Питане от Вили Лилков за неработещите лифтове на Витоша

До г-жа Йорданка Фандъкова
Кмет на Столична община

 

ПИТАНЕ
от Вили Лилков – общински съветник от ДСБ

Относно: Неработещите лифтове на Витоша и изпълнението на приватизационния договор от страна на собственика

Уважаема г-жо Фандъкова,

Отправям това питане във връзка със създалата се ситуация на недоволство сред гражданите на София, поради факта, че лифтовете, които обслужват природен парк Витоша (Симеоновски, Драгалевски и Княжевски) не работят. Тъй като собственикът на лифтовете „Витоша ски” ЕАД е получил собствеността върху общинското дружество „Въжени линии”, респ. върху лифтовете, чрез приватизационна сделка със Столична община налице е приватизационен договор, чието изпълнение трябва да бъде контролирано от СОАП. Приватизационният договор задължава собственика, освен да направи необходими инвестиции в съоръженията, също така да не променя предмета на дейността на приватизираното дружество. Поради това, че лифтовете не работят налице е нарушение на основната клауза в приватизационния договор, а именно чл. 11(1). Освен това нарушен е и чл. 13(1), който задължава собственика „да поддържа средногодишен списъчен състав на работещите в дружеството на постоянен трудов договор и на пълен работен ден”. Смисълът на този член от договора е работещите служители да осигуряват функционирането на лифтовете, а не да изпълняват функции на охрана на лифтовете, каквато е всъщност ситуацията в момента. При неизпълнение на тези две задължения купувачът е задължен да заплаща неустойки съгласно чл. 20(1) т. 5 и т. 6.

Тъй като посочените по-горе лифтове не работят и това създава големи неудобства на гражданите и основателно предизвиква недоволство, и тъй като е налице неизпълнение на приватизационния договор, което в съвкупност засяга обществения интерес, отправям към Вас следните въпроси:

  1. Уведомена ли е Столична община за спирането на лифтовете от страна на „Витоша ски” ЕАД и посочена ли е „непреодолимата сила”, която е довела до това?
  2. Извършени ли са задължителните, съгласно чл. 12(1) инвестиции в дружеството, съгласно инвестиционния план, залегнал в офертата за приватизационната сделка?
  3. Какво ще предприемете, като кмет на София, в създалата се ситуация, за да защитим обществения интерес?

Отговорите на поставените въпроси желая да получа в писмена форма на следващото заседание на СОС.

С уважение
проф. д-р Вили Лилков
общински съветникакценти | лица | документи | дискусии | избори | за нас | блог

© ДСБ Триадица – София

Един коментар

  1. […] Питане вх. № 93-00-86/2/23.02.2012 г. от г-н Вили Лилков – общински съветник относно […]

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: