Иван Костов в „Неделя 150“

26 юни 2011 г., БНР, „Неделя 150“
Разговор на Величко Конакчиев с Иван Костов, председател на ДСБ.
За слушане – от bnr.bg, както и от съответния файл (.mp3).
За четене на препредаденото от агенция ФОКУС – тук:

Водещ: Иван Костов, експремиер и лидер на Демократи за силна България. Има известно предимство (…) Ще изслушаме няколко политици. Кое е най-важното сега, 26 юни, това, което се разигра тази седмица. Изобщо как виждате конфигурацията в парламента? Винаги е имало нагли отцепници, мравки или каквото и да е. Промени ли се всичко в Народното събрание, управляващото мнозинство вече истинско мнозинство ли е, защото го нямаше, 116 бяха ГЕРБ.
Иван Костов: По интересен начин поставяте въпроса.

Водещ: Сега колко има?
Иван Костов: 124 човека, защото 124 човека защитиха правителството.

Водещ: Интересно ми е да чуя вашето мнение за тази сцена в Народното събрание, какво става там?
Иван Костов: Което означава, че това правителство за две години загуби изключително много подкрепа.

Водещ: Какво?
Иван Костов: Ами това е най-ниският вот…

Водещ: Е, като вот е така.
Иван Костов: В последните 20 години като защита на правителството от вот на недоверие най-ниският вот с изключение на едно гласуване, при което НДСВ показа мускули на Сергей Станишев за уволнението на Румен Петков. И то това стана на третата година на управлението. Сега на втората година, даже още не сме направили две години, има 124 души, което е много малко. Кое е обаче сериозното, кое е политическият феномен? За пръв път мнозинството се формира от независими т.нар. депутати.

Водещ: За първи път ли е това?
Иван Костов: За пръв път. Никога досега в страната номадите не са определяли политическото мнозинство, което накара всички с голямо внимание да се взрат в механизма, по който това нещо се е случило.

Водещ: Точно това питам. Хванаха ли ги да взимат пари или това, което вие сте казали, спиране от МВР на разследване…
Иван Костов: Или на призовки. Спиране на призовки или пускане на пари. Вижте, колегите подеха тази атака и от БСП видяха какви огромни средства фактически се преливат по посока на ГЕРБ, и изнесоха пресконференция. Аз на това не искам да се спирам. Основното в дебата и основното в закона е, че парите се дават на политическата партия за полученото активно гласуване от техните гласоподователи. Казано е – за действително получените гласове на избори. И изведнъж този принцип се променя и парите започват да следват народния представител. Което означава, че всички онези, които са гласували за съответната политическа партия, остават без бюджетната субсидия – цялата тази структура, партийна, политическа, няма да получи пари – парите следват народния представител. И по този начин в ГЕРБ например се концентрират огромни допълнителни средства, което е първата крайна осъдителна и неморална страна на въпроса. Независимо какво пише законът. Това е неморално и осъдително. Вторият голям въпрос е на какво точно се крепи мнозинството. Дали тези пари по определен начин не се връщат към независимите народни представители?

Водещ: Кой може да го каже това?
Иван Костов: Това може да го каже Сметната палата при много внимателен анализ на всеки един от разходите.

Водещ: Вие сезирахте …
Иван Костов: Сезирахме я и казахме, че трябва да се направи анализ дали пряко или непряко парите не отиват към независимите народни представители. Защото вижте, независимият народен представител е физическо лице. Физическото лице няма право да извършва присъщи на политическата партия разходи. То няма как да получи пари от бюджетната субсидия. И тука е много тежък проблемът на самия законодател, който трябва да бъде решен.

Водещ: Не знам дали ще бъде решен този проблем, но истината е, фактът е, че всички политически партии и сили застанаха срещу ГЕРБ всъщност.
Иван Костов: Заставаме, за да се отдалечим високо.

Водещ: ГЕРБ е изолиран, в случая.
Иван Костов: Вярно е, но да погледнем много отстрани, отвисоко да погледнем на политическата страна на въпроса. Това мнозинство, така неясно образувано, лесно може да бъде атакувано и разпаднато. Примерно с повече пари, с повече страх от съдебно преследване или от преследване на органите. Това не е политическо мнозинство. Едно е политическа формация…

Водещ: Как да го наречем…
Иван Костов: Вие ме карате сега да синтезирам термин, но във всеки случай то е квазиполитическо мнозинство, не е истинска политическа подкрепа, защото винаги може да се намери някой с повече пари и винаги някой, който да вдъхва повече страх. Защото тези хора, които имат проблем с правосъдието и се крият в пазвите на ГЕРБ, те утре, ГЕРБ, като загуби изборите, ще станат силно уязвими, да не кажем прекалено силно уязвими

Водещ: Е, те могат да се пребоядисат, за 6-ти път и т.н. Добре.
(…)

Водещ: Да продължим. Ето чувате и друго мнение, г-н Костов, по тази тема, по която имаше леко земетресение.
Иван Костов: За коя от …

Водещ: Информацията около субсидиите.
Иван Костов: А, не чух друго мнение, напротив, чух глуха защита на г-н Главчев и то няма как да е другояче. Защото той каза, че не знае разпределят парите, което е кошмарно. Не е възможно да не се знае къде са парите и как се разходват парите на една политическа партия от политически отговорен човек, какъвто е той, който трябва да отговаря на вашите въпроси. Това означава, че има пълно затъмнение, което веднага ражда основания за подозрение за корупция. Освен това той каза, че, нещо важно, което той каза нещо важно, което аз приемам и ще го реализираме, ние ще предложим парламентът да направи официално запитване и план да проверка на тези разходи, специален план до Сметната палата, с план да поискаме анализ на тези разходи. И аз мисля, че тогава ще има ново гласуване, на което ГЕРБ ще трябва да вземе решение. Вижте, най-чистият начин е да се приеме нашето предложение за промяна в закона и цялата тази уредба да отпадне, че парите следват депутата.

Водещ: Добре, това трябва да стане в пленарна зала. Да го дочакаме ли следващите три седмици?
Иван Костов: Не, следващата седмица няма да го дочакате, защото ще ви забавят, виждате, че милиони текат в касата на ГЕРБ и никой не знае как се харчат и това в никакъв случай, тъй като е изгодно на управляващите, няма да бъде фактор да се прокара бързо гледането на новия законопроект.

Водещ: Разбрах, добре, г-н Костов (…)
Иван Костов: Що се отнася до темата, ако позволите, за кризата. Вижте, аз не мога да разбера колегите, които казват, че кризата е свършила. Криза се наблюдава по…

Водещ: Ами Дянков няколко пъти го казваше…
Иван Костов: Вижте, по няколко показателя се наблюдава кризата, говорим за теорията на икономическия цикъл, аз не знам кой как прилага наученото, кой е бягал от час и кой какво е научил, но има няколко показателя, от които се съди в какво състояние е икономическата динамика. Тези показатели не са само експортът, в никакъв случай, не са дори само БВП. БВП е един от показателите, но основен показател за излизане от кризата са безработицата, нивото на безработицата, нивото на доходите, при това на реалните доходи. Какво става с доходите на хората. Изслушайте ме, за да ги срупирам, за да стане ясно какво е цикъл. И динамиката на вътрешното потребление. Защото една страна, много пъти в стопанската история на човечеството се е виждало, страна се развива бурно, расте експорта, но вътре народът потребява малко, мизерства. На това се базира експортната ни мощ. Така е Китай, така е Индия. Има толкова много примери в света. Но ние не сме Китай, не сме Индия. Донякъде в определен период на бурното развитие на Турция и за Турция това е валидно. В този смисъл обаче страна – членка на ЕС, да се гледа по критериите на слабо развитите страни, които догонват развитите, е неправилно. Към нас трябва да се приложи класическата теория на цикъла. И ако се приложи, се вижда, че доходите не са индексирани много време. Т.е. физически доходите не са реагирали на кризата още, в смисъл не са тръгнали да се покачват. Безработицата е 12 на сто Освен това, общата система на НОИ за осигуряване на гражданите е загубила 300 хиляди осигуряващи се лица и самоосигуряващи се лица. Което означава, че независимо как се карат г-н министъра Младенов и Националния статистически институт по отношение на безработицата, кризата на приходите на НОИ, която идва от недостатъчен брой заети, се засилва и се засилва. В този смисъл очевидно е, че няма повишаване на заетостта в България. Така да го кажем, за да не се крием зад тези показатели. От тази гледна точка, не може да се говори още, че България излиза от кризата. От кризата се излиза, когато се мине фазата на възстановяване.

Водещ: Германия излезе ли от кризата?
Иван Костов: Германия излезе, изобщо ЕС излезе. Това е другата голяма лъжа, която се разпространява в България. Че целият свят е в криза. Това го повтаря Бойко Борисов. Аз съжалявам кой му ги говори тези неща и как ги разбира, но той не може да говори, че светът е в криза, защото Европа излезе от кризата. Вярно е, че има страни като Гърция, но те затъват заради дълговете, платежни проблеми.

Водещ: Да помагаме ли на братска Гърция?
Иван Костов: Вижте, тук в доктрината, която навремето ние предложихме за националната сигурност на страната, е записано така, че България не може да е просперираща, сигурна и благоденстваща, ако съседите й са в изключително трудни ситуации. И от тая гледна точка е много необходимо…

Водещ: Бедна България да отделя стотици милиони…
Иван Костов: Ние не можем да помогнем. Обаче колкото и да има, не е правилен терминът „да помогнем”, но ние би трябвало да съчувстваме, би трябвало да разбираме, би трябвало да подкрепяме морално, политически всичко, което може да подобри положението в Гърция. Защото не може да мизерства и да бедства наша съседна страна и от това да не произтекат лоши последици за България.

Водещ: „Евро плюс“ – против сте, нали?
Иван Костов: Добре, щом казвате.

Водещ: Е, така си е.
Иван Костов: Само че, да добавя един аргумент, който се разбира само от експерти, и ще си позволя да се опитам да го обясня просто. Да се изработи обща данъчна основа за облагане на преките данъци с европейските страни е взривяване на нашата данъчна система.

Водещ: Казват, че това било отпаднало в последния момент или нещо такова.
Иван Костов: Да, ама ако това остане и този натиск се упражни върху страната, това е взривяване, повтарям термина – взривяване. Защо? Европейските данъчни системи са насърчително санкциониращи. Данъчната основа там се изработва на базата на много сложни приоритети, вътре има скрити възможности за подпомагане на отделни отрасли, на отделни сектори, браншове и т.н., има много такива елементи. Българската данъчна система е плоска. Тя е базирана на принципа: максимална широта на обхващане и за всички еднакъв данък, но нисък. Т.е. това е съвсем друго. Докато там системата е стеснена и данъците са високи.

Водещ: Страхувам се, че не знаем всичко около „Евро плюс“. Въпреки че и аз чета, и аз в миналото съм завършил икономика. Но не знаем всичко и това не е добре – под подписа на министър-председателя под какво стои.
Иван Костов: В България няма дебат и по (…)

Водещ: Добре. Може ли с една дума само всичко добре ли върви в Синята коалиция предизборно вътре в Синята коалиция? Добре ли е това, че имате кандидат-президент и кандидат-кмет на столицата, а другите нямат?
Иван Костов: Ние бързахме, не другите, а някои от другите имат. Има скрита кампания в полза на госпожа Фандъкова, което е непочтено и некоректно.

Водещ: Кампанията на госпожа Фандъкова.
Иван Костов: Да, тия лентички, кампанията през рязането на лентичките …

Водещ: Г-н Костов, едно време рязахте ли лентички?
Иван Костов: Аз не. Може би това ми е грешката. Трябваше да режа лентички, както се вижда, да се показват нещата. Много неща от тези лентички стоят в плоскостта на етиката. Етиката е да не се самохвалиш. Нали така. Нас са ни учили с вас, вкъщи, не самохвалствай, това не е редно, нека другите да те похвалят. Това, което аз виждам от страна и на министър Плевнелиев, и на министър-председателя, и на госпожа Фандъкова, е едно непрекъснато перчене и самохвалене, включително с чужди обекти. Сега той казва ние пуснахме 50 километра пътища, да, но те са почнати от друго правителство, те са планирани от по-други правителства.

Водещ: Не малко обекти. Кой почна метрото?
Иван Костов: Ние сме почнали метрото, но това отдавна е забравено.

Водещ: Не го ли почна Тодор Живков?
Иван Костов: Не, ние почнахме, със сигурност не е почнато от Тодор Живков.

Водещ: Поне като проект?
Иван Костов: Искам да кажа, че тези неща, които се случи на някой да отреже лентата, винаги политиката е несправедлива. Канцлерът Кол даде най-силните си години и почти здравето си, и всичко, за да обедини Германия, друг премести столицата в Берлин.

Водещ: Така е, така.
Иван Костов: Друг, между другото, който отиде да работи в руския „Газпром“. Големи парадокси в историята. В този смисъл самохваленето не е редно.

Водещ: Разбрах ви добре. Ето че днес се върнахме…
Иван Костов: Аз искам да кажа за времето, когато се режат ленти, не се върши същинската управленска работа. Това е много тежък проблем. Обаче това е огромен проблем на страната. Не се върши същинската работа, защото министър-председателят и неговият екип не навлизат в дълбочина на тежките проблеми на страната, не участват в дебатите, в които трябва да участват, включително по вот на недоверие за антикризисна политика, защото тия неща отварят перспективите и очертават..

Водещ: Не знам дали бяхте прави обаче да напуснете в деня на гласуването.
Иван Костов: Това беше знак. Но исках да кажа, че всяка лентичка е време, откраднато от арбитраж на спорове между министри, от решаване и дълбоко вникване в проблеми, чертаене на правилни стратегии, ориентиране на цялата администрация, вдъхновяване на хората от кабинета и от администрацията да вървят в определена посока, обяснение на политиката, която се води, и изискване от другите да я подемат и с творчески усилия да я носят напред. Защото лентичката е толкова проста като усилие – това е една ножица и едно рязане.

Водещ: Добре. Благодаря ви. Приятен ден. Иван Костов, Демократи за силна България.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: