Доклад от Вили Лилков – за поставяне на паметна плоча на проф. Стефан Димитров

До г-н Андрей Иванов
Председател на СОС

УВАЖАЕМИ Г-Н ИВАНОВ,

На основание чл. 68, ал. 1 от Правилника за организацията и дейността на Столичния общински съвет, неговите комисии и взаимодействието му с администрацията на Столична община, и на основание чл. 13 и чл. 14, т. 2 от „Наредбата за именуване и преименуване на общински обекти и за паметниците и другите възпоменателни знаци на територията на Столична община” приложено Ви предоставям за разглеждане на заседание на СОС доклад относно:

“Поставяне на паметна плоча върху сградата на бул. “Ген. Тотлебен” № 13
в памет на проф. Стефан Димитров“

Към доклада са приложени:

  1. проект за решение;
  2. предложение от Ректора на Националната Художествена Академия;
  3. снимка на сградата;
  4. писмо-съгласие от собствениците на сградата;
  5. биографична справка.

Вносител
Вили Лилков
общински съветник


 

ДОКЛАД

от Вили Лилков – общински съветник от ДСБ

Поставяне на паметна плоча върху сградата на бул. “Ген. Тотлебен” № 13
в памет на проф. Стефан Димитров

УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА ОБЩИНСКИ СЪВЕТНИЦИ,

В Столичния общински съвет постъпи предложение от наследниците на проф. Стефан Димитров (1871-1937 г.), за поставяне на паметна плоча върху фасадата на сградата на бул. “Ген. Тотлебен” 13, в която е живял проф. Димитров, който е първоучител по керамика, основател на българската школа в това изящно порцеланово изкуство. Предложението се подкрепя от Ректора на Националната Художествена Академия проф. Светослав Кокалов.

Проф. Стефан Димитров е организатор на българското порцеланово производство. Създател е на първата и единствена на Балканите архитектурна керамика от майолика, заедно с архитект Петко Момчилов и декоратора Хараламби Тачев върху фасадите на Общинската минерална баня, палатата на Светия синод и църквата „Св. Никола Нови Софийски”, които всъщност са открити галерии на българския сецесион.

Получено е писмено съгласие от живущите в сградата за поставяне на паметната плоча, като е изразено желанието това да се извърши със средства на инициаторите. Проектът на паметната плоча ще бъде изработен в Националната Художествена Академия.

Предлагам на основание чл. 21, ал. 1, т. 18 от ЗМСМА и на основание чл. 13 от Наредбата за именуване и преименуване на общински обекти и за паметниците и другите възпоменателни знаци на територията на Столична община, СОС да вземе решение за поставяне на паметната плоча и прилагам проект на решение.


ПРОЕКТ!

РЕШЕНИЕ №
на Столичния общински съвет
от … … … 2010 година

ЗА: Поставяне на паметна плоча върху сградата на бул. “Ген. Тотлебен” № 13
в памет на проф. Стефан Димитров

На основание чл. 21, ал. 1, т. 18 от ЗМСМА и на основание чл. 13 от Наредбата за именуване и преименуване на общински обекти и за паметниците и другите възпоменателни знаци на територията на Столична община

СТОЛИЧНИЯТ ОБЩИНСКИ СЪВЕТ
РЕШИ:

  1. Дава съгласие да бъде поставена паметна плоча върху сградата на бул. “Ген. Тотлебен” № 13 в памет на проф. Стефан Димитров.
  2. Проектът на паметната плоча и схемата за монтаж да бъдат съгласувани с ДАГ.
  3. Разходите за изработване и поставяне на паметната плоча са за сметка на живущите в сградата.акценти | лица | документи | дискусии | избори | за нас | блог

© ДСБ Триадица – София

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: