„Тази сутрин“ с Иван Костов

Иван Костов – председател на ДСБ и съпредседател на Синята коалиция в разговор с Анна Цолова и Виктор Николаев
бТВ, „Тази сутрин“, 07.06.2011 г.

За гледане – от tv.dsb.bg

За четене на препредаденото от агенция ФОКУС – и оттук:

Иван Костов – председател на ДСБ и съпредседател на Синята коалиция в разговор с Анна Цолова и Виктор Николаев

Водещ: Иван Костов ни е на гости – лидер на ДСБ, съпредседател на Синята коалиция. Добро утро.
Иван Костов: Добро утро.

Водещ: Можете ли да кажете сега, след като е ясна от вчера номинацията на Меглена Кунева, в играта ли сте?
Иван Костов: В играта сме.

Водещ: Кунева може би и кандидатът на ГЕРБ, къде сте вие?
Иван Костов: Кунева не е кандидатът, който трябва да привлича повече внимание в случай, че остане само като независим, но ако бъде подкрепен от БСП или ДПС, тогава нещата ще станат много по-сериозни, но сега не.

Водещ: Едва ли.

Водеща: Защо казахте, че тя е кандидатът на тройната коалиция?
Иван Костов: Защото е възможно да се превърне. И ми се струва, че това е едно от възможните решения за тях.

Водеща: Тоест, да се превърне, а не че в момента носи на плещите си такава политическа обремененост – на тройната коалиция?
Иван Костов: Винаги носи политическата обремененост, защото все пак тя е от НДСВ. НДСВ беше част от тройната коалиция.

Водещ: Тя казва – имам си политическа биография, не съм хамелеон – не отрича. Имаше и много хора, самият Симеон Сакскобургготски присъстваше там. Тя припомни и синьото си минало, каза, че е гласувала за сините. Въпросът е до колко наистина вие сте в играта?
Иван Костов: Казах до колко.

Водещ: Няма ли основната битка, от сега е ясно, да бъде между кандидата на ГЕРБ, който й да е той, и г-жа Кунева? Ще видим и БСП дали ще издигнат свой кандидат и дотам.
Иван Костов: Г-жа Кунева без подкрепата на една от партиите в парламента не е кандидатура, която заслужава толкова внимание, колкото вие й отделихте.

Водеща: Помните ли на едни избори, евроизборите, колко много вот събра след себе си тя като мажоритарен кандидат, за разлика от вота на НДСВ на същите тези избори като за партия, може би на това се разчита?
Иван Костов: Да, но все пак това не беше кой знае какъв вот. Той не дава основания за тези разсъждения.

Водещ: Вашата теза е, че един кандидат, какъвто й да е той, с каквато й биография, с каквито й качества и способности, ако зад него не стои партия, няма шанс, така ли е?
Иван Костов: Да, защото такива ще бъдат президентските избори. Те ще бъдат преди всичко премерване на силите между политическите формации.

Водещ: Нали е мажоритарен този избор все пак?
Иван Костов: Да и въпреки това.

Водеща: Не е ли дошло времето в България, в момента българите да забравят за партии и да гласуват за един човек, който им е симпатичен и им харесва?
Иван Костов: Българите вече забравиха за партии и гласуваха за Бойко Борисов. Това е реалността сега.

Водещ: Защо?
Иван Костов: Нали това, което казахте, то се случи веднъж. Случи се и преди това – при Симеон Сакскобургготски. Появяват се движения, идват някакви лидери отникъде без каквато й да е подготовка, без политически качества, без способност да решават проблемите на страната. Да, идват, радват хората първоначално и след това следва едно огромно огорчение. Това се е случвало вече много пъти.

Водещ: При президентските избори, ако се стигне точно до този вариант, за който подпитвам – Кунева и ГЕРБ, вие, макар и с отвращение, кого ще подкрепите като български избирател, говоря за хипотеза – втори тур?
Иван Костов: Ако ми позволите, аз нека да кажа първо, че ние тази неделя на 12-ти ще имаме предварителни избори в рамките на Синята коалиция, за да определим кой да бъде нашият кандидат за президент между г-н Светослав Малинов, издигнат от ДСБ, и Румен Христов, издигна от СДС. В същия ден ще има и избори за кандидат за кмет, където ще се състезават Прошко Прошков, издигнат от ДСБ, и г-н Владимир Кисьов, издигнат от СДС. Това е нашето събитие. Тази седмица могат да гласуват всички не само партийни членове на ДСБ и на СДС.

Водещ: Именно, това е абсурдът?
Иван Костов: Това не е абсурд. Това е моделът, по който се определи преди 15 години кой да бъде кандидатът за президент на десницата. Тогава Петър Стоянов успя да се наложи над действащия президент Желю Желев.

Водещ: Да, но общото положение на десницата беше друго, беше различно.
Иван Костов: Желю Желев, въпреки това политическият инструмент предварителни избори, хората да определят кандидата, го прилагаме. И тук единственото условие е хората да дойдат да гласуват, защото масовият вот означава честни избори в случая.

Водеща: Съмнявате ли се, че може да има нечестни?
Иван Костов: Да, има и страхове в СДС, има и страхове и в ДСБ, че може да бъде …

Водеща: От какво?
Иван Костов: Малък вот винаги може да бъде манипулиран.

Водеща: Имате ли съмнения и информации, че има опити за манипулиране?
Иван Костов: В такива избори винаги има съмнения, че ще има манипулации и единственият начин, по който могат да бъда преодолени или неутрализирани, е хората да дойдат и да ни подкрепят.

Водещ: Защо ви беше това? До толкова, до колкото какво пречи на организирана група представители на ДПС и на БСП да отидат и да изкривят вота, и да изберат по-слабия кандидат от тези, които предлагате?
Иван Костов: Няма да го направят. ДПС заявиха, че няма да го направят. БСП в никакъв случай няма, защото има една етичност, има едни граници, които партиите до сега не са прекрачвали в страната. Има такава възможност. Аз настоявам, че имам. Разбира се, вие може да подозирате всеки и навсякъде.

Водещ: Нужно ли ви беше, не си ли отваряте беля, едно кълбо от змии, които имат повод да излязат и да се хапят, кому беше нужно, вече има обидени, има намеци кой, как ще купи гласовете?
Иван Костов: Има риск, обаче пък вижте колко е хубаво. Прави се кампания и се стартира кампанията много преди кампаниите на останалите. Хората се призовават да гласуват, прави се един летящ старт в същинската кампания. Това пък е хубавата страна.

Водеща: Програмата ви максимум е колко души да излязат да гласуват в София, например, в синя София?
Иван Костов: Не мога да ви кажа колко могат да излязат и колко ще последват примера им. Но това пък е големият тест пък за политическите ни партии. Ние трябва да сме в състояние да покажем на хората, че можем да организираме сами избори, паралелно.

Водещ: Това е бягство от отговорност, защото при загуба на който й да е от кандидатите на Синята коалиция, който ще бъде избран, вие винаги може да кажете – драги избиратели, вие го избрахте, това беше вашият вот, за това загубихме. Така лидерите се освобождават от отговорност, вие и г-н Димитров.
Иван Костов: Винаги, когато има избори, лидерите се освобождават от отговорност и отговорността отива в избирателите. Примерно, избирателите определят дали ще има смяна на поколенията. Ето, в момента те избират между двама представители от предишното, от моето поколение, и избират двама представители, които ДСБ предлага от новото поколение. Избирателите показват дали дават път на младото поколение, на новите хора или избират това, което им е познато. В този смисъл винаги изборите променят политическите лица, променят политическата ситуация. Хората ги променят, не ние.

Водещ: Т.е. ако загубите изборите, никой няма да има право да казва – вие сте виновен, г-н Костов, вие сте виновен, г-н Димитров?
Иван Костов: Не. Напротив. Отговорността се поема, защото все пак ние влизаме в едно обективно състезание и ако не го спечелим или ако се представим зле, цялата отговорност ще си падне върху нас. Ние сме отговорни до степента, в която се обръщаме към избирателите. Аз заради това ги призовавам да дойдат да гласуват.

Водеща: В това състезание се включи и вашият бивш съратник Стефан Софиянски. Какъв е коментарът ви за тази номинация?
Иван Костов: Включи се и Бойко Борисов с остри атаки срещу ДСБ и персонално срещу мен, които аз ще пропусна. Похвали силно СДС. Т.е. всеки някак си се включа странично, опитва се да влияе.

Водещ: Той похвали по друг повод СДС. За това, че подкрепят Пакта за стабилност.
Иван Костов: Той нямаше повод, обаче, защото пактът няма да мине.

Водещ: От къде знаете?
Иван Костов: Сигурен съм.

Водеща: Защо да не мине? И от РЗС, включително, заявиха, че ще гласуват за пакта.
Иван Костов: Няма да бъде подкрепен в този си вид, с тази част, която не може да бъде подкрепена, защото е абсолютно необяснима в една демократична страна.

Водещ: Кое?
Иван Костов: В тази част, в която две трети от народните представители определят данъчната система и определят размера на данъците. В тази част такава форма, т.е. такива данъци, така определени няма никъде в демократичните страни.

Водещ: Дянков каза, че в Германия имало.
Иван Костов: Не. Има само за дефицита. Злоупотреба е да се твърди, че някъде се избира правителство с обикновено мнозинство, но му се връзва едната ръка – най-важната, дясната – и му се казва да управлява, но да не пипа данъците.

Водещ: Не е ли по-стабилно така?
Иван Костов: Ако беше много стабилно, щяха да го приложат в страните с напреднала демокрация, а то не е приложено никъде. В този смисъл това няма да срещне подкрепа. Освен това никоя политическа формация, освен тези, които нямат амбиции да вървят напред, няма да позволят на Бойко Борисов да формира конституционно мнозинството, защото той е много далече от такава подкрепа в момента.

Водещ: Аз искам да се върна за малко на Стефан Софиянски, на неговата роля и появата му в тези избори, битката за София. Вашият коментар, защо се появява Стефан Софиянски, колко гласа носи след себе си?
Иван Костов: Аз не мога да кажа, колко гласа носи след себе си, но Стефан Софиянски изостави мандата си по средата и остави София зарита в боклук. И сега да се връща при положение, че е показал, че не може да реши проблемите на града, трябва да има някакъв друг мотив. Аз не искам, обаче да влизам в дебат със Стефан Софиянски.

Водещ: Просто десният избирател вижда и него, освен Прошко Прошков.
Иван Костов: Да, той вижда и него, но на тези избори той избира между Прошко Прошков, ако говорим за кмет, и г-н Владимир Кисьов.

Водещ: Не, на истинските избори?
Иван Костов: На истинските избори аз съм сигурен, че Стефан Софиянски няма никаква шанс. Той може само да отклони част от нашите избиратели, за да не ни позволи да отидем на балотаж.

Водеща: Това ли е целта му?
Иван Костов: Това би могло да бъде негова цел, да.

Водеща: Нататък към предстоящите президентски избори. Измислихте ли вече формулата, по която евентуално ще подкрепите или няма да подкрепите тези, които ще отидат на балотаж? Защото социолозите не предвиждат участието на син кандидат на балотаж.
Иван Костов: Всичко зависи от мобилизацията на десницата, зависи от това, как ще се развие кампанията, зависи от много обстоятелства, които ще се случат оттук нататък. В този смисъл въпросът, който ми поставяте, е много преждевременен. Освен това аз, познавайки избирателите на десницата, знам, че от определени моменти нататък техният вот не може да бъде насочват.

Водещ: Какво, ако ви няма вас?

Водеща: Ако трябва да избират между Кунева и Борисов, например?
Иван Костов: Искам да кажа, че трудно може да бъде насочен вотът им в определени ситуации. Да видим какви ще бъдат ситуациите. Имам усещането, че отделяте прекалено много внимание на г-жа Кунева без да се е превърнала в такъв кандидат, в какъвто ви изглежда, преди всичко, благодарение на някакви социологически, а те са PR-ски, социологически изследвания.

Водеща: Ние четем всички, правим средно аритметично и тя излиза нагоре.
Иван Костов: Проблем в България е, че като се купят „социолози”, може да бъде направена някаква PR-кампания на някого през уж проведени социологически анкети.

Водещ: Всички ли са купени, това не е от една агенция, не са от две?
Иван Костов: Една значителна част са купени. В България има само една мрежа.

Водещ: От кого?
Иван Костов: Една мрежа и който има интерес, той купува.

Водещ: И какво, тя си е купила всички социолози, които й дават преднина?
Иван Костов: Там хватката, която трябва да обяснявам за не знам кой път, е следната, чете се това, което има като доверие като гласове за избори. Това доверие не са гласове за избори.

Водещ: Т.е. имате ли доверие е едно, а ще отидете ли да пуснете бюлетина е друго?
Иван Костов: Има симпатии е едно. Да, аз ви одобрявам, но да пусна бюлетина за вас е съвсем друго. Това са PR-ски хватки.

Водещ: Отново ще се върна на това противоречие, което виждаме все пак между ДСБ и СДС. По отношение на такъв важен въпрос, финансистът Иван Костов и икономистът Мартин Димитров имат различно мнение за нещо толкова важно, което е управлението на държавата и финансовата й политика, което решава всичко – повишение на пенсии, заплати, повишение на преки данъци. По този важен въпрос вие имате различия, което е странно. И двамата сте експерти в тази област, а тук въобще не се разбирате.
Иван Костов: По този въпрос нямаме, специално за повишението. Повишението на пенсии и заплати, на минимални това е синдикалният начин да спечелят симпатии преди избори.

Водещ: И ако не дават, казвате – животът е труден, беден, а ако дават казвате – вие сте популисти.
Иван Костов: Да, животът е труден, но едновременно с това вдигането на минималната заплата означава освобождаване на работници и част от хората отиват на улицата. Такива ходове означават, че ГЕРБ са несигурни в наближаващите избори и се опитват с нещо по-драстично да променят симпатиите.

Водещ: Животът определено поскъпна и това се харесва. А и натискът на хората е именно към това – повишете ни парите.
Иван Костов: Истинският отговор тук беше съвсем друг. Той е война срещу монополистите с оглед на това да бъдат спрени цените да растат и да бъдат върнати в нормалните нива, които би поддържал един конкурентен пазар. В България няма конкурентен пазар, монополистите биват насърчавани да завладяват все по-големи части от него. И това е кърпеж, а не е истинско противодействие на явленията, от които страдат хората.

Водеща: Ако казвате, че това е предизборен ход, повишение на минималната работна заплата и пенсиите, независимо с какви суми, по-късно ще разберем, това ще има ли ефект в процента, гласували за ГЕРБ?
Иван Костов: Едва ли. Това никога не е работило в страната, но винаги се прави.

Водещ: На вас кой ви е политическият опонент точно?
Иван Костов: Вижте, по отношение на конституционното дело, което аз възбудих, помолих колегите да ме подкрепят, аз пледирах аргументите пред Конституционния съд – опонент беше управлението на Бойко Борисов и на мнозинството на ГЕРБ.

Водещ: Припомнете.
Иван Костов: Делото, което спечелихме пред Конституционния съд, беше за противоконституционни действия по отношение на български граждани, пенсионирани с допълнителни пенсионни осигуровки от първа и втора категория в пенсионно-осигурителни дружества. Бяха взети насила парите. Това беше противозаконно, беше очевидно, че е противозаконно и означава само две неща. В случая, че или ГЕРБ, идвайки на власт, както вие казахте, по вашата формула – харесваме си някой и го пращаме на власт, ето Бойко Борисов.

Водеща: Това не е моя формула.
Иван Костов: Той обаче не знае, че я има Конституцията и министрите му също така не са сведущи, не могат да тълкуват, не могат да разберат какво означава и как тя регулира българското законодателство и се случва ето тази, необратима обаче промяна в ситуацията с тези …

Водещ: При вота на недоверие какво прави Иван Костов?
Иван Костов: И освен това означава и друго, че тези хора въобще не ги интересува конституционното устройство на страната, което обаче е много лошо за българската демокрация. В този случай Конституционният съд отсъди точно това, че управляващите са некомпетентни и че управляват в нарушение на Конституцията.

Водещ: При всички управления има загубени дела в Конституционния съд. Случвало се е.
Иван Костов: Недейте да гледате по този начин, защото тези пари на тези хора са похарчени в НОИ и в момента лягат върху гърба на всички ни, лягат и върху вас, върху вашата пенсионна вноска. Защото от вашите пари се взимат, те минават през НОИ и отиват за нужди, които правителство е решило, а не на базата на предварително договорените и ясни правила, въз основата на които ние солидарно си помагаме за пенсиите.

Водещ: Съгласен съм, беше предизвестено сякаш, че това ще е решено, не изглеждаше справедливо просто. При вот на недоверие как ще гласувате, дори той да е внесе от БСП или от СДС? Имате ли отговор на този въпрос?
Иван Костов: Има министри в правителството, които заслужават подкрепа.

Водещ: Не, при вот на недоверие.
Иван Костов: Да, заради това отговарям, че идеите да се иска вот на недоверие за цялостно управление няма да бъдат посрещнати с адмирации от Синята коалиция. Но има министър и вицепремиер, от когото ние свалихме доверието си, освен това той е и началник щаб на ГЕРБ за предстоящите избори и ние го подозираме, т.е. не го подозираме, а сме сигурни, че ще злоупотреби с тях. Освен това, това е провалил се човек, защото правозащитните отговори в момента са, виждате, в какво състояние са. Разпали война със съда, въобще навсякъде, в Шенгенското пространство нямаме успех, не можем да влезем, което, разбира се, малко интересува хората, но няма спечелени дела срещу босовете на организираната престъпност, даже няма обвинения. Всички обвинения, до колкото ги имаше, паднаха. Този човек е най-слабото и най-опасното звено според нашата преценка.

Водещ: Т.е. ако вотът е за вътрешна сигурност и обществен ред, работа на МВР – тогава бихте гласували за падане на правителството?
Иван Костов: Да, аз ще бъда да бъде подкрепен.

Водещ: Да бъде подкрепен?
Иван Костов: Да, за да си отиде този министър.

Водещ: Ама той няма да си отиде министърът, Конституцията, която тачите вие и споменавате, казва, че пада цялото правителство, нали?
Иван Костов: Да, пада цялото правителство и ГЕРБ получава нов мандат да състави правителство, така казва Конституцията.

Водещ: Т.е. ново правителство на ГЕРБ без Цветан Цветанов?
Иван Костов: Разбира се, човекът, който ги е свалил от власт, не трябва да го има.

Водещ: За нов мандат бихте дали подкрепа, но бихте гласували против?
Иван Костов: В правителството има много хора, които заслужават подкрепа.

Водеща: Кажете трима от тях и с това приключваме, за да отидем към едни дела на Цветан Цветанов, които са вече в …
Иван Костов: Аню Ангелов, Николай Младенов, Трайчо Трайков, Нона Караджова. Има министри, които наистина си вършат добре работата.

Водещ: Даже четирима посочихте.
Иван Костов: Да.

Водещ: Добре, с това приключваме.акценти | лица | документи | дискусии | избори | за нас | блог

© ДСБ Триадица – София

Един коментар

  1. Много точно е формулиран изборът, който трябва да направят в неделя, 12 юни деснните избиратели – между стари политически лица (предложени от СДС) и демократи от новото поколение (издигнати от ДСБ). Уверена съм, че нужната промяна в политиката на България най-после ще се случи и напред ще излязат млади, ерудирани и можещи хора, отговорни за бъдещето на страната!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: