„Здравей, България!“ с Иван Костов

Разговор на Витомир Саръиванов с председателя на ДСБ – Иван Костов
Нова телевизия, 3 февруари 2010 г.

За гледане и слушане – от страницата dsb.bg, и тук:
Vodpod videos no longer available.

За четене, препредадено от агенция ФОКУС, и тук:

Водещ: Добро утро. В следващите минути ще си говорим със съпредседателя на Синята коалиция господин Иван Костов. Добро утро и добре дошъл.
Иван Костов: Добро утро.

Водещ: Вчера казахте, че така, както я кара правителството, ще добяга до предсрочни избори?
Иван Костов: Казах го на народните представители от ГЕРБ и от „Атака”.

Водещ: Вярвате ли, че това е така?
Иван Костов: Това може да е малко пресилено, но когато се бяга от отговорностите на властта, всъщност се отказва да се упражни властта. Това демотивира обаче всички останали, които участват в упражняването на властта и това довежда до деморализация.

Водещ: Къде избяга, тя властта?
Иван Костов: Няма как тези хора, ето имаше заглавие в някакъв вестник, че се разцепили за Горна Оряховица. Те започват вътрешно да се колебаят много силно, защото има теза срещу теза, има проблем, който не се решава, не се затваря и това непременно дестабилизира управлението.

Водещ: От друга страна хората ще си кажат, толкова ли е драматична тази ситуация в Горна Оряховица. Случаят е много неприятен, но е частен и твърде малък. Това ли е най-големият проблем на държавата за да се занимават всички с него?
Иван Костов: Това е една от нашите ценностни разлики с европейците, с евроатлантическата ценностна система, където дори един човек да бъде несправедливо обвинен, това се превръща в голям проблем, който се решава и решението му е поука за цялото общество. Защото всеки проблем е важен. Ние казваме – съблекли там някаква лекарка, голяма работа. Нарекли ги убийци – да де, ама те не са убийци, дайте да забравим. Не може така. Ако така се отнасяме помежду си, ние не ставаме принадлежни към тази културна система. Всеки човек е важен. Достойнството на абсолютно всеки. Не на лекаря, на този на улицата, на просяка, и то е важно. Това е сърцевината на тази култура, в която искаме да влезем. Как да не е важно. Нарекли някого убиец, твърди се, че са убили живо бебе. Те продължават да израждат жените в Горна Оряховица. И това не се затваря, някакси трябва да се затвори този проблем, той трябва да бъде решен. Не се решава. Бяга парламента. Не взима отношение, всичките се разбягали. Прокуратурата казва – не си мийте ръцете с нас. Същевременно не дава съдебномедицинската експертиза. Никой не може да се ориентира какво точно е станало. Защо се крият тези неща? За да се спаси достойнството или лицето на един министър в случая – министър Цветанов. За да не излезе, че той не се и свършил работата както трябва. Да вземе един експерт, съдебен медик, който да заведе там на място със себе си и преди да прави изявленията, просто да се допита,както е редно, тъй като той не е съдебен медик. Очевидно, то се вижда, че не е съдебен медик, както ние с вас. Затова трябва да се опре на чужда компетентност, защо не го е направил? Защо съди хората без да се позове на истински компетентните. Какво е това, някаква санитарка видяла бебето да диша и да плаче? Как може такова нещо, това е пошлост, това е щуротия. Каква санитарка, какъв министър се произнася по въпроси, които са строго професионални и по които, хората цял живот се занимават с това нещо. Това наистина е пълно опошляване на нещата. Проблемът, колкото повече го говорим, става все по-голям.

Водещ: Освен това забелязвам, че точно този проблем ви разпалва доста много. Ядосан сте и сте напълно откровен.
Иван Костов: Как не, защото това е тържество на пошлостта. Така се отварят едни големи врати, през които минават хора, които не разбират, които са непрофесионални, които не могат да вземат решение по конкретен въпрос и същевременно започват да формират общественото отношение по този проблем. Няма държава, която да върви напред при такова положение. Държавите вървят напред, нациите вървят напред, обществата вървят напред, когато следват най-добрите, които знаят как се решават най-добре въпросите, на които това им е работата, това им е професията. Това е експертиза, как така?

Водещ: Какво ще направите вие, за да приключи този казус?
Иван Костов: Цялото това управление на ГЕРБ се срива в тази пошлост. Аз на това се възмущавам, защото това не е само този случай. Вижте съседните случаи.

Водещ: Кои са те?
Иван Костов: Например, хляба. Вижте хляба. Поканили сте тези трима души, хората се мъчат някакси така да поставят въпроса, че да не засегнат никой.

Водещ: По заобиколен път се опитаха да кажат някои неща. Страхувайки се. И аз това попитах.
Иван Костов: Защото, който го казва – срещу него веднага излизат статии. Аз примерно не си мълча, казвам точно какво е и почват. Вие ми питате защо започнала някаква кампания срещу мен. В момента, в който кажеш истината в България, веднага има хора, които ще те атакуват за тази истина. Къде е проблемът, да го кажем за зърното – основният, генералният проблем за хляба е зърното. Зърното, зърното и пак зърното. И зърното не при производителите.

Водещ: Вие имате опит в борбата с този проблем.
Иван Костов: Имам, разбира се, аз съм се сблъсквал с тези хора и съм се справял с тях. Затова казвам, зърното, където се намира в момента, притежателите на складовете, държателите на зърното, тези които го съхраняват, те са една шепа хора. Сред тях има един крупен монополист, както беше признато на „Референдум” онази вечер. Значи има очевидно картелно споразумение, какво е направило то? Цените, от момента на жътвата от 123 лева за тон ги е вдигнало на над 400 без ДДС в момента. Това е направил картелът. Значи повече от три пъти вдигане на цената. Какво е станало със световната цена. Световната цена от януари миналата година досега се е вдигнала на Чикагската борса със 100 долара – от 220 на 320, да кажем най-грубо, което означава, че е 450 лева. Разбирате ли? Да, но нали трябват коли, за да закарат пшеницата до Чикаго. Това означава, че в момента тук пшеницата, на държавата, която произвежда, е равна на световната цена или превишава на практика световната цена, която е на Чикагската борса. Вижте само какъв абсурден въпрос. Тука веднага питаме ние от Синята коалиция – карат ли производителите на нефт, гражданите на страните, производители на нефт колите си с бензини и дизел по цени, равни на световните? Разбира се, че не карат. Карат по цени на производствени разходи. Защото те са производители, имат този шанс, имат тази възможност да карат евтин бензин, евтин дизел. Така ли е? Така е. Коя страна-производител кара гражданите си да плащат световни цени? Искам да разберете следното, хората трябва да го чуят. България е световен производител не защото произвежда огромно количество, а защото огромен относителен дял на производството излиза на износ, а не за вътрешно потребление. Голямата част отива за износ. Така е със слънчогледа, така е с хлебното зърно. Т.е. не може ние, като такъв голям производител, защото относително, като излизаме на пазара предлагайки зърно, ние да караме нашите хора да плащат цени по-високи отколкото световните. Това е абсурд, това означава пълна неспособност.

Водещ: Не е ли абсурдно да се говори за зърнена криза при това положение?
Иван Костов: Каква зърнена криза на страна-производител?

Водещ: Това питам.
Иван Костов: Как може такова нещо? Това е несериозно. Това е пошлостта, взела отношение към изключително сериозен важен въпрос. Това е пошлостта, ето я. Тя дрънка за криза. Дрънка, казвам, защото не говори, даже не аргументира, дрънчи, твърди някакви безсмислици. Каква криза в България? Каква криза, като складовете са препълнени? Откъде е, в какво е кризата? Защо трябва да се плаща на Българската стокова борса за хлебната пшеница по-скъпо, отколкото на българските производители, държатели, съхранители на зърно, да се плаща по-скъпо отколкото на американските? Като ми обясните този въпрос аз ще се съглася, че вие не сте абсолютно некомпетентен човек, който по жалко стечение на обстоятелствата изведнъж е получил думата и е почнал да говори на българските граждани и да заблуждава българското общество. Обяснете ми и ще кажа – да, вие наистина знаете някакви тайни, които аз не знам за зърното. Повярвайте ми, на този пазар няма нещо, което да не знам. Аз съм отъпкал абсолютно всичко. Познавам и процеси, и тези пропорции, които тука вие едвам измъкнахте от устните на вашите събеседници. Всичко това ми е абсолютно ясно. Знам как се формира тази цена.

Водещ: Добре, кой стои зад цялата работа тогава? Това става ли със знанието на правителството?
Иван Костов: Да каже Бойко Борисов, да каже Бойко Борисов. Да каже този министър, който картела е назначил, заместник-министър, който е назначил. Да кажат те, те да си кажат. Те да кажат кой стои, да ги призоват по имена, нали са управляващи.

Водещ: Понеже съм много наясно с цялата тази тема, възможно ли е такова нещо да се случи без съдействието и без знанието на правителството?
Иван Костов: Не е възможно, не е възможно.

Водещ: Тогава защо, според вас, те не правят нищо?
Иван Костов: Затова не правят нищо, защото цената подгони световната, настигна я, в момента я е настигнала. И ние се чудим защо в България, толкова бедният български гражданин, защото българинът е с 20 пъти по-ниска покупателна способност, отколкото американеца. 20 пъти, а го карате да плати хляба на същата цена, на която ще го плаща американецът. Това е луда работа.

Водещ: В това няма никаква политическа логика, господин Костов.
Иван Костов: Няма, разбира се. Няма никаква.

Водещ: Нали същите тези хора ще гласуват след това.
Иван Костов: Има една логика. Едни хора събират много пари от тази спекула, ще я нарека с думата спекула, на зърното, правят големи пари и вероятно са се разбрали с политиците, които управляват. Няма друго обяснение. Защото иначе има мощно противодействие от страна на правителството. Ако правителството атакува мощно този сектор то ще се справи с този проблем веднага. Как ще допусне зърнена криза в България?

Водещ: Пак изглежда, леко нелогично това, аз не мога да си представя. Имам предвид от позицията на правителството, защо ще правиш такова нещо, което подкопава доверието в собственото ти управление? Защото това са същите хора, които след това трябва да излязат и да гласуват.
Иван Костов: Задайте им въпроса, задайте им въпроса. Задайте им го на тях, питайте защо допускате това, след като можете да овладеете този процес. Освен това, вярно е, че има проблем с веригите, но е хубаво когато се поканят и говорят от страната на производителите. Да се поканят и представители на веригите, защото във веригите са загубите. Ако не се продаде хляба, 10% ако не се продаде, тази разлика кой я покрива? Вие знаете, че там, където се продава много хляб има хляб, който не се продава, нали? Остава. Освен това има промоции, освен това се съхранява хляба. Спазват се определени изисквания, има стандарти, има отчети, има контроли, какво ли няма. Търговската верига не може да бъде обявена за враг номер едно. Освен това, ако разсъждаваме като държавници, търговските вериги са единствените коректни платци към българската хазна. Те са добрият данъкоплатец, те са точният данъкоплатец. Самите тези производители тук, и асоциацията, признават, че има огромен сив сектор на пазара. Сивият сектор на плаща данъци. Ние, ако сме заинтересовани от нашето общество, заставяме зад гърба на кого – на коректния платец на данъци или на този, който се е скрил и произвежда без да плаща данъци. На чия страна заставаме? Да почнем да подреждаме по най-елементарния начин нещата. На кого да дадем думата, ако сме медия? На този, който е от сивия сектор, ще дойде тук и ще бълва разни щуротии, или ще дадем думата на онзи, отговорния, който плаща данъци, който е отворил толкова много работни места и плаща заплати, данъци, осигуровки и какво ли не.

Водещ: Сега ще ви обвинят, че имате дялово участие в някоя голяма верига.
Иван Костов: Е, да, то това остава. Това са интересите, дайте да ги погледнем в очите. Дайте да говорим за простите неща по простия начин, за да го разберат всички.

Водещ: Ние много настояваме за такова нещо от много време.
Иван Костов: Трябва да бъде елиминиран сивия сектор. Това става много лесно. Трябва да бъде приложен закона за съхранение и търговия със зърно. Достатъчно е да се приложат санкциите на закона и много от тези проблеми ще бъдат решени. Защото законите не се прилагат.

Водещ: Защо да не се прилагат?
Иван Костов: Ще питате министъра и неговите заместници, ще питате хората, които отговарят за тези неща и не им давайте да сричат, когато говорят.

Водещ: Знаете ли, вие така като отговаряте, ще ви кажа за една зрителка, която се обади днес. Тя каза – моля ви, попитайте господин Костов докога те ще бъдат пасивна опозиция. Така ви възприемат в момента. Като хора, които виждат грешките, отвреме-навреме ги назовават, но до там.
Иван Костов: Знаете ли, понеже се срещам, пътувах из страната тези дни, истината е по-лоша, от това, което пита госпожата. Ние сме се превърнали в основен противник на ГЕРБ. И аз не съм го разбрал достатъчно ясно.

Водещ: Това е парадоксално в някаква степен.
Иван Костов: Ние сме основен противник на ГЕРБ във властта по места, най-атакуваните кметове. Обвиненият кмет на Сливен е невинен, според Цветанов, легендарни кметове, сини, като Краваров, например, на Банско, непрекъснато се разправят с прокуратура и със Сметна палата. Никой не поставя въпроси на червените кметове, никой не се занимава с тях, основният проблем са сини кметове. Отношенията между ГЕРБ и Синята коалиция стават от ден на ден все по-лоши и трябва да се признае това нещо.

Водещ: Едва ли някой спори по този въпрос, но ви обвиняват главно вас.
Иван Костов: Те изобщо не чуват. Защото не искат да вземат отношение по въпросите, които се поставят, и които засягат толкова много хора. Не защото осветяваме такива тъмни страни в управлението, както в случая в разговора сега за въпроса със зърното, а защото, вероятно ни фиксират като сериозен опонент на следващите избори. Аз искам да предупредя съвсем отговорно за това нещо. Това няма да стане. Никой не е печелил избори, когато от позициите си на властта е мачкал политическите си противници. Властта не е дадена, за да мачкаш политическия си противник.

Водещ: Опитват ли се да ви мачкат?
Иван Костов: Мачкат ги навсякъде. Мачкат ги навсякъде, включително злоупотребявайки с власт. Имаше случай, в който депутат на ГЕРБ взима думата пред съвещание на районна дирекция на Министерството на вътрешните работи, сочи кмета, синия кмет и казва – вие трябва да го разследвате този. Откъде накъде, депутат ще прави такова нещо? Това не може да се допусне, властта не е дадена на ГЕРБ, за да напада който и да било. Не нас, не нас, който и било да напада от политическите си опоненти. Ние сме конкуренти за доверието на хората, това сме ние, ние не сме противник. Противник са тези, които вдигат цената на хляба.

Водещ: От друга страна ГЕРБ ви обвинява, че прекалено много пък се сближавате с БСП.
Иван Костов: Е, къде сме се сближили?

Водещ: По отношението на всичките скандали, мнението, което имате, почти едни и същи тези имаше в последните няколко дни. По някакъв начин сега и НДСВ се присъедини към цялата група. Как ще реагирате на едни такива обвинения?
Иван Костов: Никак нямам да реагирам, защото са неуместни. Когато се говори истината обаче, тъй като истината е една, ако я говорят от различни страни, те говорят едно и също. Значи тези, които си мислят, че обвиняват по този начин, обвиняват другите, че им казват истината. В случая с Горна Оряховица, ние говорехме една и съща истина от трибуната на Народното събрание. Не може върху истината да има различни вариации.

Водещ: Тя, истината, така и не излезе на бял свят в крайна сметка. Тя продължава да бъде забулена.
Иван Костов: Защото мнозинството се отказа от задължението си да упражни властови контрол върху изпълнителната власт. Заради това.

Водещ: Ето, може би затова госпожата пита защо продължавате да бъдете пасивни, като пасивна опозиция. Дали няма още някакви варианти, каквито бихте могли да използвате, за да се стигне в крайна сметка до разясняване на ситуацията изцяло и истината да излезе.
Иван Костов: Ние опитахме и други, алтернативни варианти. Имаше вариант, при който се обърнахме към хората, които са написали съдебномедицинската експертиза. Тези хора, ако пожелае, който и да е от авторите, той има право да разсекрети съдебномедицинската експертиза.

Водещ: Да, но всеки път се казва – това е класифицирана информация. Вчера, дори господин Цветанов, след като излезе, пак каза – това тук, което си говорихме е класифицирана информация.
Иван Костов: Не ме разбрахте. Могат да декласифицират авторите. Всеки един от авторите може да декласифицира тази информация.

Водещ: Стига да иска.
Иван Костов: Такъв е закона, никой не смее. Аз съм провел и разговори с тях. И ик казах – има интерес, дайте ни я, да я видим.

Водещ: Какво ви казаха те, защо не го правят?
Иван Костов: Ами, ще говорим с колегите, колегите после не са съгласни. Какви колеги.

Водещ: Страх ли го наричате това?
Иван Костов: Страх, разбира се. Страх от един могъщ вътрешен министър и вицепремиер.

Водещ: Това звучи доста притеснително.
Иван Костов: Да, страх, но той е типичен за милиционерската държава, за полицейщината. За държавата, в която има полицейски произвол, защото това, за което ме питахте, и защо ме възмущава така. Като европеец, най-силно ме възмущава полицейския произвол и насилие. Защото цяла Европа знае как се стига до израждане на демокрацията. Винаги през полицейски произвол и насилие. Това е урок, който отлично е разбран от всички европейци. Затова, в момента могат да го видят, полицейско насилие, излизат на улиците.

Водещ: Това щях да ви кажа, че имат отговор на полицейското насилие и се появяват по улиците, това в България къде сте го видял?
Иван Костов: Видях го веднъж.

Водещ: Беше много отдавна.
Иван Костов: 1996 и 1997 година го видях.

Водещ: Така е
Иван Костов: Тогава излязоха, тогава бяха граждани.

Водещ: Петнадесет години минаха оттогава, къде изчезна гражданството в България?
Иван Костов: Време е да се опомним и да се сетим, че сме граждани. Не можем да допускаме полицейски произвол. В момента, в който управляващите започнат да използват същите методи, с които си служи организираната престъпност – подслушвания, насилие, страх. Защото основния начин, по който мафията манипулира хората, е страхът. Страхът, това е основния. В момента, в който те посегнат към тези методи, те започват да не се различават от противника си. Престъпността трябва да се бори с демократични средства, с демократични. Със средствата на институциите, със силата на институциите, със силата на закона. Не може да се бориш с подслушване, със слухтене! Закачили са 20 хиляди български граждани, 20 хиляди! И оттам подслушват вероятно 200 хиляди. Един Господ знае колко подслушват! Вие с колко души говорите по телефона?

Водещ: С много.
Иван Костов: С колко много – 50, 100.

Водещ: Сигурно петдесетина на ден.
Иван Костов: 50 на ден? Значи 20 -100 хиляди подслушват на ден, които се свързват с подслушваните лица. А следващия ден? Вероятно се добавят още, и още, и в края на годината сме подслушали половината българско население. Каква е тази работа? Това демократични средства ли са? Това демократична държава ли е?

Водещ: Само последно да ви питам. Преди известно време от БСП призоваха своите привърженици, едва ли не, да излязат по улиците, да разбирам ли, че и вие искате да направите такова нещо?
Иван Костов: Аз не вярвам, че БСП може да изкара, тъй като си носят голямата отговорност за това, което са направили в управлението. Те бяха наистина много лошо и вредно управление на страната.

Водещ: А вие искате ли да изкарате вашите привърженици по улиците?
Иван Костов: Докато в това управление има министри, които трябва да бъдат подкрепени. Има хора, които си вършат работата, и ние много пъти сме го казвали. Имат нашата подкрепа, ние се радваме на техните успехи. Винаги могат да разчитат. Има хора, които работят по правилния начин, въпреки че има хора, които работят по правилния начин и уволняват кадри, за които някой им каже, че са от Демократи за силна България или от Съюза на демократичните сили. И те не прощават, но въпреки това не губят нашата подкрепа.

Водещ: Не ми казахте само дали искате да изкарате хората по улиците?
Иван Костов: Вижте, хората излизат на улицата сами, никой не ги изкарва. Европейците излизат на улицата…

Водещ: Да им помогнете, да ги подсетите.
Иван Костов: Не, не. Когато европеецът излиза срещу нещо на улицата, той излиза воден от вътрешен мотив. Никой не може нито да го подсети, нито да го извади на улицата. Нека да сме наясно. Никой не е стимулирал, не е генерирал гражданските чувства на хората 1996-97 година. Никой не го е направил.

Водещ: Да ги стимулирате по друг начин.
Иван Костов: Хората тогава разбраха, че нещата са в собствените им ръце.

Водещ: Добре. Благодаря ви много за този разговор, господин Костов. Мисля, че беше доста интересно и наистина, отдавна не съм ви виждал в такова превъзбудено състояние, ако мога така да го нарека.
Благодаря ви.акценти | лица | документи | дискусии | избори | за нас | блог

© ДСБ Триадица – София

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: