Методика за определяне на резултатите от парламентарните избори

С Решение № 2163-НС от 15 март 2013 г. ЦИК прие Методика за определяне на резултатите от гласуването за народни представители. С Решение № 2168-НС от 16 март 2013 г. ЦИК коригира последствията от една бързо забелязана техническа грешка в разгледания в методиката пример за разпределяне на мандати.

Незабелязана от авторите обаче остана (чак до понеделник, 18 март 2013 г.) една друга „техническа грешка“ – в чл. 12 от публикуваната методика (допусната най-вероятно поради буквално преписване на съответна разпоредба от методиката за определяне на резултатите от гласуването за народни представители през 2009 г., когато бяха произведени съвсем различни избори – по друг закон и при различни от настоящите условия). В посочения чл. 12 се определя общият брой действителни гласове, за да се определи (в следващия член) прагът от 4%, чието „преодоляване“ е условие за всяка от участващите в изборите партии или коалиции от партии да участва и в разпределянето на предоставените „пропорционални“ мандати.

С Решение № 2172-НС от 18 март 2013 г. ЦИК е поправила и съдържанието на този член:

Допуска поправка на техническа грешка в чл. 12 на Методиката за определяне на резултатите от гласуването за народни представители, приета с Решение № 2163-НС от 15 март 2013 г. (попр., Решение № 2168-НС от 16 март 2013 г. на ЦИК), като думите „за всички кандидатски листи на партии и коалиции от партии“ се заличават.

Така вече методиката е готова.акценти | лица | документи | дискусии | избори | за нас | блог

© ДСБ Триадица – София

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: