Местни избори – 2015

Избори за общински съветници и кметове – 25.10.2015 г.

На 25 октомври 2015 г. гражданите на Републиката ще имат възможност, ако отговарят на условията за „уседналост“, да гласуват за своите избраници, кандидатирали са за кмет (на община, на район или на кметство) и/или за общински съветник.


Изборите за общински съветници и кметове в Столична община са в общо 58 изборни района – един за избиране за общински съветници, един – за кмет на общината, 24 – за избиране на районен кмет във всеки от столичните административни райони и още 32 – за кмет на всяко от самостоятелните кметства на територията на общината.

В края на септември са назначени съставите на общо 1515 секционни избирателни комисии (с по 7 члена), които ще произвеждат изборите в „редовните“ избирателни секции, на които е териториално разделена Столична община. Предстои създаването и на още около 44 „служебни“ такива.

Гласоподавателите, включени в избирателните списъци на секциите, които са на територията на някое от 32-те самостоятелни кметства разполагат с правото да участват в 4 (четири) различни вида избор – един за общински съветници в Столична община, един за кмет на общината, един за кмет на кметството и един – за кмет на съответния столичен район, на чиято територия се намира съответното населено място (Бусманци – район Искър, Владая и Мърчаево – район Витоша, Мало Бучино – район Овча купел, Волуяк и Мрамор – район Връбница, Балша, Войнеговци, Доброславци, Житен, Кубратово, Кътина, Локорско, Мировяне, Негован, Подгумер, Световрачене и Чепинци – район Нови Искър, Бухово, Горни Богров, Долни Богров, Желява и Яна – район Кремиковци, Бистрица, Герман, Долни Пасарел, Железница, Казичене, Кокаляне, Кривина и Лозен – район Панчарево и Иваняне – район Банкя).

Всеки от останалите столични избиратели ще може да гласува само по три пъти – за съветници, за кмет на общината и за кмет на административния район, на чиято територия е секцията, в която се намира избирателният списък, съдържащ неговите имена.

  • ДСБ няма да участва самостоятелно в местните избори през 2015 г., тъй като не е регистрирана в ЦИК за участие като самостоятелна партия. С национална регистрация разполага коалицията „РЕФОРМАТОРСКИ БЛОК“, образувана от 5 партии – БЗНС, ДБГ, ДСБ, НПСД и СДС. Тази коалиция, от друга страна, няма да участва самостоятелно в изборите за общински съветници и кметове в Столична община – за участие в тези избори беше създадена (и впоследствие – регистрирана от Общинската избирателна комисия) местна коалиция с името „РЕФОРМАТОРСКИ БЛОК – СОФИЯ“ – от коалицията „РЕФОРМАТОРСКИ БЛОК“ и партиите БДФ и БНД.
  • Местната коалиция „РЕФОРМАТОРСКИ БЛОК – СОФИЯ“ издигна и регистрира листи с кандидати за всички видове избори в Столична община, в повечето (но не във всички) изборни райони: Кандидатът за кмет на Столична община е Вили Лилков (от ДСБ – Триадица). В листата с кандидати за общински съветници са подредени 61 човека, сред които са други двама от членовете на ДСБ – Триадица: под номер 5 е пишещият този текст (Любомир Георгиев), а на 56-то място – Борис Аврамов. Кандидатът на коалицията за районен кмет в Триадица е Димитър Божилов (от ДСБ – Триадица)…


акценти | лица | документи | дискусии | избори | за нас | блог

© ДСБ Триадица – София

%d блогъра харесват това: