„Тази сутрин“ с Иван Костов

Разговор на Анна Цолова с Иван Костов bTV, 23 март 2011 г.
За гледане – от dsb.bg (video)

За четене, препредадено от агенция ФОКУС, и тук:

Водещ: Гост в студиото е лидерът на ДСБ Иван Костов. Добро утро.
Иван Костов: Добро утро.

Водещ: Вчера, стори ми се, получихте два удара – един пряк и един непряк. Прекият дойде в прессъобщение от „Лукойл”, в което се усъмниха сериозно във вашата икономическа компетентност. След малко обвиненията и вашите отговори ще очакват и нашите зрители. Непрекият като че ли дойде от едно изявление на шефа на комисията, която регулира цените на тока и водата, който обясни, че в момента ние, потребителите на ток в България, плащаме 3% по-скъп ток, заради една неработеща топлоелектрическа централа, договорът за която е подписан по ваше време и то, ако си спомням, дни преди да изтече мандата ви – преди парламентарните избори. Чувствате ли се ударен?
Иван Костов: Не, не се чувствам. Няма как, тъй като да се плаща за нещо, което не се получава е безумно.

Водещ: Защото е заложено в договора, който сте го подписал.
Иван Костов: Не, не може да е заложено в никакъв договор. Това е не пазарен договор – да те задължи да плащаш за нещо, което не си произвел, което не си получил – това е абсурд. Освен това тези договори за цените, за изкупуването на енергията от ТЕЦ „Марица Изток”, както е изяснено отдавна в Народното събрание от сегашния министър в отговор на въпрос на депутат, тези договори са от 2002 г. и 2005 г. по времето на правителството на Симеон Сакскобургготски.

Водещ: Какво подписахте тогава?
Иван Костов: Рехабилитацията на централата е подписана по наше време, в смисъл, нейното обновяване, влизане в нормите, да не избълва диоксини в пространство, просто да бъде чиста. Това е подписано. Така че, това го казвам го на министър-председателя, защото очевидно го заблуждават или желае да се самозаблуждава, за да не продължава в тази посока, защото ще изглежда все по-нелепо и все по-неуместно.

Водещ: Защо към него, това Атанас Семерджиев го каза?
Иван Костов: Аз си давам сметка откъде идва. Атанас Семерджиев трябва да бъде уволнен, ако допуска такова нещо. 12 години правителствата е трябвало да решат по умния начин този въпрос.

Водещ: Понеже говорим за удари, така започна разговорът ни, сега използвате формулировката – знам откъде. Вие знаете откъде идва договора и това го смятате за удар срещу вас?
Иван Костов: Да, безспорно. Бойко Борисов отговаря на всеки опит да бъде посъветван, да му бъде казано как би трябвало да се действа, с персонални атаки. Това е неговият начин да реагира, откъдето и да дойдат нещата – той се нахвърля субективно, търси лична разправа, което поначало не е част от един разумен политически диалог. Политическият диалог, това го казвам и за журналистите, които се чудят, защо ни каните в студията, политическият диалог е да се дискутират решения. Политическият диалог не е да се водят персонални атака, защото хората трябва да чуят има ли решение или няма решение.

Водещ: Вие смятате, че това, което се случва в момента, включително и изявленията на ДКЕВР, са отговор от страна на Бойко Борисов на ваши критики за неговото управление, удар срещу вас?
Иван Костов: Абсолютно сигурен съм. Освен това са и опит да се защитят, защото ние поискахме целият този състав на всички тези комисии, които не изпълняват контролните си функции, които не защитават потребителя и конкуренцията, да бъдат подменени, защото освен ДКЕВР, това е и Комисията за защита на потребителите, това е и Комисията за регулира не съобщенията. Ние остро се противопоставихме в момента, в който тези комисии или бяха възпроизведени в стария си вид от времето на тройната коалиция, или се напълниха с хора, които въобще не могат да решат казуса, пред който са изправени. А казусът, да им го напомня още един път, е не да оправдават монополите, не да оправдават цените, а да защитават пазарната икономика.

Водещ: След малко ще ни кажете как може да се защитава пазарната икономика и да се регулират цените. Но нека се върнем към два факта от миналото. Миналата година точно по това време Румен Овчаров обяви, че ще даде на прокурор именно тези сделки – за Марица 1 и 3 – една от които в момента, според Семерджиев, води до повишение на цените, направено от вас – че вас ще даде на съд, каза Румен Овчаров. Направих си вчера справка, че включително и вашият вицепремиер Петър Жотев ви е предупредил тогава, че тези договори за „Марица Изток” 1 и 3 могат да доведат до увеличение цената на тока и противоречат на бъдещия конкурентен пазар. И ето го обяснение години по-късно на Семерджиев – повиши се цената на тока, защото се предполага, че Костов е подписал неизгодни сделки.
Иван Костов: След като поясних, че сделките са подписани в 2002 и 2005 г., наистина не разбирам какво ме питате. Договорите за цените са подписани от следващото правителство.

Водещ: Параметрите за цените са определени от следващото, а не от вашето правителство.
Иван Костов: Договорите за цените са точно параметри, те са методики за определяне на цените, те не са фиксирани цени.

Водещ: А неизгодни ли са, според вас, на фона на високата цена, на която се продава ток от тези Марици?
Иван Костов: Моля ви, не ме карайте да отговарям за действия на Милко Ковачев и на Мирослав Севлиевски, които бяха шефове на енергетиката по времето на Симеон Сакскобургготски, защото е нелепо.

Водещ: Защото и Румен Овчаров ви кара да отговарят именно за такива действия, очевидно.
Иван Костов: Това е лъжа, тръгнала още от Румен Овчаров, но той е спрял да я употребява.

Водещ: А думите на г-н Жотев, бивш вицепремиер, човек, с когото работихте?
Иван Костов: Думите на г-н Жотев – поканете го в студиото, нека ви отговори, какво точно е имал предвид, какъв е бил искът.

Водещ: Предупреждавал ли ви е, когато сте подписвали сделките тогава, извън тези за цените и параметрите за цените?
Иван Костов: Аз не съм подписал сделки, така че няма как да ме предупреждава мен, защото аз не съм сключил това споразумение, това също не отговаря на истината.

Водещ: А кой го сключи?
Иван Костов: Който е отговорен. Споменах имена на хора, които са оглавявали енергетиката в този период. Който е отговарял за енергетика, той е подписвал договори.

Водещ: Какво подписахте на 17 юни, четири дни преди парламентарните избори?
Иван Костов: Аз ви обясних, мисля да не повтарям – това е договор за реанимация, за ново строителство, за почистване, за връщане в строя на ТЕЦ.

Водещ: Ако говорим за удари под кръста, както разбирам, да разбирам ли, че прессъобщението на „Лукойл” от вчера е също такова?
Иван Костов: Да, точно такова е.

Водещ: Кой поръча този удар?
Иван Костов: Аз с „Лукойл” не искам да водя дебата. Първо, считам, че е абсолютно неуместно един политик, когато говори за защита на конкуренцията и срещу монополите, винаги може да се очаква, че някой, който е реален или чувстваш себе си монопол фирма, ще извади своите аргументи.

Водещ: Защитете обаче вашата компетентност, тя беше оспорена от „Лукойл”.
Иван Костов: Ето как аз ще я защита моята компетентност. Първо, аз предлагам на правителството да поиска и да обяви точно цената, по която „Лукойл” внася и калкулира суровия петрол в преработката. Второ, министърът на труда и социалната политика да направи проверка и да публикува средната работна заплата в „Лукойл”. Трето, да направи същото по отношение на бензиностанциите на „Лукойл”. И тогава българските граждани сами ще сравнят дали има основание, не да се обясняват по този начин „Лукойл”, а на базата на фактическите обстоятелства ще сравнят, колко пъти е по-висока заплата в нефтопреработвателните предприятия в Австрия, отколкото в България, колко пъти е по-висока заплатата на един човек, който работи в бензиностанция в Австрия, по отношение на тази в България. Само по това да сравнят. Освен това ще съпоставим по-ниския акциз за дизела в България, много по-нисък, отколкото в Австрия, ще сложим разходите, които Австрия плаща, за да достави по суша суровия петрол в рафинериите си – и тогава ще погледнем в цената и сами. А това знаете ли на кого е задължение? На българското правителство и на Комисията за защита на конкуренцията.

Водещ: В момента върви една такава проверка, която търси картел при продажбата и производство на горива?
Иван Костов: Аз това съветвам да се направи, а не да се обясняват с мен. И ако искат те да се защитят, нека сами да извадят тези данни, за да бъдат аргументирани.

Водещ: Смятате ли, че очевидно по-ниските заплати в България, че очевидно по-ниските заплати, включително и на работниците в рафинерията, защото предполагаме, че са доста по-ниски, вие проверихте ли?
Иван Костов: Колко пъти по-ниски, мислите вие, че са?

Водещ: Предполагам, колкото средната работна е по-висока в сравнение с тази в България.
Иван Костов: А колко пъти средната е по-висока?

Водещ: Предполагам 5-6-7, не знам точно.
Иван Костов: 15 пъти е. Толкова е.

Водещ: Смятате ли, че тези по-ниски разходи за заплати могат да доведат наистина до реално понижение на цените на горивата, там, на колонките?
Иван Костов: Така се формират цените. Това е себестойността, всеки икономист го знае. Вътре в себестойността има цена на суровия петрол, има разходи за работна заплата, има енергийни разходи и разни други разходи. Но това са основните компоненти. А на бензиностанциите разходите са заплатите на хората и ако има аренда, рента, ако се плаща под наем територия, преотстъпено право на строителство и т.н. Това са основните компоненти. Няма как цената да се формира на базата на други разходи.

Водещ: И все пак цената се формира и на база на едни компоненти – еталонни сортове нефт – цитира това прессъобщение – които са предмет на търговете на световните борси и няма никакво значение дали идват от Русия или от Либия.
Иван Костов: Това сравнението с Австрия не го касае, тъй като еталонните сортове са валидни и за Австрия, и за България. Вижте каква е ситуацията. В 2008 г. цената на суровия петрол беше 147 долара за барел. Сега е 114 долара. 2008 г. цената на дизеловото гориво в България беше значително по-ниска, отколкото е сега, беше някъде към 2,20 или 2,14 лв. Сега е 2,69 лв., сега минах покрай бензиностанция. Как се получава? Това е еталонно гориво, нали е така? Сега в момента е много по-ниско, отколкото през 2008 г., защо е цената толкова висока?

Водещ: Производителите имат едно обяснение и то е, че е започнало да се ползва повече дизелово гориво, че са правили подобрения в инсталациите и в производствените си бази. Имат обяснения.
Иван Костов: Това не касае по никакъв начин конкурентната цена. Най-нелепото нещо е хора от пресцентъра на „Лукойл” да влязат в дебат с мен. Ще загубят този дебат.

Водещ: Те влязоха в дебат и с Трайчо Трайков.
Иван Костов: Ще загубят този дебат и с мен, и с министър Трайчо Трайков, защото трябва да извадят, прозрачно да покажат реално какво е положението. Положението не е в тяхна полза. Те наистина трябва да обяснят защо се стига до тези високи цени. Дори да е по-ниска цената, малко да е по-ниска в Австрия, не може да има обяснение, защото икономиката е нещо математическо, аритметически вярно. Не може да влязат разходи или да не влязат разходи за производството на даден продукт. Не може да се плаща за нещо, което не е произведено. Това са глупости.

Водещ: В това прессъобщение, защото очевидно кореспонденциите ще продължат и след днешното ви интервю, предполагам, се дават следните справки и цената за литър бензин А95 в България, която е 1,21 евро, а в Австрия, очевидно Австрия е базата за сравнение, е близо 1,37 евро. Имате разминавания включително и в цената към днешна дата за бензина.
Иван Костов: Аз говорих за дизела като сравнение.

Водещ: А литър дизел в Австрия струва 1,35 евро, а у нас 1,27 евро.
Иван Костов: 2,69 лв. не е 1,27 евро. 2,69 лв. е 1,40 евро близо. Да не продължаваме този спор, няма да свършат добре по този начин нещата. Аз искам правителството да си свърши работата. Разбирате ли. Не влизайте в ролята на защитник на интересите на „Лукойл”, вие, която би трябвало …

Водещ: Аз лично, така ли?
Иван Костов: Ето, четейки техните неща и аргументи, виждате ги колко са слаби и как не издържат.

Водещ: Те са изпратени от пресцентъра и това ни е работата, да ги четем. Много често четем и прессъобщения на ДСБ.
Иван Костов: Да, те са изпратени, за да спорят за техния интерес. Те са фирма, те си защитават интереса. Моят основен упрек е към правителството, от което ние искаме да влезе в основната функция, която всяко правителство на демократична пазарна страна изпълнява. Функцията е да контролира и да не допуска, да се противопоставя на монополизация на пазара, да дава свобода на пазарната икономика. Без тази функция икономиката се монополизира и резултатите са изключително лоши за хората.

Водещ: Три стъпки за преборване с този проблем обяснихте.
Иван Костов: Искам още нещо да кажа. Стъпките, че аз мога да ги извървя, че десницата може да ги извърви е видно от ситуацията в 1997 г. и 1998 г. Тогава имаше криза много по-тежка от сегашната и хората я помнят. Имаше война на границата на България, не в Либия, на границата. Падаха ракети в София, в Горна баня една ракета удари къща. Имаше не цунами в Япония, а имаше ембарго на цялата граница с Югославия. Това са много по-тежки обстоятелства от тези, в които в момента е това правителство. Това, че ние знаем стъпките, за да се справим с проблема, личи от обстоятелството, че в 1998 г. една година след поемане на управлението, страната беше в траекторията на бърз икономически растеж, с преодолени кризисни фактори и със създаване на пазарна икономика, която в 1999 г. беше призната за функционираща.

Водещ: Как, кажете какво трябва да се направи днес?
Иван Костов: Ами направили сме го. Да вземат да видят какво точно сме правили. Това не мога да го обясня в едно студио за 3 минути. Нека се обърнат внимателно към опита, нека го разгледат. Очевидно сравнението изпъква. Една криза, лошо международното положение. Някога да сте ме чували да изказвам съображения по международното положение и да казвам колко е тежко. И от друга страна, ето го сегашното правителство. Ние слушаме, че трябва да ходим да садим картофи и че международното положение … Трябва да протестираме срещу Кадафи. Откъде накъде? Правителство, което се оправдава с международното положение – това са тъпите номера от едно време. Това са наистина много тъпи номера. Това се прави, защото на хората трябва да се покаже, че международното положение е нещо като лятната жега без дъжд, ние сме безпомощни, няма какво да направим, стоим и чакаме да дойде дъждът. Така излиза, но това не е гласът на едно правителство на демократична страна с пазарна икономика, член на ЕС и НАТО. Това, като се говори, това парализира цялата администрация. Тя получава оправдание за своето бездействие, за липсата на творчество, за липсата на активност, за нежеланието да погледне в положителния опит в миналото, за неспособността да сътвори решение и т.н. Защото вие сте ги оправдали като министър-председател. Не трябва да се казва нищо за това международно положение, защото се парализира.

Водещ: Не разбирам, как ние сме ги оправдали като министър-председател?
Иван Костов: Министър-председателят оправдава по този начин бездействието на администрацията. И аз казвам – не бива от неговата уста, той не трябва това да говори, защото по този начин дава възможност на администрацията да каже – ами как, вие казахте, че ние не можем да направим нищо. Защото това е обричане на бездействие на цялата държава, а държавата е мощ. Тя е силна. Сега е много по-мощна и много по-силна, отколкото през 1999 г.

Водещ: Като става въпрос за мощ и за стила, кажете ни трябва ли да го бъде проекта АЕЦ „Белене”?
Иван Костов: Вчера имаше заглавие, че съм казал, че е луд за връзване този, който… Само че преди мен, един ден преди аз да го кажа, същите думи каза Трайчо Трайков.

Водещ: Че е луд за връзване кой – този, който…?
Иван Костов: Че е луд този, който при сегашната ситуация, без човечеството да е изяснило причините, поради които толкова чести станаха тези аварии, почти 1%, и то с изпускане на огромна радиация в природата, без човечеството да си е обяснило, защо рискът не е едно на 10 хил., а практическият риск е близо 1%, без, както американските учени, снощи вие май дадохте по телевизията, как сдружение на учени и работници от енергетиката предупреждават американското правителство за необходимост от технологически промени на собствените им електроцентрали, защото ако ги удари земетресение, няма да го понесат, дори така, както го понася централата във Фукушима – земетресението в Япония, докато не си отговори човечеството на този въпрос, докато не отговори на въпроса – как трябва да бъде обучен персоналът, какви средства за реакция, какви сценарии на опасности могат да се появят и да се неутрализира всичко това. Защото и Чернобил, и Фукушима показват, че се излиза извън сценариите, които ядрените физици и ядрените енергетици са начертали за експлоатацията.

Водещ: Това, което казват почитателите на ядрената енергетика, е, че и „Козлодуй”, и „Белене” евентуално са много по-устойчиви, и много по-сигурни, поне откъм сигурност от тези във „Фукушима”, например.
Иван Костов: Не дърпайте дявола за опашката, моля ви се! Моля ви, това не го правете. Така не се говори. Най-тежката авария е в руска АЕЦ, ако говорим на този език. Така не се говори. Няма ядрен енергетик в САЩ, който да се бие в гърдите и да каже – моята централа е най-сигурна. Няма такъв, защото ще го вземат за много несериозно. Така не се говори. Просто с рисковете така не се постъпва. Рисковете се прави всичко възможно да бъдат предотвратени. Това е задължение на държавата. Всички други могат да говорят каквото си искат, но държавата не може да прави неща, да излага гражданите на риск, при положение, че самите граждани отговарят в предаване, в „Референдум” – 61% искат повишаване, искат проверка на ядрената безопасност.

Водещ: Приключваме с тези ваши думи. Благодаря ви. Лидерът на Демократи за силна България – гост в предаването ни.акценти | лица | документи | дискусии | избори | за нас | блог

© ДСБ Триадица – София

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: