Доклад от Вили Лилков и Бойко Маринков – за именуване на улици в памет на инженери – първостроители на София

ДОКЛАД

от Вили Лилков и Бойко Маринков – общински съветници

Относно: “Именуване и преименуване на улици в знак на признателност към Братя Прошек, Братя Бартел, Ликурго Амадей, Вацлав Роубал, Карл Трънка и Николай Копиткин – инженери – първостроители на София“

УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА ОБЩИНСКИ СЪВЕТНИЦИ,

С настоящия доклад предлагаме на Столичния общински съвет да вземе решение за наименуване на безименни и „цифрови” улици в София в памет на първите чужденци – инженери, които след Освобождението на България, работят по планирането и изграждането на европейския облик на столицата. За кратък период от около двадесет години, благодарение на тях, градът се доближава до стила, красотата и уютността на Будапеща и Виена. Те работят по кадастъра на София, поставят началото на планирането на кварталите и градините, планират първите инженерни съоръжения, овладяват реките, оформят речните корита и построяват емблематичните градски мостове.

Биографията на всеки от европейските първостроители и изграденото от тях дават основания на всеки софийски гражданин да се гордее със своя град.

Вносители
Вили Лилков, Бойко Маринков

Прилагаме:

 1. проект за решение;
 2. биографична справка;

ПРОЕКТ!

РЕШЕНИЕ №
на Столичния общински съвет
от … … … 2011 година

ЗА: „Именуване и преименуване на улици в знак на признателност към Братя Прошек, Братя Бартел, Ликурго Амадей, Вацлав Роубал, Карл Трънка и Николай Копиткин – инженери – първостроители на София“

На основание чл. 21, ал. 1, т. 18 от ЗМСМА и на основание чл. 2 ал. 1, т. 1 и ал. 3; чл. 4, ал. 1 и ал. 2 от Наредбата за именуване и преименуване на общински обекти и за паметниците и другите възпоменателни знаци на територията на Столична община

СТОЛИЧНИЯТ ОБЩИНСКИ СЪВЕТ
РЕШИ:

 1. Именува безименна улица в район Овча купел на територията на м. „ж.к. Овча купел”, започваща от осова точка (ОТ) 23 до ОТ 103Б с името „Ликурго Амадей”.
 2. Именува безименна улица в район Овча купел на територията на м. „ж.к. Овча купел”, започваща от осова точка (ОТ) 70, преминаваща през ОТ 103А, до ОТ 22 с името „Братя Бартел”.
 3. Именува безименна улица в район Овча купел на територията на м. „ж.к. Овча купел”, започваща от осова точка (ОТ) 141 до ОТ 45 с името „Вацлав Роубал”.
 4. Преименува ул. „763” в район „Овча купел” на територията на м. „ж.к. Овча купел”, започваща от осова точка (ОТ) 72, преминаваща през ОТ 141, до ОТ 25 с името „Братя Прошек”.
 5. Преименува ул. „762” в район „Овча купел” на територията на м. „ж.к. Овча купел”, започваща от осова точка (ОТ) 31А до ОТ 31Б с името „Kaрл Tрънка”.
 6. Именува безименна улица в район „Овча купел” на територията на м. „ж.к. Овча купел 2”, започваща от осова точка (ОТ) 4 до ОТ 76 с името „Николай Копиткин”.
 7. Контролът по изпълнение на решението се възлага на ПК по образование, култура, наука и вероизповедания към СОС.
 8. Възлага на кмета на Столична община да информира гражданите на
  Столична община за взетото решение, съгласно Наредбата за именуване и преименуване на общински обекти и за паметниците и другите възпоменателни знаци на територията на Столична община.


БИОГРАФИИ

Братя Прошек и техните братовчеди са участвали в строителството на Централна гара и Народното събрание, Варненското пристанище, създават дружество „Славянска беседа“ и Българското инженерно строително дружество. Тяхна собственост е първата столична печатница, печатала всички вестници, списанието на книжовното дружество (днес БАН), „Държавен вестник“ още от първия му брой, бланки и формуляри за двореца, министерствата и всички държавни учреждения.
Георг Прошек проектира Житни пазар (1879), аситент-архитект на СО, работил над регулационния план на София (1879-1882), главен инженер на Дирекцията за обществено строителство (1881-1885). Участвал в строителството на Орлов мост (1891).
Йозеф Прошек – геометър в Софийско градско управление (1886-1891). Участвал в строителството на Орлов мост (1891). Асистент-архитект в техническия отдел на Софийската градска управа (1891-1893 г., от 1893 г. заместник-директор).
Вацлав Прошек – проектирал Лъвов мост (1889-1891). Участвал в строителството на Орлов мост (1891) и централната жп гара София (1907).

Kaрл Tрънка – градски инженер, работил по плана на София (1884-1887).

Братя Вилхелм, Йохан и Лудвиг Бартел – изработват кадастрален план на София и околностите от 1888-1897.

Вацлав Роубал (1847-1888) – градски инженер на София (1879-1880). Участвал в работата по регулационния план на София (1880).

Ликурго Амадей – градски главен инженер на София (1880-1882), автор на плана на София от 1881 г.

Николай Копиткин – подполковник инженер; директор на държавния отдел на
Общите сгради (1879-1882). Участвал в редица дейности по благоустройството на София.акценти | лица | документи | дискусии | избори | за нас | блог

© ДСБ Триадица – София

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: