Питане от Вили Лилков за плащането по електронен път на данъци и такса битови отпадъци

До г-жа Йорданка Фандъкова
Кмет на Столична община

 

ПИТАНЕ
от проф. д-р Вили Лилков – общински съветник от ДСБ

Относно: „Проблеми при изчисляване на дължимите лихви по данъци и такса битови отпадъци при изплащането им по електронен път“

Уважаема г-жо Фандъкова,

През 2012 г. на гражданите бе осигурена възможността да използват електронната информационна система „Местни данъци и такси” на Столична община и да се запознаят със задълженията си. Същевременно тези, които са регистрирани в системата на ”е-рау” получиха информация от системата, какви са задълженията им и възможността да ги заплатят. Заплащането можеше да стане и чрез пунктовете на ”EasyPay”, чрез банките и на гишетата на данъчните служби на районните общини.

Като общински съветник получих сведения от граждани за несъответствия в електронната система за местните данъци и такси, които се свеждат до:

  1. Разлики между размера на задълженията, отразени в съобщенията на хартиен носител, разпратени до всички данъчно задължени лица, и тези в електронния сайт на Столична община.
  2. В сайта на Столична община, съответно в ”e-pay” и ”EasyPay”, са отразени и дължими лихви за предишни години, които трябва да се заплатят, ако се използва този начин на плащане. Такива лихви са начислени и на гражданите, заплатили по електронен път данъка за недвижими имоти и такса битови отпадъци през миналата година.
  3. През месец април 2012 г., преди изтичане на срока за плащане, системата начислява за ТБО лихви за настоящата, 2012-та, които са заплатени от използващите ”EasyPay”. Тази, неправилно начислена лихва, все още стои в партидите на платилите през м. април.
  4. Отразяването на плащанията по електронен път се извършва месеци по-късно, при което не се отчита датата на извършенето плащане и лихвата по ТБО нараства – за дата на плащането е взета датата, на която плащането е нанесено ръчно от служителите в данъчните служби.

Във връзка с горните констатации отправям към Вас следните въпроси:

  1. Системата на общината свързана ли е със системата на банковите плащания или те се нанасят ръчно в партидите на гражданите?
  2. Как ще се компенсират данъкоплатците, платили неправилно наложени лихви?
  3. Отстранени ли са посочените по-горе пропуски в системата и, ако “не”, предприети ли са необходимите действия, така че през данъчната 2013 година те да бъдат отстранени?

Отговор на поставените въпроси желая да получа в писмен вид в заседание на СОС.

С уважение
проф. д-р Вили Лилков
общински съветникакценти | лица | документи | дискусии | избори | за нас | блог

© ДСБ Триадица – София

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: