Питане от Вили Лилков – за антените и базовите станции на мобилните оператори

До г-жа Йорданка Фандъкова
Кмет на Столична община

 

ПИТАНЕ
от проф. д-р Вили Лилков – общински съветник от ДСБ

Относно: Законността на изградените върху общинска собственост базови станции и приемо-предавателни антени на мобилните оператори и приходите на Столична община от нейното използване

Уважаема г-жо Фандъкова,

Въпросът за законността на изгражданите в Столична община базови станции на мобилните оператори и монтираните от тях приемо-предавателни антени много широко се дискутира през последните години. Към общината са отправени стотици жалби на граждани, във връзка с което на 11.06.2009 г. СОС прие решение № 392, отнасящо се до публичния контрол върху базовите станции на GSM-операторите на територията на Столична община. За съжаление това решение остана неизпълнено и проблемът за законността на тези съоръжения се задълбочи.

През 2010 г. с Постановление № 12710 на Софийска Градска Прокуратура (СГП) Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) извърши проверка по постъпили във Върховна административна прокуратура материали за незаконността на изградените в столицата стотици антени на мобилните оператори. В резултат на проверката към 18.11.2011 г. ДНСК състави 484 констативни акта по чл. 178 от ЗУТ, с което са образувани административни производства за забрана за ползване и издаде 231 заповеди за забрана за ползване на базови станции. Сроковете за доброволното изпълнение на заповедите и за отстраняване на причините предизвикали забраната са изтекли.

Голяма част от посочените по-горе съоръжения, които имат проблем със законността, са разположени върху публична или частна общинска собственост: стълбове за улично осветление; стълбове на контактната мрежа; върху общински сгради и общински терени; на терените на общински спортни комплекси и др. Разполагането на тези съоръжения върху стълбовете на контактната мрежа е забранено, а върху останалите общински имоти трябва да се извършва възмездно, след решение на Столичен общински съвет.

Моите проучвания и питания към трима кметове на Столична община, относно законността на посочените съоръжения, установиха че голяма част от тях са незаконни от гледна точка на Закона за общинската собственост и Наредбата на СОС за неговото приложение, а освен това Столична община е понесла загуби за милиони левове поради това, че не получава приходи от ползване на нейната собственост.

Във връзка с изложеното по-горе отправям към Вас следните въпроси:

  1. Колко от незаконните обекти по проверката на ДНСК, цитирана по-горе, са изградени или разположени върху общинска собственост, и какво ще предприемете за разрешаване на проблема?
  2. Кой е дал разрешение и кое е правното основание, въз основа на което мобилните оператори използват стълбовете за улично осветление за разполагане на приемо-предавателни антени?
  3. Какви приходи е получила Столична община от използването на стълбовете за улично осветление от мобилните оператори за периода 2008-2011 г. и кой заплаща консумираната електроенергия от посочените съоръжения?

Отговорът на поставените въпроси желая да получа на заседание на СОС в писмена форма.

С уважение
Вили Лилков
общински съветникакценти | лица | документи | дискусии | избори | за нас | блог

© ДСБ Триадица – София

Реклама

Един коментар

  1. Много е добро запитването! Лично аз не съм виждала антени по стълбовете, но не съм се и заглеждала. Всяко поставяне на антена трябва да се заплаща. Въпроса е, когато е в непосредствена близост до жилищен имот дали да се иска и съгласието на живущите там, защото всички знаем, че тези антени имат силно отрицателно въздействие върху хората. У нас някак си нещата остават скрити покрити докато някой не даде гласност на някой проблем!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: