румяна Сидерова и Красимир Калинов, отбелязан в протокола и като „Калин“) са се потрудили доста и са обяснили на съдебния състав (а оттам и на нас) как и с какви мотиви мнозинството в ЦИК е приело избрания вариант на разпределяне на мандати, събразен с изборния кодекс (и е отхвърлило проекта, при който разпределението се извършва по използваната през 2009 г. методика, която, от своя страна, беше съобразена, в някакъв смисъл, с вече отменения Закон за избиране на народни представители). Приетият и отхвърленият метод за разпределяне на вече получени „на национално ниво“ мандати са съществено различни. В единия случай (сега) числата, които не се променят, са съответните общ брой мандати предоставени от ЦИК за всеки изборен район (след „изваждане“ на евентуално спечелените в района мажоритарни мандати от „независими кандидати“), докато в другия случай, числата, които са постоянни през целия процес на преразпределяне, са съответните общ брой мандати, получени от всеки от „пропорционалните“ участници „на национално ниво“ (преди).

Ето как изглежда разпределението на 209 пропорционални мандата, според методиката от 2009 г., между „класираните“ участници в изборите през 2009 г. и как би изглеждало, ако тогава действаше настоящата методика:

За да бъде постигнато пълно съответствие между разпоредбите на методиката, от една страна, и дадения в методиката пример, защитен и с цитираното решение от ВАС, остава ЦИК да се справи с поправката на още една (може би – последна) „техническа“ грешка в методиката към атакуваното Решение – да вземе едно решение за заличаване на едно „й“ от чл. 21, ал. 1., ей там:

Чл. 21. (1) Сумата по чл. 19 за всеки МИР се дели на броя на получените й мандати по чл. 10, ал. 2(квота на Хеър).

Това „й“ е, по принцип, заместител на Ѝ, което, от своя страна, замества в конкретния случай „от нея“, но в един друг текст, на един друг член, от предишната, вече изоставена методика – оттам:

Чл. 22. (1) Сумата от действителните гласове на партията или коалицията от всички МИР се дели на броя на получените й мандати по чл. 18, ал. 8.“

Сега това не се прави, действителните гласове на партията или коалицията не се делят на броя на получените (от партията или коалицията) мандати, така че „краткото и“ няма място в чл. 21. 🙂акценти | лица | документи | дискусии | избори | за нас | блог

© ДСБ Триадица – София

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: