Доклад: преименуване на ул. “202” в район Сердика – като бул. „История славянобългарска”

ДОКЛАД

от Елен Герджиков, Николай Стойнев, Петър Гюзелев, Жельо Бойчев, Борислав Бориславов, Вили Лилков

Относно: “Преименуване на ул. “202” в район Сердика – Столична община, с името бул. „История славянобългарска”“

УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА ОБЩИНСКИ СЪВЕТНИЦИ,

В Столичен общински съвет постъпи предложение от г-жа Величка Николова – Директор на 144 СОУ Народни будители – София, за преименуване на ул. „202” в район Сердика – Столична община, с името бул. „История славянобългарска”.

Предложението е подкрепено с подписка от 95 учители, 790 ученици, от училищното настоятелство и родители на деца от 144 СОУ „Народни будители”. То е направено във връзка с навършването на 250 години от написването на „История славянобългарска” и 290 години от рождението на Паисий Хилендарски. През настоящата година официално ще се почетат и двете годишнини, като за целта е учреден Национален комитет за честването, а ЮНЕСКО взе решение да включи в календара си за 2012 г. 250-годишнината от създаването на „История славянобългарска“. Това е един достоен юбилей, чрез който е естествено да привлечем вниманието на културната общественост в европейския свят.

Считаме, че предложението на 144 СОУ „Народни будители” заслужава да бъде подкрепено, защото е направено от учители, ученици и техни родители и представлява историческа и гражданска оценка за делото на Паисий Хилендарски. Много рядко се е случвало предложение за именуване на улица да бъде така силно подкрепено от граждани и ученици.

Посочената за преименуване ул. „202” е „цифрова” и същевременно е с дублирано име, тъй като в м. Малинова долина една от преките улици на „Бистришко шосе” носи също име ул. „202”, което, съгласно Наредбата за именуване и преименуване на общински обекти и за паметниците и другите възпоменателни знаци на територията на Столична община, не се допуска.

Улица „202” свързва районите „Сердика” и „Надежда”. Тя започва от ул. „Грънчарска” и достига надлез „Надежда”, с естествено продължение бул. „Ломско шосе”. С новото си име улицата се вписва удачно в именната структура на улиците около „Ломско шосе”, а именно: „Хан Кубрат”, „Възрожденска”, „Любородие”, „Добри Чинтулов”, „Илинденско въстание”, „Преображенско въстание”, „Дядо Жельо войвода”, „Чипровско въстание”, „Старозагорско въстание”, „Априлско въстание”, „Търновска конституция” и ул. „Република“.

Във връзка с изложеното по-горе и въз основа на приложените към доклада материали, предлагаме на уважавания Столичен общински съвет да вземе решение и да преименува ул. “202” в район Сердика – Столична община на името на най-великата българска книга „История славянобългарска”.

Към доклада са приложени:

  1. проект за решение;
  2. писмо 2600-2348(1)/21.04.2012 от „ГИС-София”-ЕАД;
  3. предложение от Величка Николова – Директор на 144 СОУ „Народни будители” – София;
  4. подписка от учители, училищното настоятелство, родители и ученици от 144 СОУ „Народни будители”;
  5. схема на ул. „202” – район Сердика, издадена от „ГИС-София” ЕАД;
  6. схема на ул. „202” – м. Малинова долина.

С уважение
Елен Герджиков, Николай Стойнев, Петър Гюзелев, Жельо Бойчев, Борислав Бориславов, Вили Лилков – общински съветници


ПРОЕКТ!

РЕШЕНИЕ №
на Столичния общински съвет
от … … … 2012 година

ЗА: „Преименуване на ул. “202” в район Сердика – Столична община, с името бул. „История славянобългарска““

На основание чл. 21, ал. 1, т. 18 от ЗМСМА и на основание на чл. 2, ал. 1, т. 1, чл. 2, ал. 3, чл. 4, ал. 1, чл. 8, ал. 1, т. 1 и т. 5, чл. 11, ал. 1 от Наредбата за именуване и преименуване на общински обекти и за паметниците и другите възпоменателни знаци на територията на Столична община

СТОЛИЧНИЯТ ОБЩИНСКИ СЪВЕТ
РЕШИ:

  1. Преименува ул. “202”, находяща се на територията на район Сердика – Столична община, започваща от ул. „Грънчарска”, през ОТ 21, ОТ 17 по плана на м. „Централни гробища”, през ОТ 8, от 135 до ОТ 137 по плана на м. „Задгарова артерия”, с името бул. „История славянобългарска”.
  2. Възлага на кмета на Столична община да информира гражданите на Столична община за взетото решение, съгласно Наредбата за именуване и преименуване на общински обекти и за паметниците и другите възпоменателни знаци на територията на Столична община.


акценти | лица | документи | дискусии | избори | за нас | блог

© ДСБ Триадица – София

Реклама

2 коментара

  1. Бастуни!

  2. Кой не си е свършил работата?Възлага на кмета на Столична община да информира гражданите на Столична община за взетото решение, съгласно Наредбата за именуване и преименуване на общински обекти и за паметниците и другите възпоменателни знаци на територията на Столична община.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: