За столичния кмет, общинската администрация и СОС

Преди една година част от „уседналите“ софиянци гласуваха на (поредния) частичен избор за кмет, след като последният „редовно“ избран за такъв прие да „натиска копчетата“ в качеството на министър-председател на Републиката.

Днес кметът Йорданка Фандъкова отчита работа си през изминалата година. Повече за отчета – от „По света и у нас“ на БНТ.

Ден преди отчета Александрина Георгиева от livenews.bg е потърсила за коментар на едногодишното управление на столицата общинския съветник от ДСБ Вили Лилков. Преразказът на интервюто е публикуван под заглавие:
„Не СОС, а администрацията управлявала София, според тъмносините“:

Според Лилков мнозинството в Общинския съвет в лицето на ГЕРБ се е поставило в режим на машина за гласуване. В момента не Общинският съвет, а администрацията управлявала общината и политическото ръководство не било на ниво.
Лилков бе категоичен, че не може да се даде еднозначна оценка на управлението на Столична община за тази една година. Той отбеляза като положителни страни на управлението строителството на детски градини, работата по културно-историческото наследство, грижата за училищата. Хубаво било, че не се нарушава ритъма на строителството на метрото.
Оставал обаче нерешен въпросът със строежа на завода за отпадъци, който минава през много сложни перипетии. Общинският съветник бе категоричен, че нямало никакъв напредък по отношение на транспорта и по-специално за обновяването на автопарка и решаването на проблема със задръстванията.
За строителството на кръстовища в града също нищо не било направено, въпреки решението на СОС за теглене на заем за реализирането на такива проекти. Нищо не се прави, според Лилков, и за строителството на паркинги.

Вили Лилков заяви, че са плахи и опитите за справяне с каруците, които продължават да се движат в София, както и че няма напредък по оношение на решаването на проблема с циганските гета, които се увеличавали.

Той отбеляза като слабости в управлението на столицата и поддържането на обществения ред, санирането и енергийната ефективност на сградите. По думите му нямало и визия за жилищна политика по отношение на социалнослабите и младите семейства. Според Лилков София е много далеч от решаването на проблемите с канализацията, а [и] за технологичния парк, за който се говореше още при управлението на Бойко Борисов.

„Има много политики, в които дори не сме казали „а“ и „б““, заяви общинският съветник. Според него се работи по по-малките и текущи проблеми, а се изостава в решаването на по-големите проблеми, които ще доведат до развитието на града.

Според Лилков всичко това не може да се вмени като отговорност само на Йорданка Фандъкова, а ставало въпрос за пряка отговорност и на нейните заместници.

Общинският съветник посочи като положитено в управлението на София това, че са се провели конкурси за чистотата на града, което е създало по-голям ред в почистването.

„Кметът винаги е имал нашата подкрепа, но винаги ще се противопоставяме на необмислените решения“, каза Лилков.акценти | лица | документи | дискусии | избори | за нас | блог

© ДСБ Триадица – София

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: