Иван Костов в Нова телевизия на Студентския празник

8 декември 2012 г., Нова телевизия, „Събуди се”:
Мирослава Иванова разговаря с Иван Костов, председател на ДСБ

За гледане – оттам.

За четене – от препредаденото от агенция ФОКУС – и тук

Водещ: – Лидерът на ДСБ Иван Костов за бъдещето на десницата, а и за нейното минало. Трусовете, на които всички ние сме свидетели в СДС, само вътрешен проблем ли са на СДС според вас или те се отразяват и ще се отразят на цялата десница в България и в каква посока?
Иван Костов: – Да. В момента са вътрешен проблем, определено.

Водещ: – Не излизат извън рамките на СДС?
Иван Костов: – Те може да са предизвикани от вън, от намесата на ГЕРБ, на Борисов и Цветанов, но в момента те за съжаление им /…/ вътре. Това е взрив, насочен вътре в самото СДС. И това, което се случва там, се отнася по скоро до съдбата на СДС.

Водещ: – Имате ли прогноза за съдбата на СДС? Вие сте човек, десен, свързан години наред със СДС, какво според вас ще се случи с тази партия?
Иван Костов: – Вижте, ако проведем разговора по същество, разговорът по същество е следният – демокрацията – това, което всички леви интелектуалци, пък и десни в купом отричат, има дясно и ляво. Дясното поставя акцент върху ценността на собствеността и сигурността. Лявото поставя акцент върху солидарността и справедливостта, най-грубо казано. Кодът на едните и на другите е различен. Много слабо се познава тази материя. Кодът на дясното е гражданското общество в неговата сърцевина. Него го има тогава, когато хората имат собственост, която е призната. Тя е отвоювана от владетелите, от феодалите през правата на градовете, които са се самоуправлявали и са забравени от атаките, но това е станало през признатата частна собственост. И със собствеността върви и сигурността. Владетелят дава възможност на собственика да работи сам земята и онзи поема грижата за нейната сигурност, за реколтата. Това е простият механизъм на възникване на гражданското общество. В момента, в който ти провеждаш реформи, в който възстановяваш тази естествена структура на гражданското общество, връщайки земята, заграбените имоти от комунистическия режим,, недвижима собственост, фабрики, когато ги връщаш на хората, когато осъществяваш приватизация и след това обявяваш всичко това за провал на прехода, на най-големия провал, ти нямаш нищо общо вече с дясното, защото отричаш сърцевината на демокрацията. И се съгласяваш с термините, които левите и комунистите атакуваха например реституцията, както даже и терминът реституция беше възприет от тях, порочната реституция, престъпната приватизация, ликвидираното земеделие. Това са все термини на комунистите, на левицата. Когато ти възприемаш тези неща, ти преставаш да бъдеш десен. Не можеш да претендираш да си десен.

Водещ: – Казахте, че СДС за вас вече не е дясна партия и не е част от десницата, това ли казахте?
Иван Костов: – Казах как изглеждат нещата през ценностите, през кода, през който политиците и така се оказва. Аз не съм заклеймявал никого нарочно, но казвам какво е по същество.

Водещ: – Днес продължава срещата на съюз „Единство” в Пловдив. Има очаквания и нагласи, че е възможно съюзът да прерасне в нова дясна партия. Кажете бихте ли могли да партнирате с евентуална нова формация, политическа около Надежда Михайлова, Мартин Димитров и другите, които бяха изключени или пък напуснаха сами?
Иван Костов: – На този въпрос, ако приложим току-що казаното за десния код…

Водещ: – Какво излиза?
Иван Костов: – Политически, Надежда е най-яростният критик на тези, които нарекоха приватизацията, реформите на управлението на ОДС – най-големият провал на прехода. Тоест, тя остана вдясно. Това е абсолютно сигурно, защото тя не може да прости това нещо. Казва – вие вече не сте до мен, вие ме напуснахте.

Водещ: – Тя също беше част от това правителство?
Иван Костов: – И е права да казва – вие ме изоставихте, вие ме оставихте тук, сама да браня реформите на правителството, което отвори вратите на ЕС и членството на Атлантическия алианс. Как без приватизация, как без частна собственост ние щяхме да влезем там? Как не може никой да се сети, че няма вход без това нещо, без изграждането на тази демократична структура, гражданското общество, през структурата на собствеността, през раздържавяването.

Водещ: – Имате ли общ път?
Иван Костов: – Разбира се, върху тези принципи. Вижте колко е неподправено и как не е изкуствено това споделяне на общи ценности. Виждате ли, когато са вътрешно в човека, няма как да не се разпознаят като естествени, принадлежащи точно заради това десница винаги ще има. Не може да няма дясно в България.

Водещ: – Нова Синя коалиция дали ще има обаче?
Иван Костов: – Ние сме „за”. Тук мога да говоря само за нас. ДСБ сме „за” Синя коалиция. Тя може да е по-голяма от старата, колкото и странно да изглежда.

Водещ: – Доколко по-голяма, накъде по-голяма, с кого?
Иван Костов: – Може да се окаже и по-голяма.

Водещ: – Имате предвид нещо, кажете?
Иван Костов: – Да. Имаме предвид, водим разговори и непрекъснато има готовност вече да се подписват споразумения.

Водещ: – С кого?
Иван Костов: – Нека да станат факт и ще ги обявим и то по-подходящия публичен начин. Ние няма да правим тайно нищо.

Водещ: – Да, да, сигурна съм, но все пак да ни ориентирате в каква посока да ги търсим тези ваши нови партньори?
Иван Костов: – Вижте изконни земеделци са… десни са земеделците в България. Така е поради фермерската, сега се казва фермерска, тогава земеделска природа и тази връзка с частната ферма, която те не виждат в момента.

Водещ: – Добре, земеделците, още кой?
Иван Костов: – Нека да се случат нещата, тогава ще обявим.От старите партии в коалицията – тези, които досега я поддържат и я подкрепят, и я пазят, те са си там, с изключения на напусналия СДС.

Водещ: – До къде обаче се простира разумният компромис, защото сега десните хора, част от тях много тъгуват за края на Синята коалиция, който стана факт още през пролетта? Но да бъдем честни и да си припомним, че тя не работеше безпроблемно. Имаше конфликти, имаше проблеми, имаше обвинения, имаше игри с регистрации, имаше кандидатури като тази на Румен Христов, която беше много проблематична. Тоест вие много често приличате на едно семейство, в което двамата не се разбират, но не се и развеждат и така си живеят със скандали, а в крайна сметка това със сигурност се отразява на изборните резултати?
Иван Костов: – Да. Аз мисля, че сега ще останем и ще изградим Синята коалиция от хора, които имат еднакви ценности. Вижте колко добре получи дефиниция понятието ценност в началото на нашия разговор. Това са най-важните неща, на какво държиш в живота, какво считаш за основополагащо в живота. Това е ключово. Ако там има разхождане, там има разминаване. Ако си не си даваш сметка например, че Бойко Борисов е реабилитирал Тодор Живков и то не един път и е единственият министър-председател в прехода, който си е позволил тази реабилитация и продължаваш да се държиш с него, като че ли е някаква десница, а той е абсолютен фалшификат, няма как да бъдем заедно с тези хора и няма как от тях да няма деструкция срещу нашата коалиция, защото точно това имаше през цялото време.

Водещ: – Добре. Понеже говорим принципно обаче, да ви припомня думи на Петър Стоянов от миналата седмица. Той казва – в България има няколко десни партии и нито една от тях не е антикомунистическа, не е ли прав? Не забравихте ли вие още в зората престъпленията на комунизма, лагерите, Възродителния процес, капиталите, изнесени?
Иван Костов: – Не, не е. Това не е вярно. Той наистина се откъсна от…

Водещ: – Защо тогава не изчистихме ние миналото си, така както го направиха в другите източно-европейски държави?
Иван Костов: – Вижте голямата причина, обществото ни да навлезе в хаос, да се деморализира, да не знае правилната посока, да не знае кое е гражданска добродетел, кое е граждански вредно е точно това, че не се спазва законът, който обяви комунистическият режим за престъпен.

Водещ: – Не се спазва. То трябва да има един куп осъдени по този закон, ако той се спазваше.
Иван Костов: – Не. Той трябва политически да се спазва, за да не позволи възкръсването на политическите символи. Да не позволи реабилитацията на Живков и на семейството му, и на дъщеря му. Да не позволи цялата тази кампания, която видяхме около 100-годишнината от рождението миналата година.

Водещ: – Това не е най-големият проблем.
Иван Костов: – Това е много голям проблем.

Водещ: – Но не е най-големият.
Иван Костов: – Вие сте абсолютно неправи, ако считате, че това не е голям проблем, защото ако човек си мисли, че онези хора изразяват гражданската добродетел, а са вредни тези, които са направили реформите в България, да стане европейска и атлантическа страна значи вие не сте споделящ човек на европейски и атлантически ценности. Ако това не разпознавате. Това е въпрос на абсолютен принцип. Това не се подлага на коментар. Ако вие не разпознавате това, значи не знаете коя посока е положителна и коя е отрицателна в координатите, в която е разположена европейската и атлантическата общност. Тогава не знаете къде е цивилизационният избор. Той в положителната посока ли е или е в отрицателната. Това са най-сериозните неща. Вие, ако гледате с премрежен, либерален поглед върху това как се прави в СУ панихида на Людмила Живкова, ако казвате – хубаво, не се покаяха епископите на Българската православна църква, след като се оказа, че са доносничили и са били служители на ДС, ако вие това прощавате… Ако вие прощавате това, че БПС например не е почела своите мъченици за вярата, които са били убити от комунистическия режим, ако вие сте съгласни с това тя да не заклеймява този режим като престъпен, тогава хасковският поп ще пее „Страни, стани, Тодоре” или не знам точно какво ще пее.

Водещ: – Моята забележка, че това не е най-важното, беше свързана със съдбата на фамилията Живкови, за мен тя наистина не е най-важната. За мен много по-важно беше да се открият виновните за Възродителния процес, защото вие сте човек, който много пътува? Пътувате включително и в смесените райони. Знаете какви са настроенията и до ден днешен в села като Климент, като Пристое, нагоре, към Корница – хора, които са смазани от този режим. Това имах предвид. Имах предвид да бъдат наказани виновните за репресиите на ДС, за лагерите. Това е важното действително. И мисля, че тук стискам ръце…
Иван Костов: – Кой внесе в Народното събрание декларацията за осъждане на опита за насилствена асимилация, довела до декларацията?

Водещ: – такава декларация беше приета през миналата година, ако не се лъжа.
Иван Костов: – От нас. Инициирана от нас.

Водещ: – 22.
Иван Костов: – Защото стана абсолютно необходима. Законът, обявяващ комунистическия режим за престъпен, е приет от нас и е внесен от нас, от автентичните десни, от истинските десни.

Водещ: – Едва ли ще постигнем консенсус. Аз наистина смятам, че така наречената стара десница допусна грешки в миналото и днес продължаваме да берем част от плодовете. Мисля, че ако бяхте останали по-близо до антикомунистическата кауза от едно време…
Иван Костов: – Това ваше мнение ли? Аз го уважавам.

Водещ: – Да. Това е мое мнение.
Иван Костов: – Сигурно има някакво основание, но абсолютно не е вярно, че в България няма антикомунистическа десница. И тук искам да използвам и да приветствам поне думите, с които се означи новата партия на Корман Исмаилов. Тя се означи точно като антикомунистическа – и срещу комунистическия режим, и срещу репресивния му апарат. Искам да ги приветствам, нали са декларирали това. Дали ще го защитят в бъдещата си работа е друго, но те стоят най-плътно до ДСБ, които сме тази антикомунистическа десница.

Водещ: – Обаче Емил Кабаиванов им каза на тяхното учредително събрание – вие имате естествен съюзник в наше лице.
Иван Костов: – Добре.

Водещ: – Още една грешка, г-н Костов от миналото, понеже сме на тази тема.
Иван Костов: – Не. Това не е грешка.

Водещ: – Не беше ли логично ДПС и СДС още 90-те години да бъдат близо и да си сътрудничат, вместо да дадете възможност 20 години да имаме контролиран вот в смесените региони?
Иван Костов: – Как да бъдат /…/ като цялото ръководство на ДПС са бивши служители на ДС. Как да стане?

Водещ: – Оставете ръководството – избирателите са автентични, измъчвани от комунистическия режим хора.
Иван Костов: – партията, управлявана от бивши служители на ДС. ДПС е продукт на ДС. Всички го знаят. Беше казано и сега при учредяването на новата партия, която наистина ще иска да е антипод. Беше казано това. Там е ясно всичко.

Водещ: – И все пак техните избиратели смятам аз, бяха естествени ваши поддръжници.
Иван Костов: – Да.

Водещ: – Това не се случи обаче. Те не станаха естествени ваши десни поддръжници. И в резултат на това имаме вече повече от 20 години наистина контролиран вот в смесените региони през ДПС. Както и да е, това е друга тема.
Иван Костов: – Да пожелаем успях на Корман Исмаилов.

Водещ: – Да пожелаем успех, да. Може пък да разбие статуквото.
Иван Костов: – Да прекъсне това. Да, да разбие статуквото. Да го разбие и в емиграцията, защото това, че тези избиратели са вкарани в гето на ДС от своето ръководство, това ние сме го казали много отдавна, още при формирането си като партия ДСБ. В първите си декларации ние сме воювали с това, което се продаваше тук като български етнически модел.

Водещ: – Добре. Понеже споменахте атаките срещу правителството на ОДС, не знам дали ви направи впечатление, ДСБ е член на ЕНП, ГЕРБ също, дали ви направи впечатление, шефът на ЕНП тези дни много остро реагира срещу изказвания на Сергей Станишев срещу ГЕРБ? Не знам дали проследихте този сюжет? В същото време замислих се, вас ви атакуват години наред основно заради приватизацията, това продълбава и тази седмица, тази дискусия, а вас никой не ви защитава така? Как си го обяснявате, приемате го като оценка за вашата работа или ГЕРБ е любимото дете на ЕНП?
Иван Костов: – Първо, изказването на Станишев наистина е екстремистко. То не прилича на председател на ПЕС и няма как да не подразни слуха на европееца. Аз обаче щях да бъда много по-доволен, ако ЕНП имаше и чувствителността да реагира, когато Борисов реабилитира Тодор Живков, защото ние поискахме от тях това със специално писмо. Те нямаха тази чувствителност. Хора, които нямат тази чувствителност, имат слух обаче за екстремистки изказвания от ПЕС, са ЕНП.

Водещ: – Може би има прагматична чувствителност, гледат проценти, а не емоции и заради това не са реагирали.
Иван Костов: – Те твърдят, че са уж партия на ценности, ЕНП. Това уж изскочи от устата ми автоматично. Да се надяваме, че са партия на ценности и ще останат партия на ценности, но поради състава си, ЕНП е дясно-центристка и за съжаление е все по-популистка формация. Те се разпознават като десни популисти. Самият факт, че Европа затъна в тази криза толкова дълго време, че не се намериха смели решения, за да я извадят от кризата, както с антикризистна програма, така и чрез програма за решаване на дълговия проблем и спасяването на еврото. Самият факт, че тя години наред затъва се дължи точно на страха на управляващите политици, а той е популистки страх. Това показва и вътрешната природа на Европейската народна партия. В Източна Европа има няколко правителства, които точно в условията на тежката криза извършиха много сурови реформи и в момента имат много бърз икономически растеж и са така да се каже отличниците на Европейския съюз. Те са истинските десни, които ние искаме да следваме като модел за подражание, а не този страхлив популизъм, който попречи на водещите политици в Европа. За съжаление от Европейската народна партия … да изведат от дълговата криза, от кризата на еврото и от икономическата криза.

Водещ: – Слушам Ви и си мисля, каква кампания ни предстои, на фона на всичко това, което казвате?
Иван Костов: – Референдум за АЕЦ „Белене”.

Водещ: – И къде сте вие, защото вижте от една страна ГЕРБ по време на цялата кампания ще говорят за магистрали, училища, музеи. Ще сочат с пръст всичко, което са построили. От другата страна БСП ще говорят за двете Б, те вече го анонсираха, за безработица и бедност. Ще говори от тяхно име едни лидер с ново самочувствие, вече председател на европейските социалисти. Как ще говорите Вие, господин Костов, къде сте Вие?
Иван Костов: – Знаете ли, за това, което казахте, че ще говори ГЕРБ се крие една голяма измама. До момента предишното правителство без да вдига тоя шум, който вдига Бойко Борисов е построил повече инфраструктури, повече пътища, повече магистрали.

Водещ: – И вие пък да похвалите сега тройната коалиция.
Иван Костов: – Статистически. Казвам, какви са статистическите данни, нали, не хваля никой. Казвам, че не е вярно това с магистралите, с лентичките и прочее, че е пушек хвърлен в медиите. Това искам да кажа само. Това за съжаление е факт, но не е направен големият скок, който можеше да се направи. И нещо много по-важно, затъвайки в икономическата криза в България изчезнаха една трета от строителните фирми, фалираха, няма ги. Фалира пазарът, почти фалира пазарът на недвижимата собственост. Борсата ни е във фалит, заради този упадък, тежък. Не е създадено нищо в този период, което може да се сравни със създаденото в миналото. Вие ми казвате, че от това ще се направи кампания. Аз не бих направил.

Водещ: – Разбира се, че от това, всички знаци са налице.
Иван Костов: – Това не е вярно, не отговаря на истината. Това искам да кажа. Защото истинската конюнктура е много по-тежка. Хората строителите ходят без работа, те са безработни. Те не са осигурени, те напускат страната. Това е реалната ситуация и няколко фирми в строителния отрасъл, няколко фирми в енергетиката, няколко фирми в лекарствения бизнес, няколко фирми в газта са монополизирали целият пазар. Това е, което ние ще говорим. Имаме ясни свои решения на най-болните проблеми на хората. На проблема за цените, за високите цени, които фактически фалираха половината от българския бизнес. С какво може да се похвали правителство, при което са се регистрирали половината от фирмите са се пререгистрирали като участници, като съществуващи. И от тях пък в половината няма нито един зает. С какво можеш да се похвалиш ако ти подавайки ръка на монопола. Ако си създал симбиоза между собствената си власт и монополистите в България си елиминирал всички тези фирми и си ощетил българските домакинства да степен да удушиш вътрешното потребление и да го направиш абсолютно недоверчиво, без перспектива и поради това страната ти затъва в криза. Това ще бъде патосът на нашата кампания.

Водещ: – Това ще правите вие в рамките на…
Иван Костов: – Освен това, вижте, какво признава Кристалина Георгиева онзи ден. Че не са направили структурните, важните структурни реформи от които се нуждаеше страната. А къде са те, в МВР, в образованието, в здравеопазването, в съдебното производство. Кой ще дойде в страна, в която до такава степен са окупирани позициите на пазара и в съда, че ти като нов инвеститор ще влезеш в риск да отидеш с дела в съда, който не работи и, който очевидно изглежда в очите на всички като корумпиран. Как ще отидеш да инвестираш. Как ще стане тази работа.

Водещ: – След изборите, какво правителство, според Вас, ще имаме – еднопартийно, коалиционно?
Иван Костов: – Каквото си поиска избирателят, това ще има. На избирателя трябва да му казваме всички така – отивате на изключително важни два избора. Единият е референдумът, който не бива да се превръща в „Мълчание на агнетата”, защото натам е тръгнало. БСП отказва да брани Инициативния си комитет, на който събра тези 550 000 подписа. Казват ГЕРБ да застават срещу нас. Ние ги искаме и ги предизвикваме на дебат. БСП, аз предизвиквам господин Станишев и Бойко Борисов да застанем пред хората, да заявим кой как кара хората или подканя хората да гласуват и да сблъскаме аргументите си. Това е много важно за хората. Ще разберат как функционира демокрацията през аргументацията на отделните каращи ги да гласуват по един или друг начин политически формации. Това ще бъде огромен урок по демокрация за българското общество и не може да се бяга от този урок и то от господин Станишев, с неговите претенции. Господин Борисов, сега не знам, какви претенции имат останалите. Не може да казваш другият да ти изкара дебатът. Това е едното. Второто е изборите. Ако мине добре референдумът. В смисъл ако хората направят информиран избор. Те ще отидат много по-подготвени и няма да могат да бъдат излъгани, както бяха излъгани 2001, 2005 и 2009 година. Ще гледат много внимателно, какво избират, защо го избират. Ще имат аргументи. Няма да си продават гласовете и ще получат управление, което съзнателно са избрали. А не заради успешни медийни трикове, пушеци, камери, игра на топка и т.н. Няма да е затова. Затова нека да и м помогнем на хората. Призовавам ви неправете всичко възможно, нека има дебат.

Водещ: – Разбира се, предстои и кампания разяснителна по референдума и така нататък. Въпреки, че аз продължавам да смятам, че това е едно безсмислено, скъпо платено от нас упражнение, но това 3е друга тема. Както и да е. В край на разговора.
Иван Костов: – Вие откъде знаете, че е безсмислено?

Водещ: – Вие готови ли сте да се обзаложите, че ще излязат да гласуват четири милиона и триста хиляди?
Иван Костов: – Не, не съм.

Водещ: – Не сте готов, нали?
Иван Костов: – Не съм.

Водещ: – Аз също, но тогава?
Иван Костов: – Но смисълът в обществените дела идва от хората.

Водещ: – Разбира се, че е така.
Иван Костов: – Смисълът идва от политиците, които защитават тезите си, които карат хората да отидат да гласуват. Смисълът го даваме ние. Ние придаваме значението на нещата. Ако вие като демократ, журналист, да допуснем, че сте демократ –журналист. Вие се стремите да унищожите този смисъл преди да видим дали може да се защити, дали може да бъде от значение, да бъде разбран от хората. Вие тръгвате срещу самата идея народът да решава важните неща. Вижте, колко е страшна тази позиция.

Водещ: – На 27 януари народът ще реши ли важното нещо, което е бъдещето на ядрената ни енергетика, ще го реши ли, господин Костов, според Вас?
Иван Костов: – Хайде да му помогнем, за да го реши.

Водещ: – Нали преди малко си стиснахме ръцете, че четири милиона няма как да излязат да гласуват. Затова казвам, че е безсмислена, единствената ми логика.
Иван Костов: – Не съм съгласен, не е безсмислен.

Водещ: – Иначе, разбира се, че прякото допитване, референдумът, мнението на гражданското общество, всичко това е вярно.
Иван Костов: – Да обявяваш в момента референдума за безсмислен означава да не допуснеш двете противостоящи си тези: „съгласен съм да се развива българската енергетика чрез строителство на новата ядрена централа“ – „не съм съгласен да се развива чрез строителство на нова ядрена централа“, да не могат да кажат причините, поради които хората трябва да гласуват така, както виждат инициативните комитети. Това означава – я замълчете! Не казвайте нищо! Хората така или иначе няма да решат. По-добре е да не опитваме. Това е загубена битка. Така не се прави политически. Това е деструкция, политическа. Това е част от самия хаос, в който сме попаднали и от деморализацията, в която се намираме.

Водещ: – За съжаление, времето ни приключи. Да завършим с едно пожелание. Лобирайте, вие имате лостовете, да бъде променен законът за референдумите. Благодаря Ви!акценти | лица | документи | дискусии | избори | за нас | блог

© ДСБ Триадица – София

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: