Питане от Вили Лилков за закононарушения с… „портрета от стената“

До г-жа Йорданка Фандъкова
Кмет на Столична община

 

ПИТАНЕ
от проф. д-р Вили Лилков – общински съветник от ДСБ

Относно: Нарушаване на Закона за администрацията,
Закона за държавния служител и Конституцията на РБ
от страна на администрацията на Столична община

Уважаема г-жо Фандъкова,

Настоящото питане е свързано с недоволство на граждани, които посещават приемни и кабинети в районните администрации и офиси на Столична община, офиси на общински фирми, където почти без изключение на видни места са поставени календари и снимки с ясно отличаващи се знаци на българска политическа партия, както и с ликовете на лидера на последната. Тези материали по явен и недвусмислен начин афишират политическата принадлежност на служителите, които при изпълнение на служебните си задължения следва да спазват принципа на политическа неутралност. По този начин у гражданите остава усещане, че служителите се ръководят от своите политически убеждения. Освен това натрапчивото демонстриране на политическа принадлежност към дадена партия влияе върху други служители, които имат различни политически предпочитания, което създава обстановка на недоверие между работещите в администрацията и пречи на нормалното й функциониране.

Поставянето на видни места на символите на една партия е нарушение на:

 1. Закона за държавния служител:
  • чл. 18, ал. 2 – „Изпълнението на държавната служба се основава на принципите на законност, лоялност, отговорност, стабилитет, политическа неутралност и йерархична подчиненост”.
  • чл. 42, ал. 1 – „При осъществяване на службата държавният служител не може да се ръководи и да защитава интересите и волята на политическата партия, в която членува”.
 2. Закона за администрацията:
  • чл. 2, ал. 1 – „Администрацията осъществява своята дейност при спазване на принципите на законност; откритост и достъпност; отговорност и отчетност; ефективност; субординация и координация; предвидимост; обективност и безпристрастност”.
 3. Конституцията на РБ:
  • чл. 116, ал. 1 – „Държавните служители са изпълнители на волята и интересите на нацията. При изпълнение на своята служба те са длъжни да се ръководят единствено от закона и да бъдат политически неутрални”.
 4. Кодекс за поведение на служителите в държавната администрация:
  • чл. 2, ал. 1 – „ Дейността на служителите се осъществява при спазване принципите на законност, лоялност, честност, безпристрастност, политическа неутралност, отговорност и отчетност”.
 5. КОДЕКС НА ТРУДА
  • Чл. 8, ал. 3 – При осъществяване на трудовите права и задължения не се допуска пряка или непряка дискриминация, основана на народност, произход, пол, сексуална ориентация, раса, цвят на кожата, възраст, политически и религиозни убеждения, членуване в синдикални и други обществени организации и движения, семейно и материално положение, наличие на психически или физически увреждания, както и различия в срока на договора и продължителността на работното време.

Не на последно място, част от тези материали имат откровено агитационен характер и предвид на това, че в момента не тече предизборна кампания, и във връзка с това, че административните сгради на общината са публични учреждения, би трябвало политическата агитация в тях да е забранена и те следва да бъдат премахнати.

Във връзка с изложеното по-горе отправям към Вас следния въпрос:

 1. Ще издадете ли заповед за премахване на всякакви агитационни материали, календари на политически партии и политически символи от приемните, офисите и канцелариите на общинската администрация?

Отговорът на поставеното питане желая да получа в писмен вид, на следващото заседание на Столичния общински съвет.

С уважение
проф. д-р Вили Лилков
общински съветникакценти | лица | документи | дискусии | избори | за нас | блог

© ДСБ Триадица – София

3 коментара

 1. […] Питане вх. № 93-00-455/1//24.10.2012 г. от г-н Вили Лилков – общински съветник, относно […]

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: