Иван Костов: „Милиционерщината наистина се изражда в абсурди…“

Пресконференция на ръководството на ДСБ, 21.02.2011 г.

За гледане и четене – от dsb.bg.

И оттук:

Иван Костов: Добър ден! Ние ще кажем няколко неща.
Първото е най-сериозно. Ще ми позволите да започна с него. Опитът на премиера, опитът на премиера Борисов за измъкване от скандала с подслушването чрез създаването на БОРКОР и назначаването на Цветанов за началник на изборния щаб на ГЕРБ ни кара да заявим следното:
Никой не е водил с нас разговори за назначаването, на когото и да било в Комисията за борба с корупцията. Съответно за никого не сме давали каквато и да е подкрепа.
Второ, г-н Петко Сертов и г-жа Елеонора Николова са очевидни кандидатури на този, който до скоро се наричаше Октопода.
Трето, преди време г-н Борисов обяви война на организираната престъпност и каза „на война като на война”. Сега виждаме официално прекратяване на войната и фаза на договаряне. Отчитаме като абсолютно скандално назначаването на вътрешния министър на ГЕРБ за началник на щаба на ГЕРБ. Това е недопустимо! Това е, това е факт, който трябва да потресе всеки демократ в страната. Не може този, който отговаря за реда за провеждането на избори, да бъде едновременно с това и началник на щаба на една от участващите партии. Такова нещо в България никога не се е случвало! Това наистина е преминаване на границите.
И трето (б. р.: втори път 🙂 ), г-н Борисов каза, че ако е знаел, че нямало да го подкрепяме нямало да състави правителство. Сега ние искаме да върнем тази реплика така. Ако знаехме, че той ще се договаря с Държавна сигурност и ще назначава Петко Сертов за ръководител на Комисията за борба с корупцията, въобще нямаше да се въздържаме на последния вот. Петко Сертов е Държавна сигурност. Министър – председателят пое ангажимент да не предлага кадри на Държавна сигурност.
Това е по тази тема…

Иван Костов:– Имате ли въпроси?

– Г-н Костов, преди една седмица казахте, че премиерът трябва да вземе мерки и по някакъв начин да накаже и да поиска отговорност на Цветлин Йовчев и Цветан Цветанов. Факт е вече оставката на г-н Йовчев. Продължавате ли да настоявате за оставката на г-н Цветанов?
Иван Костов: – Разбира се. Ние сме снели доверието си от г-н Цветанов, което означава, че категорично ще подкрепим извеждането на специалните разузнавателни средства, ДОТИ, от състава на Министерството на вътрешните работи и изпращането му в друга национална структура. Например, министерство. За нас най-добрия вариант е в Министерството на правосъдието.

– Г-н Костов, защо според вас Борисов смени тактиката и прекрати войната и мина в към договаряне? И кое е толкова очевидното, че Елеонора Николова…
Иван Костов: – Тя беше мажоритарен кандидат на РЗС. „Ред, законност и справедливост“ е ясно кой и с каква подкрепа се оказа в парламента. Освен това, тя беше назначена като главен експерт от г-н Яне Янев по време на неговото председателство на Комисията за борба с корупцията.

– А защо премина към етап на договаряне?
Иван Костов: – Ами ето, защото това показва БОРКОР. И това показва новия пост на Цветанов.

Самата идея да се прави „червено”–„син” консенсус, това – и червеното го сложете в кавички, и синьото го сложете в кавички, като основа за борба с корупцията в Комисия за борба с корупцията, създавана с пари от европейски помощи е абсурдно. Комисията не се бори с политически консенсус. Комисията е насочена срещу политическия консенсус. Борбата с корупцията е насочена срещу овластените политици и политиците, които им помагат да прилагат корупционни практики. Тя не може въобще да се води по този начин. Самата идея, че ще се прави някакъв консенсус, за да се бори корупцията, е абсурдна. Тя може да се роди само като член на договор за капитулация. Човек, който иска да бори корупцията, я бори с доказателства, с факти, с обвинения, с внесени обвинения в съда и спечелени дела. Така се бори корупцията.
Затова цялата тази конструкция е абсурдна. „Червено”-„син” консенсус, моля ви, представете си.

– Г-н Костов, според вас защо Бойко Борисов прави тези реверанси към Алексей Петров сега преди изборите? И как гледате на хода Цветан Цветанов, когато и вие, и БСП искате оставката му, да бъде шеф на предизборния щаб, а защо не и евентуален кандидат за президент?
Иван Костов: – Това е абсурдно! В демократични страни това не може да се случи. Това може да се случи в милиционерска държава. Това е абсурд! Да го чуят през вас. Това е невъзможно. Така не се прави. Това не е демокрация – в която партията, която иска да спечели изборите, си назначава за началник този, който е вътрешният министър, който отговаря за реда на изборите.

– Казаха, че всичко ще бъде много прозрачно.
Иван Костов: – Моля ви се! Това е абсурд. Можете да вярвате, ако споделяте „стокхолмския синдром”. Вярвайте на всичко това. Колко е прозрачно, колко не са изтлели нашите надежди. Правете го. Демократи за силна България от този синдром не страдат.

– След всички скандали, които се случват Цветанов не даде ли заявка вчера, че ще се кандидатира за президент?
Иван Костов: – Той нека да прави всякакви заявки. Ние в момента говорим за големите политически тревоги, които имаме затова, че сме потресени от това, че той ще бъде и такъв, и такъв, и такъв… и трети и пети и т.н. И кандидат за президент, ако бъде, ще бъде много странно как ще съчетае тези неща.
Милиционерщината наистина се изражда в абсурди ежедневно.
На вашия въпрос: Знаете ли, аз мисля, че разковничето, което може би отговаря на въпроса, защо е минал на фаза на договаряне ГЕРБ с тези, с които уж водеше война досега, е казаното от Странджев. Че някой високопоставен политик, за когото знаят Бойко Борисов и Цветанов, е взел 4 милиона, за да спре поправка в закона, с която да се поставят под строг контрол акцизните складове. Аз мисля, че там е разковничето. Някой, ако държи този компромат, може да направи ГЕРБ да подпише и такъв договор.

– Вие казахте, че вашето мнение, мнението на ДСБ е, че трябва да се извади ДОТИ от МВР, но днес на кръглата маса и правосъдния министър Попова и главния прокурор казаха, че в МВР трябва да си остане така, както и досега. Какво мислите по въпроса?
Иван Костов: – Мисля, че и двамата не са се разделили докрай с илюзиите си, а може би се и боят. Или един от двамата дори да се бои.

– Изявлението ви, че ако сте знаели за тези договорки с Държавна сигурност е нямало да гласувате „въздържал се” на последния вот означава ли, че на евентуален следващ, ако успее да пробие, вие няма да ги подкрепите?
Иван Костов: – Нека стигнем до там.

– Означава ли, че вие официално сте в опозиция?
Иван Костов: – Това са думи. Той ни провокира с едни думи – ние му връщаме отговора. Той има възможност, разбира се, да промени политиката и поведението си, и назначенията и всичко останало. Така че не може предварително да се казва, нито да се предполага какво ще предприеме точно ГЕРБ. Може пък да се съобразят с гласовете, които се чуват отвсякъде.
Благодаря ви!акценти | лица | документи | дискусии | избори | за нас | блог

© ДСБ Триадица – София

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: