„Здравей, България!“ с Иван Костов на 2-ри февруари

Разговор на Евгений Генчев с Иван Костов в студиото на Нова Телевизия.

За гледане – от tv.dsb.bg.

За четене на препредаденото от агенция ФОКУС и тук:

Водещ: Председателят на ДСБ Иван Костов е мой гост сега. Добро утро.
Иван Костов: Добро утро.

Водещ: Да започнем с темата за полицейското насилие. Вчера в парламента беше създадена анкетна комисия, която да проучи случаите на полицейско насилие от последния месец. Вие обаче оставихте участниците в тази комисия да са само от ГЕРБ на практика, защо?
Иван Костов: Защото не беше приет принципът да има паритетно представителство на участващите в парламента политически формации.

Водещ: Кое е паритетно представителство?
Иван Костов: Паритетно е от всяка политическа формация по един или по двама.

Водещ: Значи човек от ДПС, от Синята коалиция, от Коалиция за България и от ГЕРБ?
Иван Костов: Да.

Водещ: Тогава обаче щяхте да сте три към едно.
Иван Костов: В смисъл, ние търсим истината. Като се търси истината не се гледа кой откъде е, а какво всъщност има като фактическо състояние. Т.е. вярно ли е, че са абсолютно компрометирани показанията, дадени от самоубилия се или самоубития Стоев, тъй като не са дадени пред съдия, т.е. че няма да могат да послужат на процеса? На какво основание той има оръжие, след като има оръжие, защо след като е бил задържан, не му е било отнето оръжието? Това са все фактически въпроси. Ние търсим отговор на такива неща. Защо не е работено по версията, че е замесена полицията, тъй като на два пъти похитителите, всъщност убийците, предупреждават семейството да не се обръща към полицията, защото тя стои зад тях? Как е възможно да се приеме на сериозно версия, че се отвлича човек, а пък се рекетира друг, който не е свързан с него с кръвна или някаква друга форма на връзка, гражданска и т.н.?

Водещ: Страшно много въпроси, които се появиха и по медиите през седмицата.
Иван Костов: Как може да се отвлича човек и да се убива веднага, пък да се надяват, че ще вземат откуп? Тези всичките неща висят като много сериозен проблем и те имат някакъв фактически отговор. Защото вижте какво може да се получи – че цял куп нарушения елиминират истината за това, защо точно е убита тази девойка. Защо е убита? Защото в медиите излезе ваш колега, който защити тази теза, вероятно я е чул в МВР.

Водещ: Коя е тезата?
Иван Костов: Че е замесена полицията, че тя е чула нещо, което е свързано с някакви тежки престъпления, вероятно в клуба, в който тренира убитата.

Водещ: Всъщност в писмото, което е изпратено до близките на Мирослава, пишело това.
Иван Костов: И заради това е отстранена. Това е казано директно от журналист, който се занимава и вероятно разполага с вътрешни източници в полицията. Тези всичките неща не могат да висят дълго в пространството, защото това рикошира върху авторитета на МВР.

Водещ: Но г-жа Фидосова попита вчера, защо комисия, която е доминирана от опозицията, ще е по-справедлива от такава, в която са по равно.
Иван Костов: Не сме по равно.

Водещ: Е, вече не сте, защото опозицията се отказа.
Иван Костов: Не, не, по начало ГЕРБ поиска заедно с т.нар. независими да има мнозинство, каквото ГЕРБ няма. То няма в общественото мнение, сред избирателите няма това мнозинство, за което то претендира в Народното събрание.

Водещ: Да, те имат 117 депутати формално.
Иван Костов: И това, което породи огромно недоверие у нас към тезата на ГЕРБ, е, че те си представят, че създават временна анкетна комисия, която няма право да контролира и няма право да разследва тези случаи.

Водещ: А какво?
Иван Костов: Ами то се пита за какво се създава?

Водещ: За какво?
Иван Костов: За да прикрие, бутафория – това е единственото обяснение. Не може да има комисия, която по конституция е за контрол и разследване на дейността на изпълнителната власт, и да се отрича при създаването й тази функция. Знаете ли как започна заседанието на вътрешната комисия? След като час и половина, два ни изнесоха едни огромни, абсолютно излишно подробни, доклади, председателят, когато аз поисках думата, ми каза, че съм имал право само на два въпроса. А у мен имаше десетки въпроси, които исках да задам. Аз си ги зададох след това, защото той беше силно атакуван. Такава временна анкетна комисия, която се създава и в която те си представят, че няма да изпълни контролните си функции, е фарс. Аз поисках от г-жа Цецка Цачева да обявява независимите депутати с имената им – независим депутат, обявил принадлежност към …

Водещ: Така, в тази комисия кой е, знаете ли?
Иван Костов: Не го знаем кой е човекът сега в момента. Изглежда голяма тайна е независимият към кого е обявил принадлежност.

Водещ: Нали беше сформирана комисия.
Иван Костов: Сформирана, но ние не го знаем точно от кои независими е.

Водещ: Защото има повече или по-малко, или по-скоро има независими, които са зависими към различни групи в парламента. То стана много объркано вече.
Иван Костов: Които са обявили принадлежност. Много объркано стана и за това не е ясно кой стои отсреща, кой всъщност се занимава с разкриването на истината.

Водещ: Вие ще имате ли право да посещавате заседанията на тази комисия.
Иван Костов: Вижте какво ще направя аз. Ще задам писмено въпроси и ще настоявам те да бъдат изяснени. Това ще направя.

Водещ: Тези въпроси, които сега казахте ли?
Иван Костов: Първият въпрос е – бил ли е по някакъв начин привлечен за сътрудничество към полицията въпросният Стоев.

Водещ: Чочо.
Иван Костов: Чочо или там както искате го наричайте. Бил ли е по някакъв начин привлечен? След това – защо не му е отказано разрешение за притежание на цял арсенал оръжия, след като е бил осъден на престъпления, на базата на какво му е дадено, защо му е заличена присъдата? Кой му е помогнал да се заличи присъдата, за да му бъде дадено оръжие? След това – защо, след като е бил арестуван, не са му иззети оръжията? Кой е виновен за това, че не му е иззето оръжието, какво точно е нарушено към този момент? Имам и други въпроси, които ще ги запазя. Тъй като има конкретни твърдения в доклада, който изнесе МВР. Аз ще проверя тези твърдения, тъй като при мен сега се получават всякакви сигнали, които опровергават тези на полицията. Ще искам и тези, и тези да бъдат осветени, защото има хора, които са били очевидци, които твърдят, журналисти, например, че Стоев не е влязъл с белезници на ръцете. Той какъв е бил?

Водещ: Има твърдение, че поемните лица са останали отпред, на входа.
Иван Костов: Има и това твърдение.

Водещ: Добре, но защо всички тези въпроси не са зададени на заседание на комисията.
Иван Костов: Аз ще поискам да бъдат зададени и ще гледаме протокола.

Водещ: Към кого?
Иван Костов: Към председателя на т.нар. комисия и тя, ако не е бутафория, ще трябва да отговори на тези въпроси.

Водещ: Без да участвате в нея, ще поискате по някакъв начин да бъдат зададени тези въпроси?
Иван Костов: Един депутат може да свърши нещата, ако иска да ги свърши, нали? И аз категорично настоявам това нещо да бъде изяснено, тъй като излъчването на комисия от ГЕРБ, за да контролира изпълнителната власт на ГЕРБ, е наистина много нелепо нещо. Опозицията присъства в Народното събрание точно за такива случаи, когато са сигурни в правотата си от изпълнителната власт, те допускат точно такъв контрол от такова естество – те казват, елате и вижте фактите.

Водещ: Те мислят, че вие ще го превърнете в цирк, че вие ще превърнете това заседание в нещо като политически нападки спрямо Цветан Цветанов, например.
Иван Костов: Аз задавам конкретни въпроси, това нападки ли са срещу който и да било? Те ще се превърнат в нападки, ако отговорите ни насочат към това и ако се окаже, че тези, които са отишли да арестуват, не знаят, не са информирани, че Стоев притежава оръжие. Ами това е страшно. Това означава елиминиране на свидетел. Както и да е станало, е елиминиран ключов свидетел.

Водещ: Изключително удобно, между другото, защото другият се оказа шизофреник.
Иван Костов: Не, той може да не е шизофреник, но няма с какво да бъде обвинен в момента, защото цялата вина ще отиде върху самоубилия се. Какво се е разприказвал в същото време е изключително важно, какво се е разприказвал, какво е казал точно?

Водещ: Как какво, не следихте ли информацията, която се появи?
Иван Костов: Не, не, следих много внимателно.

Водещ: Казал е как са решили да я отвлекат.
Иван Костов: Как са решили? Ами те нямат никаква подготовка.

Водещ: Защото нейният маршрут бил ясен – таекуондо, на училище.
Иван Костов: О, моля ви. Това е елементарно. Аз говоря за друго. Защо се е разприказвал веднага. Два месеца не е търсен за нищо, въпреки че веднага се вижда …

Водещ: И защо, какво е подозрението?
Иван Костов: Аз имам подозренията, които е изразил вашият колега журналист, че по някакъв начин е вярна тезата, че полицията стои зад това отвличане или може би отвличане в кавички.

Водещ: Теза на която контра тезата е, че всъщност не, не стои зад отвличането, но пък тези двама души, които са я отвлекли, са големи аматьори.
Иван Костов: Разбира се, че не са такива професионалисти като „наглите”. Това е очевидно. Огромна е разликата между едните и другите, щом убиваш отвлечения веднага. По принцип аз ще задам и този въпрос – колко са убити час и половина след отвличането, колко от отвлечените при другите случаи?

Водещ: И тук има отговор и всички го знаем.
Иван Костов: Отговорът е нито един. И колко пъти е правен опит да бъде изнудван и рекетиран човек, който няма кръвна връзка с отвлечения? Колко пъти в България е правено това и колко пъти в ЕС? Ще се окаже, че нито един път. И тогава това нещо наистина изглежда като съшито с бели конци.

Водещ: Безспорно е, но според мен трябваше да сте там на заседанията на комисията и да не абдикирате.
Иван Костов: Няма страшно. Аз ще си свърша работата и ви обещавам, че няма да оставя тези неща така или ще покажа, че тази комисия е сложена като бутафории, за да прикрие истината.

Водещ: Искам да ви прочета едно изречение, което вече сте чул миналата седмица в петък. Изречението е следното – г-н Костов, наблюдавайте внимателно процеса, който тече по линията на „октопода”, защото един от основните свидетели по това дело лично ви е сезирал с жалба за това, което е причинено на него и на семейството му, а вие не сте го защитили. Това, знаете, е част от изказването на Цветан Цветанов миналата седмица по време на парламентарния контрол.
Иван Костов: Това е нагла клевета и аз я нарекоха така веднага, след като той я изрече.

Водещ: А сещате ли се за кой свидетел става въпрос?
Иван Костов: Не, не се сещам, но се сещам за друго – какво каза той пред вътрешната комисия. Той каза пред колегите от вътрешната комисия, че ми е благодарен за подкрепата, която съм му оказал и за сигналите, които съм дал, за да се разследват.

Водещ: Кое?
Иван Костов: Нека да обясни.

Водещ: Кое да се разследва?
Иван Костов: Да се разследват случаите с „наглите”, до колко си спомням.

Водещ: Той каза и друго, той ви обвини в лицемерие. Той каза, че едно говорите, когато …
Иван Костов: Това не е лицемерие, това е дълбоко разочарование от този човек. Аз за разлика от моите по-критични колеги, изглежда съм лековерен. Аз дадох доверието си, помагах с всичко, с каквото мога, и преживях дълбоко разочарование от неговите действия. Това е истината.

Водещ: Вие отидохте и казахте в началото на мандата – браво, г-н Цветанов, вие правите това, което никой вътрешен министър не си е позволил.
Иван Костов: Не, точно така не съм казал, но казах, че стоя твърдо зад него, че съм в състояние да му помогна. Тогава бяха председател на комисията за контрол на ДАНС. При мен се стичаше много информация, включително за „октопода”. Тази информация отиде при него и той много добре знае, че е така. Аз тези неща не искам просто да ги … защото има и документи и ако се наложи, ще бъдат извадени. Има и хора, които са идвали при мен, за да ми докладват за този „октопод” и да искат съдействие, и т.н. Мога да ги посоча, но това не е спор, който е по същество. Защото това наистина е нагла клевета.

Водещ: По същество, сещате ли се за някой свидетел, човек, който виждате сега публично да се появява по делото „Октопод”, който да ви се е жалвал на вас, като министър-председател?
Иван Костов: Не, като министър-председател? Е как като министър-председател!

Водещ: Да, като министър-председател няма как тогава.
Иван Костов: Моля ви се, кой е бил Алексей Петров тогава, какъв „октопод”?

Водещ: ”Октоподът” е създаден и поддържан от политиците, които днес учат ГЕРБ на морал”. Вие учите ли ГЕРБ на морал?
Иван Костов: Не, аз се старая те да бъдат ефикасни, те да се справят с организираната престъпност. Но от това, което се вижда, напредъкът е толкова слаб, че новоизбраният президент каза, че българите не заслужават държавата им да се нарича държава на корупцията и на организираната престъпност. Толкова са им силни резултатите.

Водещ: Знаехте ли за информация, която по някакъв начин Алексей Петров е опитал да достигне до вас, но е спряна тогава от директора на НСС Атанас Атанасов, която се отнася до приватизацията на „Балкан”?
Иван Костов: Не, но знам друго. Знам, че вече трети свидетел твърди, че има връзка между президента Първанов и Алексей Петров и че тези свидетели, всичките им показания са оставени без последствия. Знам и трето, че в Комисията за контрол на ДАНС бяха разпитвани всички, свързани с издигането на Алексей Петров фактически като ключов служител в ДАНС.

Водещ: Кой е третият свидетел – Атанас Атанасов, Едвин Сугарев и?
Иван Костов: Петко Сертов. Никакъв Атанас Атанасов, никакъв Едвин Сугарев. Те, разбира се, са изслушани, но същественото е, че той е назначен и не е изпълнена заповед за неговото уволнение и зад това се видя, че единствената …

Водещ: За какво говорите сега, за назначаването му в ДАНС ли?
Иван Костов: Да, говоря за назначението му в ДАНС, когато той придобива информация вече отвътре. Защото ако той носи информация отвън …

Водещ: А кой е искал да го уволни?
Иван Костов: Имало е разпореждане да бъде уволнен.

Водещ: От кого?
Иван Костов: Ами да отворим архивите. Защо съдът не се поинтересува от прослушванията, които е направила Комисията за контрол на ДАНС? Ние всичките тези неща сме ги изяснили. Викали сме и г-н Чобанов и на всички ни стана ясно, че някой по-високо от председателя Петко Сертов е назначил г-н Алексей Петров в ДАНС. Протекцията е дошла отгоре. Нека да се сетим кои са над ДАНС.

Водещ: Знам кой е прекият началник на ДАНС – прекият началник на тази агенция е министър-председателят.
Иван Костов: Или президентът.

Водещ: Той не е пряк ръководител на ДАНС.
Иван Костов: Ами да се проучи ето тази връзка, тя е съществената. Защото ако един човек, срещу когото има такива тежки обвинения, е назначен в ДАНС, вътре, да ръководи или е в ръководството й …

Водещ: Съветник в случая.
Иван Костов: Повече от съветник очевидно е бил, тъй като това е изяснено. Това означава да се пусне вълкът в кошарата.

Водещ: Можете ли да го кажете съвсем директно – Алексей Петров е назначение на Георги Първанов в ДАНС, това ли казвате в момента?
Иван Костов: Аз не мога да кажа това нещо, но казвам, че има хора, които, ако бъдат разпитани под клетва, ще трябва да кажат кой им е повлиял да го назначат и защо прокурорът, който води разследването, е оставил тези неща без последствия. Това е също интересно. Нека съдът да ги извика.

Водещ: Защото разследването е за рекет и изнудване на престъпна група, за това вероятно, не знам дали има отношение по делото.
Иван Костов: Тогава да направят друго дело.

Водещ: Смятате ли, че ще бъдат привлечени нови обвиняеми по това дело, следствие на разпитите, хора, които са свидетели сега, да станат обвиняеми, примерно Никола Филчев беше свидетел?
Иван Костов: Не мога да кажа, не съм специалист. Прочетох писмото на Едвин Сугарев. Той наистина много от близко следи всички сигнали, всички случаи. Видях, че съдът реагира по странен начин на предизвикателството, на което беше поставен. Защото да се държиш с такова неуважение към съда, да се правиш на шут, да лъжесвидетелстваш очевидно, очевадно пред всички и да останеш без санкция …

Водещ: Имате предвид да кажеш – аз не си спомням дали съм бил главен прокурор – това ли е лъжесвидетелство?
Иван Костов: Не само това. И в показанията му има очевидни лъжесвидетелства.

Водещ: Преди години добре ли си партнирахте с Никола Филчев, когато той беше главен прокурор?
Иван Костов: Никога не съм партнирал добре с него, за съжаление. Партнирането се изрази в следното – изпращане на сигнали и завеждане на дела срещу тези, които бяха авторите на сигналите. В това се изрази партнирането.

Водещ: Чувствате ли някакъв личен пропуск или вина за това, че той беше назначен на този пост главен прокурор?
Иван Костов: Това е въпрос който ми се задава за не знам си кой път и аз всеки път отговарям, че той е назначен от ВСС, който е назначил и Борис Велчев. И съм сигурен, че никога няма да се зададе този въпрос нито на Симеон Сакскобургготски, нито на Георги Първанов и няма да бъдат питани – защо, вие имате ли вина за назначаването на еди кой си.

Водещ: Вие сте така любезен да приемате и да гостувате в студиото и за това ви питам. Благодаря ви за този разговор.акценти | лица | документи | дискусии | избори | за нас | блог

© ДСБ Триадица – София

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: