Електромагнитният смог над София

статия на Вили Лилков, публикувана във в. СЕДЕМ, и тук:

Електромагнитният смог над София

Навлизането на мобилните телефони в нашето ежедневие е свързано с масово изграждане на клетъчни телефонни централи, още наречени базови станции, които са сериозен източник на електромагнитно излъчване. Законът е предвидил определен ред и правила при тяхното изграждане и експлоатация, но липсата на ефективен контрол и безхаберието на властите на всички нива е спомогнало за безконтролното развитие на мрежата от базови станции в страната.

Каква е картината в София?
Всеки от трите мобилни оператора е изградил самостоятелна мрежа в града и по неофициална информация броят на базовите станции надхвърля хиляда, а обслужваните от тях излъчващи антени са в пъти повече. Такива централи са разположени върху покривите и калканите на сградите – много често на разстояние 10-15 метра от спалните на хората; стотици клетки са накичени върху стълбовете за уличното осветление – без разрешение от СОС за разполагане и без да се заплаща наем за това; свързани са към стълбовете на контактната мрежа, което е абсолютно забранено; има ги дори върху покривите на болници, санаториуми, училища, детски ясли и градини. Вече може да се каже, че те оформят, като отделен етаж, една грозна на вид панорама на столицата. А може ли иначе, ще попита някой? Може, както е в Атина и Белград (да не отивам по-надалеч), където върху жилищни сгради може да се види антена само по изключение, да не говорим за училище или за здравно заведение!
При това нашествие на електромагнитни източници всеки опит на гражданите да научат нещо повече за тези антени, е обречен на неуспех, защото няма публичен достъп до документите за предварителен санитарен контрол на излъчващите обекти и до протоколите от направените измервания след пускане на станциите в действие. В Столична община поради пълно безхаберие по проблема няма систематизирана информация за издадените разрешителни за строеж, общината не присъства при приемането на изградените базови станции и антени. В продължение на десетилетие общината дори не се е сетила да изиска и не е получавала от мобилните оператори протоколи с резултатите от измерванията на електромагнитните полета в хигиенно-защитните зони около тях. А по закон те са длъжни да ги предоставят на общината и тя от своя страна е длъжна да информира гражданите.

Защо е необходимо това?
Ами защото съществува здравен риск за населението от облъчване с нейонизиращите лъчения на тези източници, поради което са разработени национални норми за допустимите нива на интензитета на излъчваните електромагнитни полета и гражданите трябва да бъдат информирани! Както се вижда от тази ситуация интерес имат мобилните оператори, които развиват бизнеса си необезпокоявани, и общинската администрация, която не се натоварва с допълнителна работа. Разбира се полза имат и някои етажни собствености, които вземат наеми за предоставените права за строеж на базовите станции и антените, но много често без да е получено съгласието на всички собственици в дадения вход на кооперацията, както и съгласието и на собствениците в останалите входове на жилищната кооперация, които имат същите права върху общия покрив на сградата. А общината не само че се прави, че проблемът не я засяга, ами губи стотици хиляди левове от това, че от 2006 г., когато стълбовете за улично осветление са станали публична собственост, кметът не се е досетил да попита кой разрешава на мобилните оператори да разполагат върху тях антени, на кого плащат наем и кой заплаща за тяхното електрозахранване.
За последващ контрол при експлоатацията на станциите и дума не може да става! Задължение за извършване на текущ контрол имат както техните собственици, така и РИОКОЗ, но когато ги извикате за измерване ще получите стандартния отговор от операторите – „няма наднормени нива”, а РИОКОЗ отговоря: ще чакате няколко месеца, защото нямаме достатъчно апаратура, специалисти и средства.
На фона на тези проблеми и на пасивността на институциите рязко нараства броят на жалби на граждани срещу изграждането на базови станции. В много случаи те са резултат от неинформираност, а също така и защото не се води разяснителна кампания за въздействието на електромагнитните лъчения върху човека, което засилва страховете на хората от облъчване. Срещал съм хора, които са твърдо убедени, че тяхните болести и безсъние се дължат на облъчването от антените. Посещавал съм домове, в които собствениците им притеснени от ужасяващата гледка на десетметровите антени пред техните прозорци, са облепили жилищата си с алуминиво фолио, или пък са извършили основен ремонт с вграждане на метална мрежа в мазилките на стените, имитирайки фарадеев кафез за защита! Фактически проблемът има три страни: първо, все още науката не се е произнесла окончателно по отношение на вредата от облъчването с нейонизиращите лъчения, към които спадат и лъченията на мобилните телефони, макар че вече са натрупани достатъчно данни, доказващи негативния ефект върху здравето и точно затова са въведени допустими норми; второ, липсва информация и разяснителна работа сред населението по тези въпроси, и трето липсва контрол на всички нива.
Опитът ми чрез серия от питания до кмета на Столична община да получа отговор на някои от въпроси от компетентността на общината разкри, че е налице пълно безразличие и некомпетентност в администрацията към тези проблеми. Единственият резултат бе, че СОС бе принуден да вземе решение за разработване на

Публичен регистър на базовите станции

на територията на столицата и за премахване на тези от тях, които не притежават необходимите документи за изграждане и функциониране. Повече от една година решението остана неизпълнено, защото информацията от мобилните оператори се получаваше „на час – по лъжичка”, но след получаването й (макар и в непълен вид) стана ясно, че регистърът не е на дневен ред в общината, или просто казано няма кой да се заеме с това. Тогава група специалисти от „Дизайн Студио 42”, от издателство „ФорКом” и инж. Светослав Забунов напълно безвъзмездно и водени от желанието да помогнат на Столична община създадоха сайт, който съдържа данни за 885 броя базови станции, всяка от които обслужва по няколко излъчващи антени.
От регистъра, публикуван в интернет на адрес www.gsm-anteni-sofia.net, може да се научи:

  • коя е базовата станция на конкретен адрес в Столична община и кой е нейният собственик;
  • дали тя и нейните излъчващи антени притежават необходимото разрешение за строеж от общината;
  • налице ли е протокол за предварителен санитарен контрол на МЗ;
  • какво показват измерванията, които оторизираните органи са извършили и какви препоръки са направени в случаите на превишаване на допустимите нива на електромагнитните полета.

В този сайт всеки може да се запознае с действащата нормативна уредба на РБ, отнасяща се до: допустимите нива на интензитета на електромагнитните полета; строителните правила и техническите изисквания при изграждане на базовите станции, както и с практиките във връзка с тези въпроси в други страни от Европа. Информацията в регистъра периодично ще се актуализира, за което се изисква и съдействието на мобилните оператори, а следващата стъпка, която ще направим е начало на мониторинг върху нивата на излъчване на антените. Защото в почти всички европейски страни по искане на населението или на местните власти това се прави и получените резултати са публично достояние.
И ако някой се съмнява дали трябва да бъдем информирани и защитавани от електромагнитния смог над градовете, който все повече се сгъстява, ще посоча, като пример, Швеция, където вече са приели, че има хора, страдащи от електромагнитна свръхчувствителност и те са признати за лица с увреждания. Там се измерват дори лъченията, предизвиквани от камерите за видеонаблюдение, а у нас, вместо да си партнират с местните и национални власти в мониторинга и да инвестират в уреди за измерване, вместо да изграждат обща инфраструктура, за да се намали броят на антените и интензитета на облъчването, мобилните оператори, за да им е по-евтино, плащат на медиите за предавания, в които показват, че всичко около техните станции е наред.
Да, ама не е!

Доц. Вили Лилков – общински съветникакценти | лица | документи | дискусии | избори | за нас | блог

© ДСБ Триадица – София

Реклама

Един коментар

  1. Аз като казвам, че истината е навън-на природа , извън големия град….Там и децата си трябва да водим често, както и всеки почивен момент да използваме.Иначе няма начин .Живота си го изисква.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: