Кой как ще гласува на 25.10.2015 в Столична община


В неделя, 25-ти октомври ще започне избирането на общински съветници и кметове, на районни кметове и на кметове на кметства – там, където има такива.
В Столична община гражданите могат да участват в няколко различни вида местни избори:
1. за кмет на общината и
2. за общински съветници – имат право да гласуват всички, които са включени в избирателен списък на някоя от общо 1515-те избирателни секции, като тези два вида избори са качествено различни:
кмет се избира по мажоритарната система, “листите” с кандидати на регистрираните партии и коалиции се състоят от по едно лице, чийто имена са написани върху бюлетина за кмет на община, заедно с наименованието на самата партия/коалиция, докато изборите за общински съветници са по пропорционалната система и, за пръв път в историята – с мажоритарен елемент – преференции, подобно на изборите за настоящите народни представители (от 5 октомври 2014).
На тези избори всеки гласоподавател има право както да гласува за избраната от него листа на партия или коалиция, така и да изрази своето предпочитание към един (и само към един) от подредените в листата кандидати – в бюлетината за съветници се намира наименованието на избраната партия или коалиция и НЕ се намират имената на нито един от регистрираните кандидат-съветници – техните имена ще могат да се прочетат от съответните списъци, поставени от СИК в кабината за гласуване и на стената пред изборното помещение, докато в самата бюлетина предпочитанието към един от кандидатите в листата се изразява като се постави специален знак (X или V със син цвят) в кръгчето, в което е вписан поредният номер в листата на предпочетения кандидат, при това – след като специалният знак вече е отбелязан само в квадратчето пред наименованието на коалицията, в което е вписан нейният номер.

3. за кмет на административен район – ако избирателният списък, в който е вписан гласоподавателят, е в секция на територията на някой от столичните райони, той разполага и с трети глас – за кмет на района – така, както беше през 2007 и както НЕ беше през 2011 г.;
4. за кмет на кметство – когато съответният избирателен списък е и на територията на някое от 32-те кметства на Столична община, в които се избира кмет, гласоподавателят има право и на четвърти глас – за кмет на това кметство. Изборите за кмет на район и за кмет на кметство са мажоритарни – точно както и изборите за кмет на общината!

Примери:
1. Аз, като гласоподавател, включен в избирателен списък на територията на район Триадица, София, имам право на общо три гласа – по един за кмет на София, за общински съветници в СОС и за кмет на Триадица. В кабината за гласуване в неделя смятам да отбележа със син химикал във всяка от трите интегрални бюлетини така:
За кмет: гласуване за кмет на София
гласуване за кмет на София

За общински съветници: гласуване за съветници в СОС
гласуване за съветници в СОС

За кмет на Триадица: гласуване за районен кмет в Триадица
гласуване за районен кмет в Триадица

2. Ако бях с такъв адрес, че да се намирам в избирателен списък, например в една от трите секции на кметство Волуяк в район Връбница, Столична община, щях да отбележа в бюлетините за кмет на общината и за общински съветници същото като в Триадица, в бюлетината за районен кмет – съответно така: гласуване за кмет на район Връбница

гласуване за кмет на район Връбница

и освен това щях да разполагам и с правото да гласувам с четвърта бюлетина – тази за избиране на кмет на кметство Волуяк – в нея бих отбелязал, както следва: гласуване за кмет на кметство Волуяк
гласуване за кмет на кметство Волуяк


акценти | лица | документи | дискусии | избори | за нас | блог

© ДСБ Триадица – София

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: