Доклад от Вили Лилков за паметна плоча на проф. Иван Саръилиев

ДОКЛАД

от проф. д-р Вили Лилков – общински съветник

Относно: „Поставяне на паметна плоча върху фасадата на сградата на ул. “Солунска”, № 11 на философа проф. Иван В. Саръилиев“

УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА ОБЩИНСКИ СЪВЕТНИЦИ,

В СОС постъпи предложение от от Теодора Теодорова Бухлева, председател на Етажната собственост на жилищната сграда на ул. „Солунска” № 11, за поставяне на паметна плоча на философа проф. Иван Саръилиев.

Иван Саръилиев е роден през 1887 г. в София. През 1905 г. завършва класическия отдел на Първа мъжка гимназия. Завършва философия в Сорбоната (Париж) през 1909 г. Между 1916 и 1918 г. е аташе по печата, първо в Германия, после в Швейцария. Там той продължава философската си подготовка, като посещава университетите в Берлин и Берн.

Повече от тридесет години (1919-1950 г.) Иван Саръилиев е преподавател в Софийския университет. Чете много лекционни курсове върху различни периоди от историята на световната философия. Няколко поколения български хуманитаристи са слушали лекциите му. През 1935 г. основава Философския клуб в София и става негов председател.

Иван Саръилиев е учен полиглот – владее седем езика, сред които и класическите латински и старогръцки. Превел е „Принципите на човешкото познание” от Джордж Бъркли (1914). Автор е на много статии и студии, както и на седем книги. Сред тях са „Родовите идеи” (1919), „За волята” (1924), „Съвременната наука и религията” (1931), „Прагматизъм” (1938) и „Сократ” (1947). Всяко от изследванията му е приносно за българската наука.

Авторитетът на Иван Саръилиев надхвърля границите на България. Той е канен и взема участие във всички големи международни конференции и конгреси по философия. Три пъти е избиран за декан на Историко-Филологическия факултет на Софийския университет, а след 1936 г. завежда катедрата по История на философията.

Установяването на комунистическия режим у нас слага принудителен край на кариерата на проф. Иван Саръилиев. През юни 1946 г. той е избран за ректор на Софийския университет, но е принуден от властта да напусне тази длъжност. През 1950 г., след няколко неуспешни опита да пречупят волята на Саръилиев и да го „приобщят” към идеите марксизма-ленинизма, комунистите го принуждават да подаде оставка и като професор. Забранено му е да преподава, да публикува, а достъпът до книгите му в обществените библиотеки е ограничен. Трудовете му на практика са недостъпни за аудиторията. Дори и студентите му не могат да се срещат с него. Остатъкът от живота си проф. Иван Саръилиев прекарва в пълна изолация и забрава. Умира през 1969 г. в София.

Във връзка с изложеното по-горе и въз основа на приложените към доклада материали, предлагам на уважавания Столичен общински съвет да вземе решение и да разреши поставяне на паметната плоча.

Приложение:

  1. проект за решение;
  2. предложение за поставяне на паметната плоча от Теодора Теодорова Бухлева, председател на Етажната собственост на жилищната сграда на ул. „Солунска” N 11;
  3. списък на собствениците на Етажната собственост, изразяващи съгласие за поставяне на паметната плоча;
  4. снимки на фасадата на сградата;
  5. графичен проект на паметната плоча;
  6. биографична справка.

Предвид изложеното и на основание чл.21, ал.1, т.23 от ЗМСМА, предлагам на вниманието Ви следния проект за решение.


ПРОЕКТ!

РЕШЕНИЕ №
на Столичния общински съвет
от … … … 2013 година

ЗА: „Поставяне на паметна плоча върху фасадата на сградата на ул. “Солунска”, № 11 на философа проф. Иван В. Саръилиев”

На основание чл. 21, ал. 1, т. 18 от ЗМСМА и на основание чл. 13, ал. 1 и ал. 2 от Наредбата за именуване и преименуване на общински обекти и за паметниците и другите възпоменателни знаци на територията на Столична община

СТОЛИЧНИЯТ ОБЩИНСКИ СЪВЕТ
РЕШИ:

  1. Дава съгласие за поставяне на паметна плоча върху фасадата на сградата на ул. “Солунска”, № 11 на философа проф. Иван Саръилиев.
  2. Средствата за изработването и монтирането на паметната плоча са за сметка на наследниците на проф. Иван Саръилиев.
  3. Възлага на кмета на район Средец да осъществи контрол при монтажа на паметната плоча.

Настоящото решение е прието на заседание на Столичния общински съвет, …

Вносител:
проф. д-р Вили Лилков
общински съветникакценти | лица | документи | дискусии | избори | за нас | блог

© ДСБ Триадица – София

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: