Хр. Ангеличин представя „София диша“

В неделя от 16 до 21.30 ч. в София, на ул. „Цар Иван Шишман“ – вместо автомобили – роял и …

Повече – от БНТ, „Денят започва“, разговор с Христо Ангеличин:
Vodpod videos no longer available.

И от статията „Връщане към романтиката на предишните софийски улици“ на Ина Друмева в news.bg:

„Цар Иван Шишман“ е една от романтичните улички, разположени в сърцето на София.
Намираща се между площад „Народното събрание“ и бул. „Патриарх Евтимий“, тя е от тези, които пазят спомените за времената, когато на улицата се играеше народна топка и дама, а въздухът носеше аромата на пресен хляб и макови кифли.

Днес, особено в делнични дни, „Цар Иван Шишман“ се превръща в ад за шофьори, пешеходци, живущи и работещи на нея.
Забързани за началото на поредния работен ден, шофьорите търсят място да паркират, трудно се разминават и изнервено изчакват пешеходците да преминат на отсрещния тротоар.
Хората, които живеят на ул. „Цар Иван Шишман“, паркират автомобилите си по тротоарите, тъй като много от сградите са стари и няма предвидени места за паркинг в близост до тях.

Екипът ни се „разходи“ по улицата в пиков час на деня. Много от собствениците на търговски обекти на „Цар Иван Шишман“ все още не бяха чували за инициативата на Столична община „София диша“, която предвижда в три поредни неделни дни „Шишман“ да се превърне в пешеходна алея.

На 15 август, в отсечката от ул. „Граф Игнатиев“ до пл. „Народно събрание“, ул. „Цар Иван Шишман“ ще бъде разчистена от коли.
Целият неделен ден пространството ще предложи на софиянци и гости на града развлекателна програма, творчески работилници за деца и възрастни, спортни занимания, всякакви игри, музикални, художествени и театрални забавления и много други.

Проектът „София диша“ цели да събуди гражданска дискусия за въздуха на столицата, за зелена София с по-малко автомобили и градски шум.

Собствениците на търговски обекти, намиращи се на ул. „Цар Иван Шишман“, одобриха идеята – макар че научиха от нас какво предстои да се случи.
Те смятат, че е хубаво да се прави нещо различно и разнообразно. Много от тях обаче – особено тези, които работят и в неделя, са притеснени, че няма да успеят да намерят къде да паркират, ако улицата се превърне в пешеходна зона.
От Столична община уверяват, че са се погрижили за това. Паркоместата от лявата страна на паметника на Цар Освободител ще бъдат изчистени и там ще могат да спрат хората, които живеят на ул. „Цар Иван Шишман“.акценти | лица | документи | дискусии | избори | за нас | блог

© ДСБ Триадица – София

2 коментара

  1. „София дишa“, „Големият пикник на София“… а и много други, знайни и незнайни инициативи, под чиято реализация стои едно име – Христо Ангеличин или – заместник-кметът с колелото. Човекът, който успя да събере на едно място различни групи по интереси, да покаже на всички софиянци една различна градска енергия, да събуди заспалия културен живот на столицата, би бил възможно най-подходящият кандидат на автентичната десница за кмет на София. Време е… необременени лица като Христо Ангеличин да бъдат начело на синята идея и възродят дясното управление. София се нуждае от кмет, който има дългосрочна визия, а само за 5 месеца като зам.-кмет, Ангеличин доказа с работата си, че притежава всички необходими качества.

  2. Малко аксесоари към събитието :

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: