Доклад на Вили Лилков – за преименуване на площад „Бойко“ в София

ДОКЛАД

от проф. д-р Вили Лилков – общински съветник

Относно: “Преименуване на пл. „Бойко” – кв. Крива река, район Красно село, с името пл. „Епископ Константин”“

УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА ОБЩИНСКИ СЪВЕТНИЦИ,

В кв. Крива река, район Красно село, съществува площад, наречен „Бойко”, придобил името си през 50-те години на ХХ в., когато по решение на Софийския народен съвет е променено името на площада, дотогава наречен „Епископ Константин”.

Настоящото име на площада не се вписва в именната структура на улиците в квартала, където се намират улиците „Св. Георги Софийски”, „Св. Иван Рилски”, „Райко Жинзифов”, „Даскал Манол”, „Константин Иречек”, „Ами Буе”, „Захарий Круша”, „Яков Крайков”, „Виктор Григорович”, „Пенчо Славейков”, „Абоба”.

Настоящото име на площада не е свързано по никакъв начин със значимите личности или събития в историята на София и България.
Считам, че старото име на площада – „Епископ Константин”, е много по-подходящо, предвид на това, че изразява почит към личността и делото на епископ Константин Преславски – старобългарски писател и църковен деец от Преславската книжовна школа, ученик на Св. Методий.

Предлагам на Столичният общински съвет на основание чл. 21, ал. 1, т. 18 от ЗМСМА и на основание чл. 4, ал. 1 и ал. 3 от Наредбата за именуване и преименуване на общински обекти и за паметниците и другите възпоменателни знаци на територията на Столична община, да вземе решение за преименуване на площад „Бойко”, кв. Крива река, район Красно село, с името „Епископ Константин”, с което ще се възстанови старото и много по-подходящо име на площада.

Преименуването няма да предизвика допълнителни проблеми, тъй като липсват адресни регистрации на граждани и юридически лица на площада.

С уважение
Проф. д-р Вили Лилков
общински съветник от ДСБ

Приложение:

  1. проект за решение;
  2. писмо от „ГИС-София” – ЕАД;
  3. биографична справка.

ПРОЕКТ!

РЕШЕНИЕ №
на Столичния общински съвет
от … … … 2012 година

ЗА: „Преименуване на площад „Бойко” – кв. Крива река, район Красно село, с името пл. „Епископ Константин”“

На основание чл. 21, ал. 1, т. 18 от ЗМСМА и на основание чл. 4, ал. 1 и ал. 3 от Наредбата за именуване и преименуване на общински обекти и за паметниците и другите възпоменателни знаци на територията на Столична община,

СТОЛИЧНИЯТ ОБЩИНСКИ СЪВЕТ
РЕШИ:

  1. Преименува площад „Бойко”, кв. Крива река, район Красно село, с името „Епископ Константин”.

Епископ Константин Преславски

Епископ Константин Преславски (9-ти – 10-ти век) е старобългарски писател и църковен деец от Преславската книжовна школа, ученик на св. Методий. След смъртта на Методий, Константин Преславски заедно с други негови ученици, е преследван и пристига в България. Тук през 893–894 г. написва „Учителното евангелие“ – състоящо се от 51 религиозни беседи, в едно от предисловията на което е включена „Азбучна молитва“. „Учителното евангелие” е първият систематичен проповеднически труд на славянски език. През 906 г., по нареждане на Симеон, Константин Преславски превежда „Четири слова против арианите“ от Атанасий Александрийски. На Константин Преславски се приписва и стихотворението „Проглас към Евангелието“, което по съдържание и композиция е близо до „Азбучната молитва“, и в което се отхвърля преклонението пред чуждия език и се ратува за издигане на родната реч като най-значително средство за развитието на българската култура.

След преместването на архиепископията от Плиска в Преслав, презвитер Константин става помощник на архиепископа – викарен епископ. Умира в началото на X в.акценти | лица | документи | дискусии | избори | за нас | блог

© ДСБ Триадица – София

2 коментара

  1. […] Доклад вх. № 26-00-6385/2/05.10.2012 г. относно преименуване на пл.”Бойко” – кв. Крива река, […]

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: