Питане от Вили Лилков за мемориала на „Желязната дивизия”

До г-жа Йорданка Фандъкова
Кмет на Столична община

 

ПИТАНЕ
от проф. д-р Вили Лилков – общински съветник от ДСБ

Относно: „Възстановяване на мемориал
„Паметни плочи на Първа софийска пехотна дивизия“

Уважаема г-жо Фандъкова,

Настоящото питане е свързано с мемориала на легендарната Първа софийска пехотна дивизия, известна като „Желязната дивизия” или „Първа шопска дивизия”. В Балканската война дивизията се сражава с Турция при Люлебургаз, Гечкенли – Селиолу, Бунархисар и стига до Чаталджа. В Междусъюзническата война тя побеждава Сърбия при Ниш и се сражава с гърците по поречието на Струма. През Първата световна война дивизията участва в Моравската и в Косовската операции, след това превзема Лесковац и Пирот. На Румънския фронт участва в превземането на Тутраканската крепост; при Кубадин прегазва руските части и по-късно влиза в Букурещ. През 1917 г. на Южния фронт, след пробива при Добро поле и солунското примирие, е предадена в плен, но нито едно полково знаме не e предадено. С риск за живота десетки офицери ги укриват и връщат невредими в България.

В знак на признателност пред казармите на I-ви и VI-ти полк, до НДК, са издигнати от съвременниците три мраморни стени, на които със златни букви са изписани имената на загиналите офицери, подофицери и войници. Мястото се превръща в знаково за провеждане на тържества и военни чествания и се помни от софийските граждани. През 80-те години на 20-ти век паметните плочи бяха разрушени и на мястото се построи паметник, който получи презрително име от софиянци.

През 2001 г. в резултат на усилията на Столична община да се възстанови мемориала, СОС учреди на Министерството на отбраната безвъзмездно право на строеж върху 10 дка в Южен парк II част. На военна церемония на 6.05.2001 г. бе направена първа копка и бе положен основен камък от министъра на отбраната и от министъра на културата.

Оттогава до днес правото на строеж бе веднъж отменено през 2002 г. и отново учредено от СОС през 2005 г.; ДАГ-София утвърди проект на мемориала с автори арх. Константинов и арх. Агура; през 2009 г. бе издадено разрешение за строеж на Министерството на отбраната; проведени са десетки срещи с министри и различни военни и граждански организации; написани са множество доклади и журналистически статии; отправени са питания от народни представители в Народното събрание за съдбата на мемориала; направени са много обещания от най-високо ниво в държавата … и така до 2012 г., когато България гордо отбелязва 100 години от войните, в които от желязната дивизия загинаха хиляди офицери, подофицери и войници, чиито имена са потънали в забрава!

Уважаема г-жо Фандъкова,

безуспешните усилия за възстановяване на мемориала на Първа софийска пехотна дивизия продължават повече от 23 години. Днес вече никой не обещава, че той отново ще се изгради. Нещо повече – София няма войнишки паметник, а всяко село около столицата и в България е увековечило с паметник своите воини, загинали в битка за Отечеството.

Във връзка с изложеното по-горе отправям към Вас следните въпроси:

  1. Разполагате ли с информация, защо МО не е изградило досега мемориала, за което има учредено право на строеж и издадено разрешение за строеж?
  2. Възприемате ли идеята във връзка с честването на 100 години от Балканската и Междусъюзническата войни, Столична община и Столичен общински съвет да поемат водещата роля за изграждането на мемориала, в знак на признателност на софиянци към победите и хилядите жертви на Първа софийска пехотна дивизия?

Отговорът на поставеното питане желая да получа на следващото заседание на СОС в писмена форма.

С уважение
проф. д-р Вили Лилков
общински съветникакценти | лица | документи | дискусии | избори | за нас | блог

© ДСБ Триадица – София

Един коментар

  1. […] Питане вх. № 93-00-525/1/29.11.2012 г. от проф. д-р Вили Лилков – общински съветник, относно възстановяване на […]

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: