„Тази сутрин” с Иван Костов

бТВ, Разговор на Виктор Николаев с Иван Костов – председател на ДСБ

За гледане – от tv.dsb.bg.
За четене на препредаденото от агенция ФОКУС – и оттук:

Водещ: Добро утро сега на Иван Костов – председател на Демократи за силна България (ДСБ). Подсмихнахте се в тази, последната част на темата – СДС или ДСБ. Но преди това, приемате ли вина и упрека, директно изговорен – добро утро първо, разбира се – от страна на Мартин Димитров, че ако вие бяхте дали крачка встрани и имаше друг председател вашата партия – Светослав Малинов, Петър Москов или някой друг, нямаше да се стигне до този край.
Иван Костов: Нека да започна с това, защото вие така и въведохте темата, че ще анализираме какво се случи, защото има редица неточности в това, което се случи. Има една добра новина и аз искам да започна с нея. Добрата новина е, че ДСБ настоявахме да получим яснота за това какво ще бъде бъдещето на Синята коалиция още в средата на годината и от СДС бяха така добри да изпълнят това обещание – дадоха тази яснота. По този начин… Защо е добра новината – защото ни дава възможност да започнем своята подготовка за явяване на изборите през 2013 г. В подготовка се включва абсолютно всичко, т.е. разглежда се с кой, къде, избират се хора, които повеждат листите и т.н. Това, което вчера се случи, не е разпад на Синята коалиция.

Водещ: А какво е?
Иван Костов: Искам да заявя категоричната воля на ДСБ ние да продължим да подкрепяме всички представителства на Синята коалиция, в това число в Европейския парламент, в Народното събрание, в местните власти, кметовете, избрани с листата на Синята коалиция, всички наши представители, излъчени в комисии, избрани от Народното събрание, защото те не са там благодарение на волята на едно или друго партийно ръководство, а са там, защото са получили доверието на сините избиратели.

Водещ: Простичко казано, какво означава това?
Иван Костов: В този смисъл, това означава, че всичко, което досега е създадено като представителство на Синята коалиция, ще продължи да има нашата пълна подкрепа. Ние ще настояваме, имаме силното желание, тези създадени органи на Синята коалиция да довършат мандатите си.

Водещ: Ще запазите, примерно, парламентарната група, това ли е?
Иван Костов: Не само. И единодействието в Европейския парламент, и в местните власти – навсякъде ще продължим подкрепата за сините кметове. Никъде няма да разваляме групите на Синята коалиция в общински съвети и т.н.

Водещ: Те структурите казаха „не” вчера, структурите на СДС. Даже заплашиха, че ще саботират изборите, ако са с вас.
Иван Костов: Значи, те казват „за в бъдеще”. Нека да кажем това. Точното наименование на това, което се е случило, е, че няма бъдеще след решението за Синята коалиция, да се формират нови нейни представителства в органите на властта. Но тези, които досега са избрани, ще продължат да имат категорично…

Водещ: То ще им свърши мандатът.
Иван Костов: Да. Той трябва да бъде изпълнен. Това е в духа на дясното мислене, на десните ценности. Може да изглежда скучно, но човекът, който е добър стопанин на нещата, не оставя работата си недовършена и не оставя делото си без грижите си. Така че ние продължаваме с тази загриженост и с тая подкрепа за създаденото дотук.

Водещ: Прескочихте въпроса за това не трябваше ли предостъпите лидерството.
Иван Костов: Не, не съм го прескочил. Сега ще отговоря и на него.

Водещ: Защото това е бил единственият аргумент да не искат да работят с вас лично.
Иван Костов: Не, това е тълкувание, не знам чие е.

Водещ: Мартин Димитров го казва.
Иван Костов: Няма значение. Фактически вчера се случи следното. Беше изготвен от работна група, преговорен екип, проект за споразумение. Това споразумение е отхвърлено.

Водещ: Казват „освобождение от Иван Костов”, тази дума дори са използвали.
Иван Костов: Значи отхвърлено е конкретно споразумение. Вчера, на събрание в Средец на нашата организация, първото нещо, което хората поискаха, е да качим на сайта на ДСБ споразумението, за да видят хората какво всъщност е отхвърлено. Там няма нито Мартин Димитров, нито Иван Костов. Там има договорености, които казват следното: съобразявайки се с волята на нашите избиратели, ние формираме Синята коалиция като представителство на демократите, антикомунисти и реформатори, които да бъдат алтернатива на популизма в политиката и т.н., и се обещават, поемат се конкретни ангажименти за решителна икономическа политика в защита правата на хората и тяхната собственост.

Водещ: И това е в коша?
Иван Костов: Това е, на което е казано „не”.

Водещ: Изявленията бяха, че е казано „не” на Иван Костов; че самото гласуване щяло да протече по друг начин, ако лидерът е бил друг. Много се персонифицираха стрелите, и то конкретно към вас. Усещате ли се като камъкът, който обръща всъщност…
Иван Костов: Не, не се усещам, защото аз имам категоричното доверие на ДСБ. Избран съм с категорично мнозинство. Това са ДСБ и това ми казаха да ви кажа снощи на събранието, защото аз ги предупредих, че ще бъда в бТВ.

Водещ: Какво казаха да кажете?
Иван Костов: „Кажете им, че сте избран с пълно мнозинство от нашето Национално събрание и само ние можем да решим вашата съдба”. Ето, казвам го.

Водещ: В рамките на ДСБ никой не оспорва вашето лидерство, освен тези, които напуснаха също така преди няколко седмици.
Иван Костов: Опитът да персонализираме нещата, да ги представим на линията на персонализацията, кой е там и кой пречи, няма да срещне моята подкрепа в разговора, защото аз мога да говоря…

Водещ: Защото засяга вас.
Иван Костов: Не, защото аз мисля, че това, което е важно за хората, е не моята лична персона, а политиките, които се защитават.

Водещ: А защо тогава е това вглеждане във вашата лична персона, (…)?
Иван Костов: Политиките са много важни. Не искам да давам тълкувание за това. Искам разговорът да бъде изцяло на политическа основа. Ако разговорът е политически, аз имам огромни преимущества пред всички останали.

Водещ: Кои всички останали?
Иван Костов: Пред тези, които искат да го водят политическия разговор, като започнете от Кунева и свършите до Бойко Борисов. Аз имам своите огромни преимущества, защото имам и опит, и доказана компетентност. Защото, когато съм оставил България 2001 г., тя беше след Гърция като стандарт на живот. Задмина ни и Турция, задмина ни и Румъния, задмина ни и Сърбия, и Македония и сега се борим с Албания за последно място кой ще е най-беден на Балканите.

Водещ: Не се ли жертва излишно Мартин Димитров като заложник на отношението към вас, след като…
Иван Костов: Ето, пак Мартин Димитров.

Водещ: Ами, нали говорим за съвкупност, нали говорим за общи действия, нали говорим за коалиция. Не трябваше ли вие да направите жертвата?
Иван Костов: Истината е, че няма подкрепа за тази политика в СДС в неговия ръководен орган. Няма подкрепа за това да бъдем алтернатива на популизма.

Водещ: Ръководният орган искаше да запази съюза си с вас и затова беше бламиран, не е ли така?
Иван Костов: Имате предвид Мартин Димитров?

Водещ: Да, ръководството на СДС. Излъчената контактна група беше бламирана с това решение, което вие самият казахте.
Иван Костов: Моето тълкувание е: единствено.

Водещ: А думата „освобождение” как я приехте? Всеки човек има емоции, включително и вие. Това струпване на коментарите вчера е наистина персонифицирано – „освобождение от Костов”. Припомняха се детайли от напреженията между двете формации, тази бясна конкуренция, която беше видима на моменти на предишни избори. Как чувствате думата „освобождение от Костов”, тази квалификация и смятате ли, че е незаслужена?
Иван Костов: Чувствам го като ярък израз за комплекс на малоценност.

Водещ: От страна на партньорите?
Иван Костов: От който и да е, който го е казал. Така го чувствам. И е разбираемо, донякъде е разбираемо, защото тези хора търсят своето бъдеще. Но аз чух един от авторитетите на СДС да казва: „Те не могат да разберат, че когато нас ни няма, тях пак няма да ги изберат никъде”.

Водещ: Я го разяснете това – „когато нас ни няма…”
Иван Костов: Няма разделение на млади и стари. Има на можещи и неможещи, ако говорим за десницата, ако не говорим за някакви леви или либерални партии. Няма такава сегрегация в дясно, има хора, които могат, има хора, които не могат. И аз цитирах авторитет от СДС, който казва така: „Тези момчета не могат да разберат, че когато нас ни няма, тях пак няма да ги изберат за нищо”.

Водещ: Бихте ли могли… Чухте ли се с Мартин Димитров, между другото във вчерашния и все пак драматичен за СДС ден и за Синята коалиция?
Иван Костов: Ще се видим днес, надявам се. Но е добре той все пак да си почине малко, защото наистина много му се е струпало.

Водещ: Има ли някаква форма на справедливост, че той се оттегля – пак бия към вас – а не вие? Дотолкова, доколкото имаше изследвания – сигурно ще ги оспорите – на социолози…
Иван Костов: Няма да се оттегля, защото оставам при доверието на сините избиратели. Аз оставам изразител на волята, на интересите на тези хора. Аз оставам защитник на техния стандарт на живот, който съм постигнал по време на управлението си, на сигурността, която съм дал на страната, на увеличаването на доходите, които съм постигнал. Аз оставам тази представа в лицето на много хора. И докато съм тази представа, защитавам и стоя при тези хора. Аз не мога да предам сините избиратели. За мен този разговор, персоналният, няма отношение към тези хора. Имам поет ангажимент, имам получено доверие и в името на това доверие изпълнявам ролята си и задачите си така, както мога, с всички сили. Това съм аз. Аз не завися нито от вашето предаване, нито от вас самия, нито от Мартин Димитров, нито от СДС. Аз завися от избирателите. Нека да се разберем, това е ясно.

Водещ: Според изследвания на социолози, влиянието на СДС е между два и четири пъти по-силно от това на ДСБ. Имаше изследване на MBМD, което казва, че сред гласувалите през 2009 г. за Синята коалиция, 44% предпочитали СДС и само 12% – ДСБ.
Иван Костов: Ще покажем, че това е абсолютно платено социологическо изследване на следващите избори. Там ще стане ясно какви ще бъдат резултатите. Аз обаче искам да използвам…

Водещ: От кого платено?
Иван Костов: Ами, от дългата ръка, както се изрази Мартин Димитров и аз ще използвам този израз. Аз искам да кажа, че е крайно време – в България има много авторитетни социолози, има Дружество на социолозите – да поставят в ред авторитета на социологическите изследвания, да има нещо като регистрация, нещо като разрешителен режим, нещо като етика на социолога. Защото грубата употреба на социологически изследвания – това, което взимате като материал сега, за да направите…

Водещ: Най-прясното изследване е.
Иван Костов: То изследване е в кавички.

Водещ: Защо мислите така? Имате доказателства?
Иван Костов: Защото винаги е било така. Защото източникът предвиждаше Синята коалиция да не влезе в Народното събрание. Заради това…

Водещ: Гледате ли към следващите парламентарни избори?
Иван Костов: Искам да си завърша думата. Заради това ще бъде чудесно, ако тези авторитетни и сериозни хора, които са социолозите в България, подредят своето пространство така, че да не се продава науката им за дребни стотинки.

Водещ: Като гледате към следващите парламентарни избори, четирипроцентната бариера отгоре ли я виждате или отдолу?
Иван Костов: Отгоре я виждам.

Водещ: Сами?
Иван Костов: Виждам я, защото сме истинска алтернатива, защото сме доказали и решителността си, и опита си, и възможността си да водим икономически политики и политики на сигурност, които никой досега не е повторил в страната. Никой не е провел такива политики в България, за да постигне такъв бърз възход на благосъстоянието на хората. С тая представа за себе си ние ще напомняме на избирателите и ще градим своята кампания. Пак ще повторя. Били сме на второ място след Гърция 2002 г., сега се борим с Албания за последното място – кой да бъде най-беден.

Водещ: Въпросът е сега каква подкрепа може да съберете.
Иван Костов: Ето откъде вероятно питаят сили и атаките срещу управлението на сините през 1997-2001 г. Аз си мисля, че това е единственото обяснение, защото наследниците не можаха да запазят този стандарт, защото изпуснаха страната да падне дори на дъното на Балканите.

Водещ: Когато напускахте – може би 2003 или 2004 г. СДС, 2003 г. мисля, СДС, 2004…
Иван Костов: 2001 г.

Водещ: СДС?
Иван Костов: 2001 г. след изборите. А СДС…

Водещ: СДС. Когато направихте ДСБ имахте едно изказване в посока на това, че духът е напуснал тялото. Вчера не се ли получи нещо такова? Като се напусне тялото, остават в такъв случай политически трупове. Не се ли случи това?
Иван Костов: Не се е случило и ще го докажем с поведението си, с работата си. А що се отнася до структурите и органите на Синята коалиция, ако питате – те са живи. Аз продължавам да твърдя пред вас, съвършено отговорно, че те са живи и ще продължат да функционират в рамките на своя мандат, ще останат верни на избирателите си, на тяхното доверие. Защото противното…

Водещ: Верни, като тези, които напуснаха и отидоха при Кунева? Толкова верни?
Иван Костов: Не, тези представителства ще останат верни на доверието на избирателите. Тези, които напуснаха, не са имали доверието на избирателите.

Водещ: Вие сте много остра опозиция от доста време на ГЕРБ. Не сбъркахте ли с ожесточаването на този тон дотолкова, доколкото да чуем преди малко в интервю с партията, която така или иначе има, по данни на оспорваните от вас социолози, най-голяма подкрепа – да се стигне дотам, че те да имат, очевидно, по-топли чувства към СДС и въобще някаква възможност, някакво запазване на валеленция, докато при вас нещата са с брадвата. Пътят на различията е непреодолим и не бихте могли да бъдете ползвани дори като патерица.
Иван Костов: Никога не сме преминавали тази граница. Ние никога не сме я водели по този начин отношенията си с ГЕРБ. Напротив, в най-трудните моменти, когато парламентарната им група не можа да отрони една дума в защита на решението на правителството за затварянето на АЕЦ „Белене” ние бяхме тези, които ги защитихме. Така че не генерализирайте, това просто не е вярно.

Водещ: Не е ли скъсан пътят категорично и вечно между вас и ГЕРБ?
Иван Костов: Във всички най-трудни решения ние сме заставали категорично зад тях. Когато министър Николай Младенов изгони всички дипломати и бивши сътрудници на Национална сигурност, получи категорична подкрепа от нас. И винаги в тия случаи ще има подкрепа. Но ГЕРБ, за който вие пак цитирате социологическите анкети, ГЕРБ загуби повече от половината си представителство в общинския съвет в Кюстендил. Ние не сме загубили гласовете и политическата си тежест там – това искам да кажа, макар тя вече става сравнима с това, което са показали ГЕРБ на тези избори. Що се отнася до отношението ни към ГЕРБ, искам да ви уверя, че то ще стане наистина безкомпромисно по отношение на пошлия спектакъл, който разиграват – и в сферата на сигурността и това, което сега показахте, което вероятно утре ще бъде опровергано, защото г-н Цветанов е решил да говори в неясни образи на заплахата и т.н.

Водещ: Всички гледни точки и всички мнения им даваме възможност да се чуят.
Иван Костов: Кои всички?

Водещ: И това, което вие коментирате, и това, което той казва, и това, което…
Иван Костов: Не, не, това, което му беше новината. Вие казахте: „Имаме герой”. Това може утре да се стопи, както се стопяват толкова много от нещата, които се казват. В това отношение искам да ви кажа, че ще има нов повод той да бъде много сериозно притеснен и това е, че ние приключваме доклада си за Перник. Докладът ще бъде гледан тази седмица и ще намерим начин да го оповестим. Много груби закононарушения, допуснати от МВР, с политическа закрила отгоре. Това няма нищо общо с демокрацията. По отношение на такива неща ще бъдем безкомпромисни – искам да го кажа съвършено категорично. Тук няма ГЕРБ, няма ЕНП, няма…

Водещ: Добре, разбрах ви. Темата беше за разпада на Синята коалиция. Вие не виждате такъв разпад – това, което е в мандат, ще се доизкара, после сами се явявате на изборите и не смятате, че в случая след вчерашния ден има политически трупове. Благодаря ви. Иван Костов беше наш събеседник.акценти | лица | документи | дискусии | избори | за нас | блог

© ДСБ Триадица – София

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: