Иван Костов в „Здравей, България!”


Нова телевизия, „Здравей, България!”, 15 ноември 2010 г.
Разговор на Витомир Саръиванов с Иван Костов, председател на ДСБ

За гледане – от dsb.bg.

За четене на записания и препредаден от агенция ФОКУС разговор – и тук:

Водещ: Добре дошли отново в студиото на „Здравей, България”. Продължаваме нататък със следващия ни гост, лидерът на ДСБ г-н Иван Костов. Добро утро и добре дошъл.
Иван Костов: Добро утро.

Водещ: Успяхте да чуете разговора ни допреди малко с министър Трайков. Какъв е вашият коментар по това, което чухте?
Иван Костов: Моят коментар към позицията на самия министър Трайков е положителен, защото се вижда, че той се опитва да удържа позицията на българските интереси, но коментарът ми по отношение на този стил, в който се водят и в който трябва да се водят преговорите с руската страна, която много силно защитава собствените си интереси и така би трябвало да бъде, все пак това е голяма страна. Договарянията и отстъпленията на руските искания трябва да бъдат направени симетрично и по отношение на руски приемания на български искания. Разбира се, в този час на преговорите би трябвало, България казва „да”, но Русия казва „да” също, като това нещо се подготвя преди преговорите, създава се съответната атмосфера да се постигне съгласие, подготвя се обществеността и т.н. Три открити тежки въпроса има, които България трябваше да постави и вие ги поставихте. Единият е дефицитът в търговския баланс в Русия. За данните, които има в националния статистически институт, сутринта ги гледах отново, за последните две години – 2008 и 2009 година, 10 милиарда 79 милиона и 100 000 лева България е платила чисто на Русия, защото е внесла много повече руски стоки, отколкото е изнесла. Близо 10, 1 милиарда лева, представете си какво е, само за две години. Това са очевидно небалансирани търговски отношения и ако някой твърди противното…

Водещ: Правителството май го оправда някак си с това, че голямата част от разходите са заради енергийните проекти?
Иван Костов: Няма значение, България трябва да развива отношения със страни, от които получава енергийни доставки, но все пак изнася свои стоки, т.е. има взаимна обвързаност на икономическия интерес, а не е едностранен интересът. И ще ви кажа защо – защото Русия при това положение може винаги да спре износа за България, разбирате ли, тя ще се лиши от малко пари, от много стоки, които идват срещу тях. Така че българският министър-председател трябваше срещу някое от своите „да” да чуе „да” на исканията на България за отваряне на руския пазар за български стоки. Не може български стоки да отиват в цяла Западна Европа и по целия свят, а да не могат да отидат в Русия, ако там няма бариери. Второто нещо, което пак вие поставихте и пак би трябвало да се постави отново в този контекст, особено във връзка с „Южен поток”, ако се движи този процес, е да се поиска намаляване на цените. Със 7,5% падат цените на газа. Руската страна поиска предоговаряне на стария договор, който трябваше да изтече до 2010 година само на основание на качването на цените. Нали си спомняте как обясняваше Станишев и Овчаров, ето го сега обратното основание да сядат и да се договорят. Щом е могло България да отстъпи и да уважи руския интерес тогава, сега Русия да отстъпи и да уважи българския интерес, защото той е съвсем закономерен. Дано са се разбрали, но някак си на мен ми изглежда, че ако са се разбрали, то не докрай. Защото трябваше да има договор, трябваше да се финализира договор в момента, в който се дава някакво българско съгласие за каквото и да е руско настояване. Така се водят тези преговори в едно кратко време от един час.

Водещ: А какво е третото нещо, което трябваше да постави министър-председателят?
Иван Костов: Третото нещо е договор. Договор, цени и митата да се свалят – това са българските интереси, освен архивът, освен това, че България да поиска от Русия да даде възможност на разселвани в Сибир български граждани да се върнат в родината си. Защото има такъв тежък момент, през Втората световна война, т.нар. кримски българи и не само кримски, в южните части на Русия са били разселени в Сибир и в Казахстан. България винаги трябва да поставя този въпрос. Те там са подложени на русификация, а всъщност тези хора са оставили плодородните си земи на Кримския полуостров, в момента необработваеми, ако отиде ваш екип и ги види.

Водещ: Далече е, няма да стигнем дотам. Да ви върна към темата за „Южен поток”. Какво смятате, полезно ли е за България в крайна сметка това, което се случва, ако приемем, че ще се прави вече окончателно?
Иван Костов: Знаете ли, за всички такива проекти трябва да се види бизнес плана, трябва да се види колко струва – аз мисля, че „Южен поток” ще струва колосални суми, аз мисля, че разходите за изграждането му са неоправдано високи предвид съществуващите налични трасета и възможността за тяхното увеличаване.

Водещ: Смятате ли, че тази цифра между 800 милиона и 1 милиард е нереалистична, смятате, че ще е по-висока, така ли?
Иван Костов: Първо, считам, че цялото изграждане ще бъде изключително скъпо. Второ, считам, че България не бива да участва в изграждането на „Южен поток” със собствени средства. Считам, че такъв проект, ако е устойчив от гледна точка на бизнеса, който носи печалбата, то би трябвало да може да се издържа сам. Аз мисля обаче, че това е споделен риск за един проект, в който ще се вложат огромни пари, а изгодата ще бъде или много малка или нищожна. Има практика със „Син поток” – „Син поток” и в момента не достига капацитета, тази обещана мощност на прехвърляне на газ. И в момента не вървят нещата – не знам дали поради сложни отношения между Русия и Турция или поради някакви технологични причини, не съм чак толкова вещ в тези неща, но не върви. Там се хвърлиха огромни пари, а няма възвръщаемост.

Водещ: Да си поговорим малко покрай този скандал, който се получи по някакъв начин между вас и министър-председателя Бойко Борисов. Даже и днес от интервюто в „24 часа”, което показахме в нашия преглед на печата, сте в заглавието: „Да успокоя Костов, да не би Меркел и Обама да са изпаднали под руско влияние”. Тук той коментира вашите думи, че сте на път и на една крачка от това, да се превърнете в опозиция.
Иван Костов: Да, и казва, че няма нужда от нашата подкрепа и казва, че не сме го подкрепяли в най-важните моменти, когато, нека да припомня, подкрепих в момент на най-остри атаки срещу него вицепремиера Симеон Дянков и обясних, че ако той си тръгне сега, ако бъде сменен, това ще бъде много зле за правителството – и атаките към него утихнаха. Аз бях единственият, който защити другия вицепремиер г-н Цветанов, когато поискаха в парламента да му направят парламентарна комисия, за да разследват неговите имоти. Бях единственият, който застанах твърдо и казах, че това не бива да се прави. По време на вота на недоверие Синята коалиция гласува „против”, така че в трите ключови момента за това правителство ние сме били зад гърба му, но сега сме на крачка от опозицията, защото…

Водещ: Коя е тази крачка, какво трябва да се случи, за да направите тази крачка – голяма или малка ви се вижда?
Иван Костов: Първо, аз казах пред нашето национално събрание – ГЕРБ трябва да направи тази крачка, ГЕРБ трябва да поеме цялата отговорност за превръщането ни в свой политически противник, защото ние сме сестрински партии, ние не можем да провокираме управляваща партия с преднамерени действия.

Водещ: Да, но да стигате чак дотам да пишете до ЕНП?
Иван Костов: Не, това е друго. Това е реакция на реабилитация на комунистически диктатор в България, която през тези 21 години никой не си е позволил да направи, напротив, всички са се разграничили, и управляващи, и министри от БКП, БСП, министър-председателя имам предвид, от всички партии никой не си е позволил подобна реабилитация. Никой не си е позволил реабилитация на комунистически диктатор в цяла Източна Европа, никой министър-председател в Русия не си е позволил такова нещо. Това означава на хората да им се каже така – посоките не са ясни, ние се намираме в един идеологически мирогледен хаос, Тодор Живков е нещо добро, той е нещо несравнимо, ние с него не можем да се сравняваме.

Водещ: Мнозина в България са склонни да се съгласят с тази теория.
Иван Костов: Но тази мнозина е в опашката на обществото, а не в неговия авангард, тези хора не ни водят по пътя към европейската…

Водещ: Сега ще ви намразят ужасно, нали знаете, след тази реплика?
Иван Костов: Нека ме намразят, аз съм показал, че мога да понасям чуждото негодувание и омраза по отношение на политическите си възгледи, но сега казвам нещо просто – ние се движим по посока на това, което Тодор Живков наричаше империалисти, нали така, западни империалисти, така ги наричаше той, а ние сме се интегрирали със западните империалисти. В този смисъл авангардът на обществото води българското общество и българската държава по посока на евроатлантическа интеграция. Това е глобално преориентиране на ценностите и на посоките на политиката и тези, които не са съгласни, следват тези, които ги водят. Въпросът е, че в момента от несъгласните с тази оценка се оказаха на върха на държавата, които да се опитат да реабилитират персонално Тодор Живков като несравним образец на политическа роля в България.

Водещ: На какво го отдавате това, защото всяко нещо има някаква логика? Откъде-накъде министър-председателят изведнъж трябва да прави тези изказвания по отношение на Тодор Живков?
Иван Костов: Моето обяснение с авангарда и с ариегарда не дава отговор защо съм толкова против, защото ние сме скандализирани от това нещо, не е скандал между нас, ние сме скандализираните от това поведение. Защото на всички останали хора между авангарда и ариегарда се объркват понятията, защото, ако Тодор Живков е доброто, къде са добродетелите, които ние следваме сега? Кое е наистина добро и кое не е добро в демократична България? Вижте как се объркват всички стойности и след това ние всички казваме – ние сме в криза на ценностите. Тази криза се задълбочава с подобни опити за реабилитация. Аз съм абсолютно убеден, когато вие отваряте подобни врати, всички хора в обществото почват да губят ориентир, представите започват да се губят къде сме тръгнали всъщност ние.

Водещ: От друга страна, понеже вие сам казахте „ние сме сестринска партия на ГЕРБ” и съответно едно писмо до ЕНП изглежда малко, хайде да не го наричам като донос, а както беше едно време – моля, другарко, Иванчо нещо не прави както трябва? Изглежда, че вие сами не можете да си оправите нещата тук и трябва да се обърнете към големия брат.
Иван Костов: Не е такъв въпросът.

Водещ: Така изглежда отстрани.
Иван Костов: Въпросът е друг. Въпросът изглежда така – съгласна ли е ЕНП, която беше наистина в авангарда на освобождаването на Централна и Източна Европа от комунизма, защото това беше благодарение на Маргарет Тачър, благодарение на Хелмут Кол, това са все десни политици, все политици от дясната политическа традиция. Съгласна ли е ЕНП, това е въпросът, председатели на партии, нейни членове да реабилитират комунистически и други диктатори. Това е въпросът. Това е голям въпрос, той е политическо предизвикателство към самата ЕНП. Ако ЕНП променя курса си и казва – вижте, хайде да направим една каша в ценностите и това нещо ще го изсърбаме някак си по пътя напред, нека да го каже. Но, аз съм на мнение, че няма да кажат такова нещо. Ние искаме те да се определят по отношение на тази политическа линия. Ние искаме от тях да застанат отново там, където стояха, когато падаше Берлинската стена, това искаме от тях.

Водещ: Но какво ще спечелите в цялата работа, в смисъл – то пак изглежда като типично балканско клепане – вижте, нашите хора направиха едни грешки, издърпайте им ушите, така изглежда?
Иван Костов: За нас е важно…

Водещ: Защото в крайна сметка едва ли ГЕРБ провежда политика на възраждане на идеята колко е хубаво във времето на Тодор Живков, благодарение на ЕНП. ЕНП сигурно хал-хабер си нямат за това нещо.
Иван Костов: Не, ако ЕНП отговори, че това е неговата политика, Демократи за силна България, вероятно и СДС, ще напуснат Европейската народна партия. Е, това е – няма какво да правим в такава партия.

Водещ: Това вече е силно изказване, но вие не очаквате подобен отговор?
Иван Костов: Нямаме какво да правим в партия…, ние все пак сме антикомунистическата реформаторска формация в нашата страна и ако ЕНП е престанала да бъде това, има възможност ние да отговорим по друг начин. Нас ни интересува дали сме на правилното място, а не да клепаме Бойко Борисов.

Водещ: Безвъзвратен ли изглежда този разрив или в крайна сметка има начин отново да си стиснете ръцете и да работите заедно с управляващите?
Иван Костов: Ние ще ги подкрепяме, това беше отношението и на нашето национално събрание, всички хора споделят идеята да ги подкрепяме там, където те правят нещо полезно за България, нещо което ние виждаме като добро и съответстващо на реформаторска политика. Такива неща.

Водещ: Но напоследък не виждаме много такива неща – за бюджета не ги подкрепихте…
Иван Костов: Да, но подкрепихме Аню Ангелов за програмата за развитие на въоръжените сили.

Водещ: Вие си го харесвате г-н Ангелов, аз съм забелязал.
Иван Костов: Не само него.

Водещ: Да, има двама-трима министри, които одобрявате.
Иван Костов: Аз казах пред всичките делегати, ще защитим силно една радикална съдебна реформа, стига да я видим.

Водещ: А чувствате ли се обиден от това, което каза министър-председателят и вие сам го споменахте, че едва ли не му пука много от това, дали ще бъдете с тях или не, т.е. че не играете никаква роля на практика?
Иван Костов: Нека десните избиратели да преценят това.

Водещ: Да, но цели три години има.
Иван Костов: Следващата година ще го преценят, защото има избори, Аз съм дълбоко убеден, че след такива изказвания десни демократи ще променят своя вот. Г-н Борисов загуби подкрепата на демократичната десница в България с реабилитацията на Тодор Живков. Нека въобще да не си прави илюзии, че опитът да представи това нещо по друг начин ще мине. Хората са чули много ясно какво той казва и това заедно с високомерието, което демонстрира, не са въобще черти, не са в характера на демократичния десен избирател. Ние сме търпими, хора на ценностите, хора, които носим сами отговорности за себе си, нямаме нужда някой да ни казва полезни ли сме или не сме полезни, ние не живеем в комунистическото общество или в социалистическото, или в диктаторско. Десният човек си носи своите собствени отговорности към семейството, към близките и е солидарен към обществените си задължения. Той изпълнява законите, той спазва приличието, така, както е възпитан, и не зависи от чуждите оценки. От чуждите оценки зависят преди всичко левите хора.

Водещ: Наистина за край да ви питам, понеже споменахте и ви чух, че го казвате и преди, ще участвате със самостоятелни кандидати по време на местните избори, няма да подкрепяте кандидати на ГЕРБ – това твърдо ли е?
Иван Костов: Твърдо е нашият мандат за преговори, ние това искаме да постигнем. Доколкото знам, позициите в СДС са същите.

Водещ: А по отношение на президентска кандидатура, ще издигнете ли собствена?
Иван Костов: Ще издигнем собствена кандидатура и тези неща са свързани с това, което преди малко ме питахте, как ще се отнесат десните избиратели. Силно се настройват хората в Синята коалиция да воюват на тези избори и да бъдат конкурент, да бъдат реална демократична и реформаторска алтернатива, защото ние вече ясно спомняме, а и всички видяха за 9 години, че ние сме архитектите и първите строители на този европейски път. Второ, всички видяха за 9 години, че никой не желае да продължи реформите. Никой няма нито компетентност, нито решителност, нито смелост да ги направи, нито да плати цената за реформи.Затова трябва да имаме самочувствие и затова го имат вече самочувствието хората, имат и желание да го направят. Така че ние сме във фаза, при която разумът и сърцето влязоха в синхрон, защото досега с разума си ние правехме едно, сърцето ни теглеше в друга посока. Сега поне при нас има хармония.

Водещ: Наистина последен въпрос, задавал съм ви го и преди, обсъждана ли е вашата лична кандидатура за президент?
Иван Костов: Моята кандидатура не е обсъждана. Стъпките са следните – първо да формираме Синята коалиция като политически субект, да се опитаме да я разширим и след това да решим въпросите нищо в нея как тя ще издигне всички свои представители на изборни длъжности и това да стане с пълен консенсус, с пълно разбирателство или да намерим политически механизъм да го решим.

Водещ: Благодаря ви много за този разговор, г-н Костов.акценти | лица | документи | дискусии | избори | за нас | блог

© ДСБ Триадица – София

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: