За бюлетините в Столична община

Общинската избирателна комисия „утвърждава образците на бюлетините за общински съветници и за кметове в съответната община и упражнява контрол за доставката и съхранението им“ – това е препис от т. 9 на ал. 1 на чл. 87 от ИК.
Гласуването в изборите за кмет на Столична община и за кметове на 24 административни райони в София ще бъде с бюлетини, чиито образци са утвърдени от ОИК в София – с нейното решение с номер 748-МИ от 04.10.2019.

За останалите изборни райони на територията – за обшински съветници в СОС и за кметове на 32 кметства, съответно решение на комисията няма. Няма и да има такова – в ОИК – София участват достатъчно много хора, които четат, разбират и спазват изборния кодекс и не могат да си позволят да „утвърждават“ картинки, подобни на показаната преди няколко дни от членове на ЦИК, като „образец на бюлетина“ за избиране на общински съветници в СОС – не за друго, а просто, защото въпросната картинка не отговаря на изискванията, написани в закона: няма как хем да са написани по две квадратчета (и имена) на един ред (като в картинката на ЦИК), хем съответните „реквизити“ да са изписани „в лявата част на бюлетината последователно от ляво надясно на отделен хоризонтален ред за всяка партия, коалиция или независим кандидат“ (според чл. 421, ал. (3) от ИК).

Става ясно, че от ОИК – София са се опитвали да обяснят на върховния изборен орган (ЦИК) не само какво означава написаното по-горе, но и някои от останалите изисквания на закона. С писмо (писма?). Неуспешно!

Ето как разсъждават в ЦИК, според написаното в един от публикуваните протоколи: ОИК не се произнася с решения за утвърждаване, затова ЦИК ще утвърди/потвърди, каквото си е наумила (“за да върви работата по печатането”!) – въпреки възраженията на компетентния орган (компететен, ама “нискостоящ”)!

И така, ЦИК вече се е произнесла – с решения от 6-ти (1303-МИ) и от 7-ми октомври (1325-МИ), като потвърждава „предпечатните образци“ (?!) на бюлетините за гласуване за кметове на кметства в Столична община и “предпечатния образец” (?!) на бюлетината за общински съветници в Столична община, съгласно приложенията, към съответните решения, “които не се публикуват“. Преди да се появи протокол от заседанието на 7 октомври мога само да предполагам, че потвърждаването е станало, въпреки съдържанието на посоченото в решението писмо “с вх. № МИ-15-488/37 от 28 септември 2019 г. на Общинската избирателна комисия в Столична община“. Не знам какви картинки са получили потвърждение като “предпечатен образец” на бюлетина за кмет на кметство, но поне вече има публикуван протокол от заседанието на ЦИК на 6-ти октомври. Прочетох го. Направих си картинка, с кратък коментар: 🙂

картинка по протокол №134/06.10.2019


акценти | лица | документи | дискусии | избори | за нас | блог

© ДСБ Триадица – София

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: