„Шумът е опасeн като мръсния въздух“

Статия на Вили Лилков във в. „Стандарт“:

Шумът е опасeн като мръсния въздух
Вили Лилков, общински съветник в СОС

Преди месец 200 интелектуалци направиха подписка с искане за промени в Наредбата за опазване на обществения ред в столицата, които да защитят правото на всеки гражданин „да не слуша нито силно, нито слабо това, което не иска да слуша – било то симфония или чалга, или пък реч на Станишев или Борисов“. Интелектуалците подчертават, че „музиката е част от културния суверенитет на личността и никой няма право да налага своя музикален вкус и култура на другите“. Натрапеният ни фолк-концерт пред храм-паметника „Св. Александър Невски“ доказа, че те са абсолютно прави и не са сами. Недоволството на гражданите от терора на чалгата се изля върху кмета и съвсем справедливо той каза „сбогом“ на подобни мероприятия пред храма. Защото нещата са вече на предела на търпимост. Налице е непрекъснат шумов терор от строителни дейности (независимо от часа на денонощието и независимо дали денят е работен или почивен); от увеселителни заведения на открито и в жилищни кооперации, които са превърнали в ад живота на хиляди софиянци; от съседски купони по никое време; от взривове на фойерверки.
В наредбата има текстове, които забраняват без съгласието на повече от половината собственици в жилищни сгради да се удължава работното време след 22 часа, както и използването на озвучителни уредби на открито от заведения, намиращи се на по-малко от тридесет метра от жилищни сгради след 22 часа. Тези текстове бяха оспорени в съда от собствениците на дискотеки, които създадоха комитет за защита на правата си на бизнес! А гражданите кой да ги брани – полицията най-често само предупреждава нарушителите, без да издава протоколи, малък е броят на санкциите, а размерът им не притеснява никого, още повече че няма ефективни механизми за събиране на глобите. Продължава и невъобразимият вой на мотоциклети, особено в летните дни през нощта. Изработиха се шумови карти на града, но все още не е подготвен планът за действие с мерки за ограничаването на шума. Освен да предписва мерки за отстраняване на нарушения и да глобява, кметът може със заповед да спира извършването на определени дейности на инсталации и съоръжения и на локални източници на шум при нарушаване на закона. Крайно време е да се разбере, че шумовото замърсяване е не по-малко опасно от замърсения въздух – това в Европа отдавна е признато. Общинската управа на Мадрид определя шума, електромагнитните вълни и газовете като най-големия враг за здравето на гражданите и поставя борбата с него като главен приоритет.
Столична община се нуждае от нормативна уредба, съответна на Закона за защита от шума в околната среда, от създаване на синхрон между общината и другите институции за превантивен, текущ и последващ контрол върху източниците на шум. Засега администрацията е оставила гражданите сами да решават проблемите с шума. А това генерира социално напрежение.акценти | лица | документи | дискусии | избори | за нас | блог

© ДСБ Триадица – София

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: