Питане от Вили Лилков за ремонта на бул. „Брюксел“

До г-жа Йорданка Фандъкова
Кмет на Столична община

 

ПИТАНЕ
от проф. д-р Вили Лилков – общински съветник от ДСБ

Относно: Неудачно изпълнение на канализационните колектори
при ремонта на бул. „Брюксел”

Уважаема г-жо Фандъкова,

Настоящото питане е свързано с неудачното изпълнение на канализационните колектори на бул. „Брюксел”, което на места е довело до пропукване и пропадане на асфалта около носещите колони и ерозия на арматурата. Причината е, че водите, които се събират от булеварда, се изливат в основата на колоните, а при по-силен дъжд се оттичат и към вътрешността на квартала. Всичко това се случва след извършения голям ремонт на моста от „ГБС – Инфраструктурно строителство” АД през 2010 г., на стойност 16,19 млн. лв. В непосредствена близост има канализация, която може да поеме тези води за да не попадат в основите.

При огледа на място, направен от проф. д-р инж. Димитър Назърски – преподавател в катедра „Строителни материали и изолации” на УАСГ и доц. Димитър Димитров, ръководител катедра „Масивни конструкции” на УАСГ, е установено, че „… сигналът е основателен и че при така изпълнената канализационна система дъждовните и снежни води, които съдържат голямо количество натриев хлорид директно атакуват армировката на стоманобетона. Ясно се виждат корозирали стремена и носещи армировъчни пръти на колоните. Сляганията в колоните са вследствие на това, че водата е насочена точно в зоната на фундаментите около които има насип, покрит с асфалтобетон и слягането на насипа е от тази вода. Корозията на армировката се дължи на солите антиобледенители.” Според експертите „тръбите трябва да насочват водата извън фундаментите, а наличната корозия на бетона и армировката е въпрос на допълнително възстановяване на бетонното покритие. По отношение слягането, е редно да се направи асфалтобетонен наклон около колоните, за да се отвежда водата вън от тях.”

При създалата се ситуация считам, че трябва да се предприемат мерки за качествено изпълнение на канализационната система, още повече уличните колектори са много близо до колоните. Предполагам, че в момента тече гаранционният срок на ремонта, което означава, че изпълнителят трябва да отстрани проблема.
Искам да отбележа, че гражданите са отправили писмен сигнал до Столична община, както и до изпълнителя, и не са получили никакъв отговор, поради което отправям към Вас следния въпрос:

  1. Какви мерки ще предприемете, за да се реши проблема?

Отговорът желая да получа в писмен вид.

С уважение
проф. д-р Вили Лилков
общински съветник

Приложение: Снимков материал:акценти | лица | документи | дискусии | избори | за нас | блог

© ДСБ Триадица – София

2 коментара

  1. […] Питане вх. № 93-00-454/1/24.10.2012 г. от г-н Вили Лилков – общински съветник, относно […]

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: