Как се „произвеждат“ избори, изборни (и други) резултати…

Мартин Славов и Галин Кънчев са действащи политици от Сливен. Преди половин година са участвали в изборите за местни органи на власт в града – и активно, и пасивно: Мартин – като кандидат за общински съветник (водач на листата на БСП), а Галин – като кандидат за кмет, издигнат от Политически клуб „ТРАКИЯ” и няколко други организации. Преди 4 години и половина, на местните избори през 2007 г., и двамата участват като кандидати за кмет на Сливен (и в другите избори – като водачи на съответните листи за общински съветници). Тогава Мартин Славов достига до втория тур и с 21 200 гласа губи от Йордан Лечков, за когото гласуват почти 27 хиляди от правоимащите в общината. Така Лечков остава кмет на Сливен за още един мандат, след като през 2003 г. е спечелил втория тур на изборите за кмет, побеждавайки с минимална разлика (с 22255 срещу 21273 гласа) дотогавашния кмет Иван Славов (който в момента е зам.-кмет на община Сливен).

Преди година, в края на май 2011 г. Мартин Славов и Галин Кънчев се срещат и разговарят за предстоящите избори. Мартин Славов, както самият той твърди днес, като представляващ партийната си организация, разговаря с евентуални потенциални кандидати за кмет на Сливен, някой от които да бъде издигнат от БСП. Проведеният в някакво заведение дружески разговор с Галин Кънчев обаче е записан…

Преди двайсетина дни в Сливен се провежда общинска конференция на БСП, на която с гласовете на над 150 делегати Мартин Славов е избран за общински председател на БСП (и съответно за делегат на предстоящия конгрес). От останалите номинирани от местните структури кандидати до залата на конференцията е успял да стигне само един – Николай Сираков, който обаче бил нямал право дори да гласува, защото събранието на местната структура, на което бил избран за делегат, не било легитимно. Така за избиране останал само един Мартин и присъстващите делегати си го избрали. Сираков обаче, макар и не много легитимен, успял да се добере до микрофоните и да вдигне ръка, в която държал някакъв диск. Със запис. На някакъв разговор. На онзи разговор, май.

Няколко дни след тази случка във „виртуалното пространство“ се появил и записът (Николай Сираков твърди, че не знае кой го е разпространил, но знае, че не е той).
След него – и статията на Веселина Седларска: „Как се купуват кметските избори в Сливен“ в днешния брой на в. ПРЕСА, която е препубликувана и на страниците на интернет изданието СЕДМИЦА – ето там:

Ето и няколко (произволно разбъркани) цитата от препредадения от журналистката разговор:

Мартин Сл.: Този ми е емтелски. Имам и вивателски от общината, но там по-добре да не говорим.
Галин К.: Плащате ли ги?

Мартин Сл.: Неее.
Галин К.: Що не си взех тогава и аз една карта.

Мартин Сл.: Жена му на Лечков раздала към 100 карти – ама на козметички, ама на аптекарки. И аз викам аз ли съм най-големият балък. И го експлоатирам. Жестоко го експлоатирам. От две години го ползвам. Кокошкарско е, обаче в крайна сметка що пък да си балък. Тя Ганка Василева (общинска съветничка) беше направила 800 лева сметка, бе….
Галин К.: И кой ги плати?

Мартин Сл.: Общината, бе.
Галин К.: Видях я до църквата. Аз в неделя ходя на църква, тя се връщаше от пазара…

Галин К.: …Почваме да строим два хотела, един в Бяла – на първа линия и един във Варна…
Най-хубава офшорна държава е Англия, да знайш. Америка вече не е.
Мартин Сл.: Америка стана ченгеджийска. Нали разбра, че Ковачки е прехвърлил всичко на Сейшелите.

Галин К.: Правилно! Сейшелите, Панама – няма проблем. Едни от нещата, които правя като собствен бизнес, е регистрацията на офшорни фирми, банкови сметки – където искаш по света, – няма проблем. Управление на такива фирми, ако искаш…
Мартин Сл.: Кой е офшорният район в Англия?

Галин К.: Лондон, бе.
Мартин Сл.: А Ирландия?

Галин К.: Ирландия е ченгеджийска държава.

Мартин Славов (за Иван Славов): Ще го унищожа тоя. Ще му е… п… майна.
Галин К.: Не трябва да допуснем туй нещо Иван изобщо да…

Мартин Сл.: Ами той Асен (Гагаузов) го бута, бе.
Галин К.: Видях се с Асен, аз ще се кандидатирам, викам му. Асен вика ей туй не бивало да става. Може да не стане нищо, ама ще си начеша егото. Като не стане и втори път, е… съм ти политиката.

Мартин Сл.: Пак ходил да приказва, че ми дал 1 млн. за изборите, старите работи. Викам му: аз съм склонен да не се кандидатирам, но при определено условие – да ликвидираш Иван Славов за тия избори. Този селски цървул, викам, ти го създаде. Ти го направи кмет – да ти пази гърба за водните сдружения, автобусите, другите неща. Аз, викам, няма да го взема и за пазач на базата ми в Сотиря.
Ами той до седми клас е учил в училище за малоумни в Нова Загора, бе.

Галин К.: Имахме много сериозни разговори с едни хора в две насоки: местни избори и местно БСП. Не мога сега да ти кажа кои са, но ще разбереш, те искат да седнем на една маса. Те ми казаха: Ако нямаше избори, щяхме да издухаме Асен още сега. Не искат никакви конфронтации преди изборите.Казаха ми: Ако Мартин се кандидатира, ти подкрепяш. Ако ти се кандидатираш, Мар…
Мартин Сл.: Ресурс?

Галин К.: Те осигуряват ресурс. И аз ще давам. Много ресурс има, брате. Или пък, викат, вадете трети човек, ще жертваме Сливен, ще играем на дългата позиция. След изборите Мартин става областен, ти общински.
Мартин Сл.: На кое?

Галин К.: На БСП. И трябва да стегнем партията за парламентарните избори. Правих една среща с Йосковците в „Кемпински”, седмица преди да катастрофира. Викам му: Йоско, к’во пра’им на изборите, предния път щяхме да се избием. Сега к’во праим. Той вика: братле, ако Йордан (Лечков) се кандидатира за кмет, аз против него не мога да вървя.
Мартин Сл.: Щото Асен му е казал така. Аз не му искам ни меда, ни жилото.

Галин К.: Ако можем да ги ужилим, да ги ужилим двамата педераси.
Мартин Сл.: Те са ясни, каквото им каже Асен, това правят.

И т. н.

С образователна цел, но и със задължителното предупреждение, че някои от използваните думи и изрази не са за слушатели, които, по възрастови причини, не разполагат с избирателни права, помествам и тук препратки за четирите файла от съответните части на манипулирания запис. Защото, дори и манипулиран, записът доста добре представя един от начините за „правене“ на избори. И на местни избори, и на вътрешнопартийни избори, и в БСП, и не само там…

Разговор между Мартин и Галин в Сливен – 29 май 2011 г. – част 1
Разговор между Мартин и Галин в Сливен – 29 май 2011 г. – част 2
Разговор между Мартин и Галин в Сливен – 29 май 2011 г. – част 3
Разговор между Мартин и Галин в Сливен – 29 май 2011 г. – част 4акценти | лица | документи | дискусии | избори | за нас | блог

© ДСБ Триадица – София

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: